Σελίδες

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να υπάρξει συμφωνία με τους Σκοπιανούς


Αν δεχθεί η Ελλάδα να «λυθεί» το ζήτημα μόνο με συμφωνία για την ονομασία, οι Σκοπιανοί θα αναγράφουν στην ταυτότητά τους ως εθνικότητα τη «μακεδονική»

Δεν γνωρίζω κατά πόσο λαμβάνουν στα σοβαρά υπόψη το ζήτημα με τα Σκόπια οι διπλωμάτες μας -για τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, δεν υπάρχει ερωτηματικό-, φαίνεται όμως πως πρέπει να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει το λειτούργημά τους, και όχι με τις επιταγές της πολιτικής ηγεσίας.

Και τούτο διότι, μέχρι και σήμερα, πολλές είναι οι ενέργειες που βεβαιώνουν ότι οι πολιτικοί μας είναι επιρρεπείς σε υπακοή στις επιταγές των ισχυρών, και φαίνεται πως οι πιέσεις για να δοθεί «λύση» στο ζήτημα των Σκοπίων θα ενταθούν. Για δε την ετοιμαζόμενη «λύση» η ελληνική πολιτεία έχει συμφωνήσει, η δε πίεση ασκείται προς τους Σκοπιανούς, όσο παράλογο και αν ακούγεται.

Φαίνεται όμως πως επεξεργάζονται σχέδια, ώστε να παρακαμφθεί ο άτεγκτος κ. Γκρούεφσκι, είτε με προώθηση της αντιπολίτευσης στην εξουσία, κατά τις επόμενες εκλογές, είτε με

δημιουργία εσωτερικών συγκρούσεων που να υποχρεώσουν την κυβέρνηση Γκούεφσκι σε παραίτηση.

Κι εδώ είναι η παγίδα. Η σκοπιανή αντιπολίτευση δέχεται ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, και με πρόθεμα γεωγραφικό προσδιορισμό. Ό,τι δέχεται και η Ελλάδα δηλαδή. Το νέο, προέρχεται από τις δηλώσεις του προέδρου των Σκοπίων κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ, που δημοσιεύθηκαν εχθές στην voria.gr., και όπου η κόκκινη γραμμή για τον Πρόεδρο είναι, όπως είπε: «Εκτός συζήτησης η εθνική ταυτότητα».

Υπάρχει δηλαδή, μια μετάθεση της κόκκινης γραμμής. Στο δημοσίευμα της voria.gr πουθενά δεν γίνεται λόγος για την διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας του κράτους, «Μακεδονία» δηλαδή, που ήταν η μέχρι χθες κόκκινη γραμμή. Τώρα ο Σλάβος πρόεδρος δηλώνει ανυποχώρητος στο ζήτημα της «εθνικής ταυτότητας». Είπε, συγκεκριμένα:

«Εάν εισέλθουμε στη σφαίρα του ζητήματος της ταυτότητας, δεν υπάρχει λύση επειδή αυτό σημαίνει ότι θα εισέλθουμε στη σφαίρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Όσοι δεν ασχολούνται επισταμένως με το ζήτημα, θα πουν ίσως ότι αφού υπάρχει υπαναχώρηση και ο Πρόεδρος όσο και η αντιπολίτευση φαίνονται διαλλακτικοί, τότε ίσως τελειώσει σύντομα η εκκρεμότητα, με λύση στην οποία συμφωνούν και οι δύο πλευρές, ονομασία δηλαδή με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα, όσο τα θέλει η ελληνική πολιτεία, η οποία υπέγραψε την Ενδιάμεση Συμφωνία, και αποδέχθηκε πως το μόνο πρόβλημα που έχουμε με τον βόρειο γείτονα είναι η ονομασία. Μόνο που, αυτό είναι το δευτερεύον. Το πρωτεύον, για το οποίο δεν έγινε καν συζήτηση -αφού δεν έχει τέτοια εντολή ο κ. Νίμιτς (είναι εντεταλμένος από τον ΟΗΕ να εξευρεθεί λύση μόνον στην ονομασία)- είναι ακριβώς αυτό στο οποίο θέτει την κόκκινη γραμμή ο Σκοπιανός πρόεδρος και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κ. Τσερβένκοφσκι: Το ζήτημα της ταυτότητας, δηλαδή (και της γλώσσας, για το οποίο δεν έκανε λόγο).

Γι’ αυτά τα δύο ζητήματα όμως, για τα οποία δεν συζητά η Ελλάδα, είναι ανυποχώρητη η Βουλγαρία, η οποία έχει προειδοποιήσει τα Σκόπια πως δεν πρόκειται να συνηγορήσει για καμιά ένταξή τους σε διεθνή φόρα (κυρίως ΝΑΤΟ και Ε.Ε.). Για τους Βουλγάρους δεν υπάρχουν Μακεδόνες στα Σκόπια, αλλά Βούλγαροι, ούτε η γλώσσα τους είναι μακεδονική, αλλά βουλγαρική.

Αν δεχθεί η Ελλάδα να «λυθεί» το ζήτημα μόνο με συμφωνία για την ονομασία, οι Σκοπιανοί θα αναγράφουν στην ταυτότητά τους ως εθνικότητα την «μακεδονική». Θα τους αναγνωρίσουμε δηλαδή ως «Μακεδόνες». Οπότε ας μας εξηγήσει κάποιος φωστήρας, πώς θα γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των ένθεν κακείθεν Μακεδόνων; Και πώς αυτομάτως θα αρνηθούν οι Σκοπιανοί το υποκινούμενο από το Σύστημα όνειρό τους για την «Αιγαιακή Μακεδονία», αφού τους αναγνωρίζουμε ως Μακεδόνες;

Και αν αυτό δεν ενδιαφέρει τους διεθνιστές, ενδιαφέρει τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι κυκλοφορούν χιλιάδες προϊόντα με την ένδειξη «μακεδονικό».

Βέβαια ο Σλάβος πρόεδρος παραπλανεί σκόπιμα την κοινή γνώμη, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι ζει «ακόμα με τη ρητορική και με αυτές τις παραστάσεις που υπήρχαν στους Βαλκανικούς Πολέμους». Η γεωγραφική περιοχή με ονομασία Μακεδονία δεν έχει σχέση με τους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά μας προέκυψε μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι Η.Π.Α. το επέτρεψαν στον Τίτο, προκειμένου να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, όπως και συνέβαινε (για όσους το αγνοούν, η Ελλάδα προμηθευόταν αμερικανικά πυρομαχικά που κατασκευάζονταν στην Γιουγκοσλαβία).

Οφείλουμε να κερδίσουμε χρόνο. Παρά τις προσπάθειες του συστήματος, το κράτος αυτό δεν μπορεί να έχει μέλλον. Είναι ζήτημα λίγων ετών να αποκτήσουν πλειοψηφία οι Αλβανοί. Άλλη λύση, δεν υπάρχει προς το παρόν. Αυτά δεν έλεγε άλλωστε ο κ. Σαμαράς;

Ο Μακεδών
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: