Σελίδες

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ΘΑ ΒΥΘΙΖΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Πολύ εύστοχο και καθόλου υπερβολικό. Απλά η σκληρή πραγματικότητα, αν έχεις γείτονα την Τουρκία: Εάν ήταν στο χέρι της Τουρκίας να μπορούσε να βυθίσει την Κύπρο, απλά θα τη βύθιζε! Ποιός το ανέφερε; Για την ιστορία, είναι ο υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα της Κύπρου Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ύπαρξη της Κύπρου από μόνης της, εμποδίζει την Τουρκία να μονοπωλήσει την πρόσβασή της προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε στη διάρκεια συνεδρίου στην Κρήτη: «Ως μέλος της ΕΕ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας και να...
καταφέρουμε να συμμετάσχουμε πλήρως στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το λεγόμενο 2020. Εργαζόμαστε εντατικά. Θα τα καταφέρουμε. Αν δεν είναι το 2014, το πολύ το 2015 να έχουμε στην Κύπρο φυσικό αέριο», πρόσθεσε. Η Κύπρος, συνέχισε, εργάζεται πολύ εντατικά στη δημιουργία εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχθεί ως ο απαράκαμπτος εταίρος στη δημιουργία του νότιου αγωγού μέσα από τον Νabucco. «Ξαφνικά βρισκόμαστε εμείς, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ενδεχομένως μία τρίτη εναλλακτική επιλογή, η οποία μάλιστα είναι εξ ορισμού και εκ φύσεως πολύ πιο ασφαλής όταν γίνει, γιατί δεν έχει να κάνει με κανένα κράτος, το οποίο είναι επικίνδυνο ότι δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ότι θα είναι όμηρος κάποιων άλλων. Αν καταφέρουμε να είμαστε εμείς ο νότιος διάδρομος τα πράγματα αλλάζουν ριζικά», πρόσθεσε.
Ο λόγος που αντιδρά η Τουρκία, συνέχισε, δεν είναι μόνο γιατί πιστεύει ότι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι μερικές περιοχές στις οποίες έχει και δικά της συμφέροντα, «είναι ότι της χαλάμε ουσιαστικά τον προγραμματισμό της και την προσπάθειά της να αναδειχθεί ως απαράκαμπτος εταίρος της ΕΕ στο θέμα της προμήθειας ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: