Σελίδες

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο κύκλος των χαμένων ημερών. Υπό την απειλή της χρεοκοπίας

Γνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή περισσοτέρων του ενός κομμάτων, ο κ. Βενιζέλος έθεσε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά μια σειρά όρους, που ετέθησαν απλώς για να τεθούν.

  
Σοφία Βούλτεψη

Ο «κύκλος των χαμένων ημερών» ξεκίνησε χθες με τις συναντήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαρά με τους αρχηγούς των κομμάτων – όσους δέχθηκαν να τον συναντήσουν, καθώς η κ. Παπαρήγα απέρριψε κάθε συζήτηση τηλεφωνικά και ο κ. Καμμένος χρησιμοποίησε απαξιωτικές και επιθετικές εκφράσεις, περιφρονώντας ακόμη και τη συνταγματική διαδικασία των εντολών. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε και ο κ. Βενιζέλος έβαλε μια σειρά από όρους – ουσιαστικά γνωρίζοντας πως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν επαρκούν για να λάβουν τη Δεδηλωμένη και να σχηματίσουν κυβέρνηση – επιμένοντας στα περί φιλοευρωπαϊκού μετώπου και στη συμμετοχή της αριστεράς, η οποία όμως δεν δέχεται. 

Έτσι, ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την εντολή και η περιπέτεια συνεχίζεται σήμερα με την ανάληψη της εντολής από τον κ. Τσίπρα, σε μια διαδικασία που από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς και με προδιαγεγραμμένη αρνητική πορεία. 

Στην πράξη, όλοι πλην Ν.Δ. κινούνται με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες και με την ελπίδα να αυξήσουν τα ποσοστά τους. 

Διότι είναι προφανές πως για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, απαιτείται η συμφωνία πολλών κομμάτων, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται. 

Το πρόβλημα είναι πως η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για να χάσει άλλο χρόνο. 

Διότι ζει με την συνεχή απειλή της άτακτης χρεοκοπίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: