Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Γιώργος Παπανδρέου: Ο «αρχιτέκτονας» του χάους

Γιώργο, τα ’μαθες τα νέα; Το ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα στις εκλογές…

Στις 4 Οκτωβρίου του 2009, το ΠΑΣΟΚ κατήγαγε μια μεγάλη εκλογική νίκη. Δυόμισι χρόνια αργότερα, υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική ήττα. 
Η ιστορία είναι σε όλους γνωστή- το αποδεικνύει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ανέλαβε τη διακυβέρνηση γνωρίζοντας πολύ καλά την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Του την είχε περιγράψει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Για τον λόγο αυτό είχε αρχίσει και τις επαφές με το ΔΝΤ. Ωστόσο κυβέρνησε επί μήνες σαν να μην γινόταν τίποτα! Σα να πίστευε πραγματικά το «λεφτά υπάρχουν»! Και δεν ήταν μόνον η οικονομία για την οποία δεν μερίμνησε. Το κράτος «πάγωσε» από την απίθανη διαδικασία επιλογής στελεχών και γραμματέων υπουργείων μέσω...

open gov.

Μιας διαδικασίας ναι μεν ανοικτής, αλλά που εμφάνισε ένα… μικρό πρόβλημα. Στο τέλος της, η συντριπτική πλειοψηφία των άριστων που επιλέχθηκαν, ήταν ΠΑΣΟΚ- τυχαία.

Την ίδια ώρα άρχισαν οι ναπολεοντισμοί. Οι δηλώσεις για τα περίστροφα που έπρεπε να είναι στα τραπέζι, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για Τιτανικούς. Και ήρθε το Καστελόριζο και το Μνημόνιο και οι περικοπές, μετά χρειάστηκαν άλλες περικοπές και κάτι παραπάνω γιατί οι εκτιμήσεις δεν επαληθεύτηκαν, ξανά περικοπές και χαράτσια- πολλά χαράτσια. Ενδιάμεσα ο Γιώργος έκανε μακρές διακοπές με το κανό του. Για να ξεκουραστεί- ενδεχομένως, από τον κόπο που κατέβαλλε για να ληφθούν όλες αυτές οι σημαντικές αποφάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ έσπασε τους δεσμούς του με τον κοινωνικό και πολιτικό του ιστό και ενδεχομένως δεν θα την επανακτήσει- τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ακολούθησαν οι ταπεινώσεις, φτάσαμε- για να συντομεύσουμε- στο δημοψήφισμα και στις Κάννες και στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στη δανειακή σύμβαση. Το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει οριστικό διαζύγιο από τους πολίτες που χρόνια το στήριζαν, αλλά στην Ιπποκράτους δεν άκουγαν τη φωνή της κοινωνίας.

Την… άκουσαν χθες για τα καλά, καταγράφοντας ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο του 1974, έστω και αν ο Γιώργος είχε αποχωρήσει από την Προεδρία. Την… άκουσε και ο ίδιος ο Γιώργος, ο οποίος μόλις και μετά βίας εξελέγη βουλευτής στην Αχαΐα, γιατί στάθηκε τυχερός και δεν σκόνταψε σε κάποιο καπρίτσιο του εκλογικού νόμου. Φυσικά και τώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Οι ευθύνες του ωστόσο είναι τεράστιες.

Όπως τεράστιες είναι οι ευθύνες όσων στήριξαν άκριτα την πολιτική του και τώρα παριστάνουν τις μωρές παρθένες…

ΑΣΚ


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: