Σελίδες

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

 
Δημήτρης Τσίτος
(Συγγραφέας – Σύμβουλος Διαπραγματεύσεων)
Copyright: www.rieas.gr
Τα αποτελέσματα των εκλογών αναλύονται από τους διαφόρους με διαφόρους τρόπους.  Οι αναλύσεις αντικατοπτρίζουν τις στάσεις, τις αντιλήψεις και τις διαθέσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους.  Είναι πασιφανές ότι είναι, ακόμη, εκτός πραγματικότητας ή στη χειρότερη περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση υποκρισίας και αλαζονείας.
Προσπάθησαν να αποδώσουν την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος σε «τιμωρητική ψήφο».  Στην ουσία πρόκειται για απόδοση δικαιοσύνης και μια έντονη προειδοποίηση.
Ο ελληνικός λαός ξύπνησε από το λήθαργο στον οποίο είχε παραδοθεί με αποτέλεσμα την εξαθλίωσή του και αποφάσισε την κατεδάφιση των παραδοσιακών κομμάτων εκφράζοντας την απόγνωσή του με κραυγαλέο και εξαιρετικά εντυπωσιακό τρόπο.
Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες που έγιναν από...
τους πολιτικούς, οι οποίοι κατέστησαν τους έλληνες δέσμιους ξένων και εγχωρίων συμφερόντων, να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους δημιουργώντας απροκάλυπτα – με τη σύμπραξη συγκροτημάτων και δημοσιογράφων «σε διατεταγμένη υπηρεσία» - εκβιαστικό περιβάλλον δεν μπόρεσαν να πετύχουν αυτό που ήθελαν.
Η αντίσταση και η αντίδραση του ελληνικού λαού να ενδώσει στις απειλές υπήρξε άμεση και καταλυτική.  Στην ουσία διαπόμπευσε αυτούς που τον εξαθλίωσαν με τρόπο παραδειγματικό.
Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον ελληνικό λαό να κάνει τις επιλογές που προτίμησε;  Οπωσδήποτε βιώνει το συναίσθημα ότι εξαπατήθηκε με τρόπο οικτρό και ότι με τα πολιτικά σχήματα που είχαν τον πρώτο λόγο δεν επρόκειτο να δει άσπρη μέρα.  Έτσι στράφηκε σε άλλες επιλογές, για κάποιους επικίνδυνες, ώστε να μπορεί να ελπίζει σε κάτι και με τη συλλογιστική ότι «ο βρεμένος τη βροχή δεν την φοβάται».
 Η επιλογές που έγιναν από το εκλογικό σώμα αποτελούν την προσφορά μιας ευκαιρίας σε πολιτικά σχήματα που μέχρι στιγμής δεν είχαν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, αλλά και ταυτόχρονα μπορούν να ερμηνευτούν και σαν προειδοποίηση «σήμερα στην ψηφοδόχο, αύριο στους δρόμους».
Είναι στα χέρια των νέων δυνάμεων στο πολιτικό προσκήνιο να ερμηνεύσουν σωστά τις επιθυμίες και τη βούληση του λαού και ανάλογα να πράξουν. Η ευκαιρία είναι μοναδική.
Αυτά που περιμένει ο κόσμος της Ελλάδας είναι συγκεκριμένα και απλά. Στο παρελθόν τους τα είχαν υποσχεθεί πολλές φορές και ποτέ δεν έγιναν πραγματικότητα.
Τα ζητούμενα –με τη μορφή της απαίτησης πλέον- είναι: Εξάλειψη της ανεργίας, δημόσια και ατομική ασφάλεια, έντιμη και δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση, δικαιοσύνη για όλους και προς όλους με γρήγορους ρυθμούς, παραδειγματική πάταξη της διαφθοράς, εξάλειψη της γραφειοκρατίας, παιδεία πραγματική και όχι επιδερμική, απαλλαγή από συνδικάτα και συντεχνίες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, εξοντωτική τιμωρία όσων έχουν βλάψει τη χώρα, ένα κοινοβούλιο που να μην προκαλεί με την υποκριτική συμπεριφορά του, απαλλαγή από παλαιοκομματικούς πολιτικούς και όσους υιοθετούν παρόμοιες νοοτροπίες, κάθαρση της χώρας από κάθε παράνομο εισβολέα, έλεγχο των διαφόρων κέντρων και σχημάτων που διαμορφώνουν συμπεριφορές που βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο.
Θα μπορούσε φυσικά κάποιος να προσθέσει και άλλα πολλά.  Ας αρχίσουν όμως απο αυτά και βλέπουμε.
Ο κόσμος περιμένει να διαπιστώσει αν οι καινούργιες υποσχέσεις που του δόθηκαν θα τηρηθούν ή όχι.  Όσο πιο γρήγορα γίνουν πράξη τόσο περισσότερο ωφελημένα θα βγουν τα σχήματα που έπαιξαν σ αυτόν τον γύρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: