Σελίδες

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Είναι λάθος να βάζουμε στη γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να τον απαξιώνουμε δίνοντάς του διαστάσεις που δεν έχει....

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Απομένουν τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές και πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ή όπως τέλος πάντων θα λέγεται από κάποια στιγμή και μετά αυτό το σχήμα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μεθόδους και τακτικές που ουσιαστικά τον αναδεικνύουν σε αντίπαλον δέος όλου του πολιτικού συστήματος.
Αν δεν ερμηνευθεί με κοινωνικούς όρους η απότομη άνοδος του, και δεν εξηγηθεί πολιτικά και έξω από τα στερεότυπα Δεξιά- Αριστερά η δυναμική του, τότε πολύ φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τα ποσοστά του και δεν θα μιλάει πλέον εξ ονόματος της Αριστεράς αλλά της Κεντροαριστεράς.
Η πολιτική αντιπαράθεση στο χρόνο που απομένει χρειάζεται να ξεφύγει από ιδεοληψίες που έχουν σημασία για ηλικίες άνω των 60 ετών, δεν έχουν όμως κανένα νόημα και σημασία για τους νέους και τους άνεργους που ενδιαφέρονται για... το μέλλον. Προφανώς θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με το φόβο και τη δαιμονοποίηση των ιδεών δεν αναστρέφεται το κλίμα.
Εκείνο που χρειάζεται είναι να δημιουργηθεί ζωτικός χώρος για ιδέες που θαρραλέα θα αντιπαρατάξουν στην καταγγελία του μνημονίου, την διαπραγμάτευση όλων των όρων που έχουν προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας. Είναι λάθος να βάζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στη γωνία. Αντιθέτως όσο πιο γρήγορα τον αφήσουμε να διατυπώσει τις προγραμματικές του θέσεις, οδηγώντας τον στο επίκεντρο και απέναντι στις δικές του εξαγγελίες, τόσο πιο εύκολο θα καταστεί για τους αναποφάσιστους να πάρουν τη σωστή απόφαση για το παρόν και το μέλλον του τόπου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια πραγματικότητα, την οποία όπως δεν είναι δυνατόν να απαξιώνουμε, έτσι δεν πρέπει και να του δίνουμε διαστάσεις που δεν έχει. Αν αυτή την πραγματικότητα δεν την δούμε σαν μια ακολουθία σφαλμάτων των άλλων- από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ- τότε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θεωρείται πιθανή. Κι αυτό γιατί τα κόμματα που τον «γιγάντωσαν» θα αποδειχθεί ότι αν και κατάλαβαν, εν τούτοις δεν διόρθωσαν τα «σφάλματά» τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: