Σελίδες

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Οι επτά πύλες της κολάσεως και το μηχανάκι

..Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε, 
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε 
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς..’’
Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ

Δεν υπάρχει ελπίς 
στην Ελλάδα ζεις.
ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Τα έχουμε ξαναγράψει. Η θεά Ανάνα, πρόγονος της Αφροδίτης και της Αστάρτης επί Σουμερίων, αποφάσισε να επισκεφτεί τον Άδη για να συναντήσει την αδερφή της που βασίλευε στα έγκατα της Γης. Όμως, όφειλε προηγουμένως να περάσει από επτά πύλες και σε κάθε μία από αυτές να εναποθέτει  τα υπάρχοντά της τα υλικά. Ώσπου απαλλαγμένη από πέπλα και  κοσμήματα, από λάπις αζούλις και περιδέραια , γυμνή από υλικά αγαθά, να εμφανιστεί στον Άδη.
Κάπως έτσι ένιωσα όταν διαπίστωσα τι γρήγορα που τρέχει ο καιρός, πώς τα χρόνια περνούν χωρίς να το καταλάβεις. Και ξάφνου, χωρίς να το πάρεις χαμπάρι, βρίσκεσαι με λευκά μαλλιά, τιράντες για να συγκρατείται το παντελόνι και ληγμένη άδεια μοτοποδηλάτου.Ψυχαναγκαστικός κωλοέλληνας άρχισα να τρέχω για να ανανεώσω την άδειά μου, που ο χρόνος είχε εξοντώσει για τους οφθαλμούς οργάνων. Κι έτσι άρχισε να ξετυλίγεται μπροστά μου η διαδικασία Ανάνα.
Πύλη πρώτη. Κουνιστός λυγιστός φτάνω στην τροχαία. Εκεί είχα βγάλει την άδεια, κι εκεί βρέθηκα με όμορφες και λυγερές νεαρές αξιωματικούς του σώματος. ‘’Δεν εκδίδονται πλέον οι άδειες από εμάς’’ με είπαν. Κι από ποιόν εκδίδονται λοιπόν? ‘’Από το
Υπουργείο μεταφορών’’. Προφανώς.Σκέφτηκα δεν μπορεί, ετούτες είναι θυμωμένες από την αφαίρεση αρμοδιοτήτων  και δεν μου λένε την αλήθεια. Ας πάω στα ΚΕΠ. Τα οποία με έχουν βοηθήσει πολλές φορές να βρω χαμένες άδειες, κλεμμένα έγγραφα και με έχουν κάνει περήφανο μια και είναι το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν που δημιούργησε η ελληνική πολιτική στην μάχη κατά του εαυτού της που ακούει στο τρομαχτικό όνομα γραφειοκρατία.
Πύλη Δεύτερη. Ιδού λοιπόν εγώ, ο πλασμένος για αφροδίσιες νήσους, να ‘μαι λοιπόν στα κοντινά μου ΚΕΠ και η νεαρή και νόστιμη υπάλληλος με πληροφορεί, ότι η αρμοδιότητα έχει πάει στο Υπουργείο Μεταφορών. Με άλλα λόγια μου είπε ‘’ πήγαινε από εκεί που ξεκίνησαν όλα, γιατί μας πήραν τις αρμοδιότητες να τις επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν’’.
Τρίτη πύλη της κολάσεως.. Μα πού να τρέχω τώρα στον Χολαργό, σκέφτηκα αμνήμων για το ύπουλο κουσούρι της γραφειοκρατίας, που με θέλει πρόσωπο με πρόσωπο.. όρθιο με την μαγκούρα και απόλυτα βέβαιο ότι θα με εξουθενώσουν, ώσπου να..Καλύτερα να μην τα πω και με ακούσουν και κάτι απαίσιοι της τρόικας και του ΟΟΣΑ, που ψάχνουν να εκσυγχρονίσουν κράτος ασυστόλων. Κι εδώ αρχίζει μια σειρά 21 τηλεφωνημάτων. Από το γραφείο Υπουργού, στο γραφείο Γενικού Γραμματέα κι από εκεί σε πολλά και διάφορα τηλέφωνα υπηρεσιακών. Τα οποία είτε δεν απαντούν, είτε απαντούν κάτι ευγενέστατες φάουσες. Που είτε παραπέμπουν σε άλλα τηλέφωνα, είτε δηλώνουν αθώες και ανίδεες.
Πύλη τέταρτη. Ώσπου κάποια κυρία μου αποκαλύπτει τον αστερισμό της μεγάλης Άρκτου. Μα βέβαια, πώς δεν το είχα καταλάβει . Η αρμοδιότητα έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια. Και πάλι απ’ την αρχή. Στην διαδρομή για την Ιθάκη, συνειδητοποιώ ότι η αρχική μου ερώτηση ‘’που εκδίδονται οι άδειες ανανέωσης κλπ’’, έχει εμπλουτιστεί και με μία καθόλου αθώα εκ μέρους μου ερώτηση ‘’και γιατί έφυγε η αρμοδιότητα από τα ΚΕΠ?’’. Ζεί ο βασιλιάς Ανδρεουλάκος? Βλέπετε τα ΚΕΠ μου έχουν γίνει έμμονη ιδέα. Με ερωτισμό αναπολώ τις φορές που ικανοποιήθηκα σε αίτηματά μου χωρίς να κουνήσω την κοιλιά μου από το μοναδικό one stop shop που κατόρθωσε να δημιουργήσει η πατρίδα για τα τέκνα της από το 1821 και μετά.
Πύλη Πέμπτη. Στην Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας, και ξανά στην Γενική Διεύθυνση των Μεταφορών, και ξανά στο πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας, με την οριστική απάντηση. Ναι σ΄αυτούς υπάγεται η αρμοδιότητα και στην ιστοσελίδα μπορώ να βρω τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Πύλη Έκτη. Προφανώς στην πύλη της χαράς της εν λόγω ιστοσελίδας υπάρχουν σωρός πληροφορίας, αλλά όχι η δικιά μου. Και ξανά τηλέφωνα, ώσπου φτάνω σε μια αναρμόδια κυρία, που όμως συμμερίζεται τον πόνο μου και να ‘μαι να γράφω..΄’..Φωτοτυπία επικυρωμένη της ταυτότητας, παράβολα, φωτογραφίες βιομετρικές, ιατρικές εξετάσεις κλπ.
Πύλη Έκτη. Αρχίζει ο Γολγοθάς που ακούει στο σοβαροφανές όνομα ‘’συλλογή στοιχείων’’. Στην Τράπεζα δεν έχουν κατάλληλα έγγραφα για παράβολα, αλλά κόβουν με άλλον τίτλο, και δεν κόβουν πια παράβολα για τις ιατρικές εξετάσεις. Τις πληρώνουμε στους ιατρούς. Όλη την ημέρα στριφογυρίζω, παρκάροντας εδώ κι εκεί, ανεβοκατεβαίνοντας συγχωνευθείσες ΔΟΥ, καταστήματα φωτογράφησης, ιατρούς συμβεβλημένους με το ΕΟΠΠΥ, φωτοτυπίες κλπ χαριτωμένα. Τσεκάρω τα πιστοποιητικά και ετοιμάζομαι για τον χορό του Ζαλόγγου. Τον πραγματικό, όχι τον μυθικό της κυρίας Ρεπούση. Την είσοδο στον Άδη.
Η Έβδομη Πύλη. Ετοιμάζομαι με τα χαρτιά μου στα χέρια για την μεγάλη ημέρα. Δεν ξέρω τι με περιμένει όταν εμφανιστώ  στην Ιερά εξέταση των φυλάκων του Άδη της Ανάνα. . Πόσα πισωγυρίσματα, επιστροφές, απεργίες συμπαράστασης θα συναντήσω.. Ας με έχει, λέω, ο Θεός καλά, πάντα ν’ ανταμώνομε και με χορούς κυκλωτικούς να ξαναβρισκόμαστε πάλι απ’ την αρχή.
Συμπέρασμα.
Δεν πρέπει ο όποιος ξένος επενδυτής –που τόσο χρειαζόμαστε για την μείωση της ανεργίας- να φοβάται τον Τσίπρα και το ΚΚΕ τον Καμμένο τον Σκουρλέτη ή τον Λαφαζάνη και όποιον άλλο φύλακα των επτά πυλών του Δημοσίου Συμφέροντος. Αρκεί να ρωτήσει τον πασχίζοντα κόντρα στην φύση μας Πρωθυπουργό. Αρκεί να τον ρωτήσει ποιες είναι οι διαδικασίες για την έκδοση αδείας μοτοποδηλάτου. Θα καταλάβει πάραυτα ότι η περήφανη χώρα δεν χωρατεύει. Ακόμη κι αν οι φύλακες αλλάξουν πορεία, πάψουν να απειλούν με εθνικοποιήσεις, οι διαρκώς εμπλουτιζόμενες διαδικασίες ενός κράτους σε δίνη εντροπικής αύξησης, θα είναι πάντα παρούσες. Και ούτε οι ομόδοξοι Ρώσοι έπρεπε να μπουν στον κόπο να ζητάν dew dilligence από ΔΕΚΟ. Αρκεί το φτηνό τεστ που προτείνουμε. Ο επόμενος λοιπόν Αζέρος επενδυτής, δεν θα ρωτάει την κρυφή γνώμη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής. Αρκεί να ρωτήσει πόσες διαδικασίες χρειάζονται για την έκδοση αδείας κυκλοφορίας μοτοσακό και πόσος χρόνος και πόσα παράβολα και πόσοι ιατροί του ΕΟΠΠΥ απαιτούνται. Αν δεν βγάλει αμέσως τα συμπεράσματά του, κακό της κεφαλής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: