Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Σοκ και Δέος: Από τον Σουν Τσου στα παλικάρια της φακής

Επειδή βλέπω διάφορους «πολεμάρχους» - άσχετα από το πού υπηρέτησαν την θητεία τους – έτοιμους να ζωστούν με πυρομαχικά και να γίνουν ολοκαύτωμα, πιστεύοντας πως μαζί τους θα πάρουν τον υπόλοιπο κόσμο, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να θυμηθούμε την παρακάτω πραγματική ιστορία: 

«Δεν το καταλαβαίνουμε», είχε πει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ όταν ο απόστρατος αεροπόρος Χάρλαν Ούλμαν επέμεινε ότι το δόγμα «Σοκ και Δέος» έπρεπε να εφαρμοσθεί τόσο στον στρατιωτικό, όσο και στον επικοινωνιακό τομέα. 

Το κατάλαβε όταν ο Ούλμαν του διηγήθηκε την ιστορία του Σουν Τσου, πολεμιστή και φιλόσοφου της αρχαίας Κίνας, που πρώτος έθεσε τα θεμέλια του συγκεκριμένου δόγματος. 

Ο Σουν-Τσου επρόκειτο να προσληφθεί ως στρατηγός από τον αυτοκράτορα. 

Αντί εξετάσεων, ο αυτοκράτορας του ζήτησε να διδάξει τις...

παλλακίδες του να περπατούν με στρατιωτικό βηματισμό. 

Εκείνες, μόλις άκουσαν το στρατηγό να τις διατάζει, άρχισαν να χαχανίζουν. 

«Έχω τον έλεγχο;», ρώτησε ο Σουν Τσου τον αυτοκράτορα. Εκείνος ένευσε καταφατικά. 

Τότε ο στρατηγός έκοψε με το σπαθί του το κεφάλι της πρώτης τη τάξει παλλακίδας. 

Αμέσως μετά, οι υπόλοιπες ανέπτυξαν έναν άψογο στρατιωτικό βηματισμό. 

Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το δόγμα «Σοκ και δέος» εξακολουθεί να εφαρμόζεται; 

Προφανώς όχι. 

Επομένως, πώς παίρνουν πάνω τους την ευθύνη (οι… πολέμαρχοι) να παρασύρουν στο ολοκαύτωμα έναν ολόκληρο λαό – πολύ περισσότερο που τα στοιχεία από το «πόθεν έσχες τους» δεν μαρτυρούν ότι οι ίδιοι θα υποστούν κάποια βλάβη; 

Σε πρώτη φάση, βέβαια, διότι αν τελικά επιτύχουν στα σχέδιά τους παραπλανώντας τον λαό, οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα καταλήξουν οι ίδιοι στο Γουδί και όχι οι πραγματικοί υπεύθυνοι της τελευταίας περιόδου της κρίσης – διότι στην ίδια την κρίση έχουν λάβει μέρος και οι ίδιοι, ενώ παράλληλα ελάμβαναν και τους παχυλούς μισθούς τους από τους φόρους των παντοτινών θυμάτων τους. 

Μέχρι στιγμής, ουδείς (από τους «πολεμάρχους») μας έχει απαντήσει τι θα γίνει αν τα σχέδιά τους δεν εξελιχθούν κατ’ ευχήν και η χώρα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία.

Επί του θέματος, οι απαντήσεις τους είναι σκόπιμα αόριστες – δεν θα γίνει, θα φοβηθούν, δεν μας βγάζουν από το ευρώ και άλλα που παραπέμπουν σε ρώσικη ρουλέτα. 

Ούτε απαντούν τι θα γίνει στην περίπτωση που οι δανειστές αποφασίσουν να μας χρεοκοπήσουν για να έχουν να δείχνουν στους άλλους χρεωμένους εικόνες φρίκης και κατοχής από την Ελλάδα. 

Δηλαδή, δεν μας απαντούν τι θα γίνει αν εφαρμοστεί και στην Ελλάδα – όπως και αλλού στα τέλη του 20ού και στις αρχές του 21ου αιώνα – το περίφημο δόγμα «Σοκ και Δέος», για λόγους παραδειγματισμού.

Ζητούν ουσιαστικά από τον λαό να τους ακολουθήσει στα τυφλά, εμπιστευόμενος τους φοβερούς και τρομερούς αυτούς εγκεφάλους που αν και – και αυτοί – έλαβαν μέρος στην καταστροφή της χώρας, παριστάνουν ότι μπορούν να την σώσουν ρίχνοντάς τη στη φωτιά. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: