Σελίδες

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


Στην επιμνημόσυνη δέηση για την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, παρέστη ο πρόεδρος του Κινήματος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Πάνος Καμμένος.

Στην συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σε δήλωση του για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είπε τα εξής:

"Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα πρέπει επισήμως να αναγνωριστεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και όχι ως ημέρα μνήμης απλώς,όπως αναγνωρίστηκε το 1994.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα καταθέσουμε την πρόταση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, την ίδια στιγμή που εξελίσσεται η γενοκτονία των Αρμενίων, οι γενοκτονίες των λαών από το Eritme Programi*, δηλαδή το Πρόγραμμα Διάλυσης, το Πρόγραμμα Αφομοίωσης, το οποίο συνεχίζει να εφαρμόζει η Τουρκία. Έχουμε την υποχρέωση να...

αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια".

*ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

Το 1964, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με την υπ' αρ. 35 της 27 Μαΐου 1964 απόφαση της, θέτει σε εφαρμογή το γνωστό «Eritme Programi» ή «Πρόγραμμα Διάλυσης» (η τούρκικη λέξη «eritme» σημαίνει διάλυση, λιώσιμο, τήξη, αφομοίωση). Το Πρόγραμμα αυτό αλλά και ο τρόπος εφαρμογής του δεν ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως στις αρχές της Ίμβρου, ακριβώς επειδή αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος ήταν ο αφελληνισμός των δύο νησιών και προέβλεπε, μεταξύ άλλων:

την απαλλοτρίωση του 90% των καλλιεργήσιμων εδαφών στην Ίμβρο,

την ίδρυση συνοικισμών και χωριών Τούρκων εποίκων από τα βάθη της Ανατολίας στην Ίμβρο,

τη δημιουργία τεχνητού υδατοφράκτη με σκοπό την σχεδόν ολοσχερή εξαφάνιση του μεγαλύτερου ελαιώνα της Ίμβρου, βασικής πηγής εισοδήματος των κατοίκων του χωριού Άγιοι Θεόδωροι,

την ίδρυση Ανοικτών Αγροτικών Φυλακών στο Σχοινούδι, το μεγαλύτερο χωριό της Ίμβρου και τη μεταφορά σε αυτές βαρυποινιτών από την Ανατολή, οι οποίοι επιδόθηκαν σε εγκληματικές πράξεις εις βάρος των Ελλήνων κατοίκων, με την ανοχή των τουρκικών αρχών.

Το «Πρόγραμμα Διάλυσης» περιελάμβανε 27 συνολικά άρθρα, τα οποία συνοψίζονται στις ακόλουθες 5 κατευθυντήριες γραμμές:

εξαναγκασμός των Ελλήνων αυτοχθόνων κατοίκων της Ίμβρου και της Τενέδου να μεταναστεύσουν, μέσω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της γης, που οδήγησε σταδιακά στην ολοσχερή καταστροφή των πόρων επιβίωσής τους,

κατάργηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του μειονοτικού εκπαιδευτικού συστήματος στα δυο νησιά,

«προσεκτική» επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούσαν στα δυο νησιά,

ανακαίνιση όλων των παλαιών τουρκικών κτισμάτων και κατασκευή νέων, με στόχο την επιβολή της τουρκικής κουλτούρας,

υιοθέτηση μέτρων για την καταστολή της λαθρεμπορίας, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο των συναλλαγών των Ιμβρίων και Τενεδίων με την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή στις 31 Μαρτίου 1964.

Δεν υπάρχουν σχόλια: