Σελίδες

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

“Ήθος ανθρώπω δαίμων"

Η Κύπρος διασκέδασε για ένα μεγάλο διάστημα μέσα στο διεθνές περιβάλλον φούσκας που παρήγαγε το χρηματοπιστωτικό υπερκράτος του πλανήτη. Πούλησε τη γη της σε τιμές υπερπραγματικές από όπου το κράτος άντλησε τεράστια ποσά . Από αυτά μοίρασε σε προνόμια στους δημόσιους υπαλλήλους , σπατάλησε στους ημικρατικούς οργανισμούς , ξόδεψε σε διάφορες παρακομματικές οργανώσεις , διασκέδασε μέχρι σκασμού. Για τη βάση της οικονομίας που είναι η παραγωγή δεν έδωσε τίποτα απολύτως. Τουναντίον άφησε την αγροτιά να διαλυθεί , την μεταποιητική παραγωγή να σβήσει , τις βιοτεχνίες και την μικρή βιομηχανία που θα μπορούσε να αναπτύξει η Κύπρος τις εγκατέλειψε επίσης. Επένδυσε μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις υπηρεσίες που περιφέρονται αυτού του τομέα , δηλαδή τους γραμματείς και φαρισαίους , στην γραφειοκρατία , τους δικηγόρους , τους λογιστάδες και του κλητήρες των τοκογλύφων. 
Έτσι ένα μέρος του λαού που απολάμβανε την φούσκα , δόξαζε την αξιοσύνη των ηγετών του ενώ τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας έβλεπαν την καταστροφή να...

έρχεται και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν . Τα κόμματα τους έταζαν λαγούς με πετραχήλια όπως τότε με την απάτη του χρηματιστηρίου.
Στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό όμως , οι φούσκες δεν διαρκούν πολύ. Το μπαλόνι της “ανθηρής οικονομίας” το ξεφούσκωσαν οι χρηματοπιστωτές και έτσι βρεθήκαμε στο κενό της οικονομικής κρίσης με συντριμμένη την παραγωγική βάση , με καταχρεωμένη την κοινωνία στις τράπεζες , με τον δημοσιοϋπαλληλικό τομέα να θέλει να δαγκώσει τις σάρκες του λαού , με την διαφθορά να μπαίνει σαν οσμή πτώματος σε κάθε σπίτι , σε κάθε υπηρεσία . Μια κατάπτωση του ήθους που δεν μπορεί να αποκρυβεί με όλα τα γυαλισμένα μειδιάματα των πολιτικών μαϊμούδων.
Άφθονο χρήμα , άφθονη εξουσία , άφθονο σεξ. Ο τριαδικός θεός του συστήματος της τυραννίας. Για την πατρίδα και το λαό τίποτα. Θα τα βρούμε με τους Τούρκους λένε οι πολιτικές μαϊμούδες και θα ζήσουμε ζωή χαρισάμενη. Θα καταργήσουμε και τον στρατό , θα σφάξουμε και τους πετεινούς σαν τους Συβαρίτες , να μην μας ταράσσουν από τον βαθύ ηθικό λήθαργο.
Αυτή είναι η κατάσταση της πατρίδος σήμερα. Ανεργία , λαθρομετανάστευση , εγκληματικότητα , διαφθορά, προδοσία , ανισότητα , αρρώστια , φτώχεια και εξαθλίωση .
Αυτή η κατάσταση δεν σώζεται με κανένα πρόγραμμα. Για να σωθεί η πατρίδα πρέπει να έρθει ένας καινούριος άνθρωπος. Ένας ανθρώπινος τύπος απροσκύνητος , ατσάλινος , μαχητικός , με πολεμικό ήθος που θα επαναφέρει τις μεγάλες αξίες στη ζωή. Την ρώμη του σώματος και την ελευθερία του πνεύματος για να διεκδικήσει το αυτεξούσιο της ανθρώπινης προσωπικότητας και της κοινωνίας των ελευθέρων και ρωμαλέων ανθρώπων. Ένα ήθος που θα επαναφέρει την ζώσα , την ενσύμπαντη θεότητα στη ζωή μας , που “θέλει και ουκ εθέλει Ζηνός όναμα”. 
Ήθος ανθρώπω δαίμων λέγει ο Ηράκλειτος. Χ
ωρίς αυτή την παρουσία και σχέση της ψυχής με το θείον , ο άνθρωπος αυτοκαταργείται και αυτοεξευτελίζεται. Θα σωθούμε μόνο με την επανάσταση της φιλοσοφίας που θα συνδεθεί με την επανάσταση της λαϊκής εργασίας.

Λουκάς Σταύρου

Πρόεδρος ΕΔΗΚ Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: