Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ - Παράδειγμα Ελληνικής Ιδιαιτερότητας

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Βλαχοδήμος 

Για έναν απλό παρατηρητή των Ελληνικών πραγμάτων τα τρέχοντα γεγονότα γύρω από τον εθνικό φορέα ράδιο-τηλεόρασης προβάλλουν έντονα σαν ένα παράδειγμα της δυστυχίας που πλήττει την κοινωνία.

Βασικά η τεχνική υποδομή της ΕΡΤ, με ένα σεβαστό εθνικό δίκτυο πληροφόρησης και η ραχοκοκαλιά του προσωπικού της με την απαραίτητη σύγχρονη τεχνογνωσία, όλα κοινωνική περιουσία, υπήρχε και λειτουργούσε μέχρι την στιγμή της μαύρης οθόνης και προφανώς υπάρχει ακόμη. Η Ελληνική ιδιαιτερότητα σε αυτή την διάσταση αφορά στα βάρη που επέβαιναν πάνω της και που οδήγησαν στο αδιέξοδο και τελικά το μαύρο. Είναι αυτά που φόρτωσε το ηγετικό κατεστημένο της χώρας για πάνω από σαράντα χρόνια και που διαμόρφωσε μια εικόνα της ΕΡΤ έρμαιο διαπληκτιζόμενων και εναλλασσόμενων πολιτικών και συντεχνιακών φατριών που αποπροσανατόλιζε συστηματικά το κοινωνικό σώμα. Οι ίδιες αυτές φατρίες το αναγνωρίζουν τώρα και αλληλοσπαράσσονται επιρρίπτοντες ευθύνες εκατέρωθεν. Είναι όμως προφανές ότι ακόμη μια φορά ένα δραματικό δίλημμα έλαμψε κάτω από τους προβολής μιας στρεβλής δημοσιότητας. Τι κάνει κανείς με τους πολλούς άξιους υπαλλήλους που πέρα από τα πραγματικά τους προσόντα αναγκαστήκαν να χρησιμοποιήσουν πλάγια μέσα για να έχουν την δουλειά που

έχουν στην ΕΡΤ και που γι αυτό έχουν υποχρεωθεί; Και να μην προσφερθεί η εύκολη απάντηση εκ βάθρων αξιοκρατικής επιλογής.

Τα διατιθέμενα μέσα ενημέρωσης βρίθουν από τέτοιες αλληλοκατηγορίες και δεν είναι ο σκοπός αυτού του σημειώματος. Ο σκοπός είναι η απλή θεώρηση των ενεργειών του πολιτικού κατεστημένου καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται που φωτίζουν την άλλη διάσταση της Ελληνικής ιδιαιτερότητας.

Η ομάδα Μαξίμου, υπό την πίεση εξωτερικών υποχρεώσεων και κοινωνικού αναβρασμού, επέλεξε κατά προτεραιότητα, σχεδίασε και εκτελεί την βασική αναδόμηση του εθνικού ράδιο-τηλεοπτικού δικτύου με πλήρη επίγνωση των πολιτικών κινδύνων που προέρχονται από όλες τις δυνάμεις και τα θιγόμενα οικονομικά συμφέροντα συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ΝΔ. Στην πρώτη φάση του αυτό το σχέδιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό έχοντας εκτιμήσει σωστά τις αντιδράσεις και αντιμετωπίζοντας τις με προβλεφθήσα ευελιξία απορροφώντας πολιτικούς κραδασμούς. Η αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος, επιθυμητή προ πολλού ταιριάζει απόλυτα και προβάλλει την ΕΡΤ σαν το παράδειγμα για άλλες τομές που θα ακολουθήσουν για να τηρηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας. Εκτός εάν το σχέδιο είναι σπάνια περίπτωση μακιαβελικής συνομωσίας και πολλοί θα το υποθέσουν, αυτό φαίνεται να εκτελείται για την προστασία του κοινωνικού συμφέροντος. Τα προβλήματα του είναι κυρίως δύο, τελευταίοι δισταγμοί για το εσωτερικό πολιτικό κόστος με αποτέλεσμα ασαφή επικοινωνιακή τακτική και αναποφασιστικότητα δυναμικής εκτέλεσης σε βάθος χρόνου.

Οι τελευταίοι δισταγμοί αφορούν την διάρκεια της μαύρης οθόνης. Σε μια απόφαση τέτοιας σημασίας, κάθε τεχνικό νομικό εμπόδιο ξεπερνιέται. Το σχεδίου έπρεπε να προετοιμάσει και εκτελέσει την διαδικασία κλεισίματος του νομικού προσώπου της ΕΡΤ και την ενεργοποίηση εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα εκτάκτου ανάγκης με πολιτική επίταξη του κρίσιμου πυρήνα του προσωπικού της για την συνεχή πληροφόρηση της κοινωνίας αμέσως μετά την συμβολική μαύρη οθόνη. Έτσι θα πρόβαλλε την υπεύθυνη θέση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει σε βραχύ χρονικό ορίζοντα έναν αναποτελεσματικό εθνικό οργανισμό πληροφόρησης με έναν σύγχρονο και ανεξάρτητο κομματικών επιρροών. Η απώλεια αυτής της πρωτοβουλίας επέτρεψε στις δυνάμεις του πραγματικού κατεστημένου της ΕΡΤ να δημιουργήσουν το κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού που επικρατεί μια και το κοινωνικό σώμα ρέπει φαντασιώσεις και υποψίες. Όσον αφορά την ελλείπει εκτέλεση του σχεδίου με δυναμισμό μέχρι τέλους, οι συνέπειες αρχίζουν να διαφαίνονται καθώς το συντεχνιακό κατεστημένο κατέλαβε κρίσιμους χώρους και ετοιμάζεται για την παράσταση του “μόλων λαβε”. Ολόκληρη η περιουσία της ΕΡΤ έπρεπε να τεθεί υπό ελέγχον απαρχής και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της θα έπρεπε να επιτραπεί μόνον στο προσωπικό που θα εξόπλιζε τον φορέα εκτάκτου ανάγκης. Αν κανείς ήταν δυσοίωνος θα έλεγε ότι υπό τις παρούσα συνθήκες ένα μεγάλο μέρος της τεχνικής υποδομής της ΕΡΤ βρίσκεται υπό των έλεγχο των συντεχνιών και δεδομένου του κλίματος ατιμωρησίας σημαντικές δολιοφθορές δεν θα πρέπει να αποκλειστούν.

Τέλος στα πλαίσια της Ελληνικής ιδιαιτερότητας η στάση της συμπολίτευσης είναι απογοητευτική αλλά αναμενόμενη δεδομένης της ιστορικής της ευθύνης. Για μια ακόμη φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Όσο για την αντιπολίτευση και ιδίως την αξιωματική, έλαμψε με την ιδιαιτερότητα της πάνω στις ίδιες γραμμές. Τα μελή της, όπως συνηθίζεται, συνδέθηκαν ασυντόνιστα με τις διάφορες διαμαρτυρόμενες συντεχνιακές ομάδες και η ηγεσία της απώλεσε την μοναδική ευκαιρία να υποστηρίξει μια πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης που γνώριζε ότι είναι απαραίτητη αν δεν θέλει να την βρει μπροστά της σαν κυβέρνηση στο μέλλον. Εκτιμάται ότι το εξελισσόμενο επεισόδιο της ΕΡΤ είναι από τα πιλοτικά γεγονότα που θα επηρεάσουν την διαδικασία διάσωσης της χώρας αλλά και την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ στην επίπονη διαδικασία της μετάλλαξης του σε σχηματισμό με δυναμικό εξάσκησης κυβερνητικής εξουσίας.Θα γίνει άραγε η περίπτωση ΕΡΤ ένα παράδειγμα για να αντλήσουμε γνώση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: