Σελίδες

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

eleni.ipirotisa@gmail.com


Επελέγη ο αγωγός ΤΑΡ: Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής

ββ
H Eλλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος
και άξονας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Shah Deniz 2, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πως επελέγη τελικά ο Αδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline: ΤΑΡ) για τη μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2017.
Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της Νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας την άμεση τροφοδότηση των ευρωπαϊκών αγορών.
Η επιλογή του TAP έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco West που παρακάμπτει τη χώρα μας σηματοδοτεί τη δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ενισχύει την ταυτότητά της ως παράγοντα σταθερότητας. Η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ συνιστά μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει Άμεση Ξένη Επένδυση (ΑΞΕ) ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, θα δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Εξίσου σημαντική είναι η διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου για την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Η δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ συνιστά μία πρόσθετη πηγή, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της ενώ παράλληλα ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Η Ελλάδα προμηθεύεται μέχρι σήμερα φυσικό αέριο από 3 διαφορετικές πηγές:
  • από τη Ρωσία (Gazprom), μέσω αγωγών με σημείο παραλαβής τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε αέρια μορφή,
  • από την Αλγερία (Sonatrach) με δεξαμενόπλοια σε υγροποιημένη μορφή (LNG) στις εγκαταστάσεις της νήσου Ρεβυθούσας, στον κόλπο των Μεγάρων και
  • από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αγωγών (της ΒΟΤΑS) στα Ελληνοτουρκικά σύνορα σε αέρια μορφή.
bb
Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και βελτιώνει τη διαπραγματευτική της δύναμης έναντι των προμηθευτών της για καλύτερες τιμές αγοράς. Σημειώνεται ότι Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom, σε τιμές 32 έως 36% υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. (depa.gr)

Strategy Reports 

Επελέγη ο ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πως επελέγη ο αγωγός ΤΑΡ από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν. Ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιαφού, ενώ δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Ρώσο επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.




Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας Shah Deniz 2, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημερώθηκε πως επελέγη τελικά ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το πρότζεκτ του αγωγού ΤΑΡ που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας. Η επίσημη τελετή για τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline) θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.30 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
Τη συμφωνία θα υπογράψουν από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, και από πλευράς TAP o Managing Director, Kjetil Tungland.
Διαβάστε σχετικά:
Τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται για την Ελλάδα ο αγωγός ΤΑΡ 
Ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης για τον αγωγό φυσικού αερίου 
Ο Αντώνης Σαμαράς, με στελέχη της κυβέρνησης, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Cosco group, κάπτεν Γουέι Τζιαφού, ο οποίος στις 6 το απόγευμα αναμένεται στο Νέο Ικόνιο για τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της προβλήτας ΙΙΙ.
Διαβάστε σχετικά:
Το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ θέλει η Cosco
Ο πρωθυπουργός επίσης δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ρώσο επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ο Ρώσος επιχειρηματίας ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για την επένδυσή του στη νησίδα Σκορπιό Λευκάδας καθώς και για πιθανά μελλοντικά επενδυτικά του σχέδια στη Ελλάδα. Προηγουμένως, ο Αντώνης Σαμαράς είχε συναντηθεί, ε τους επικεφαλής της Vodafone και της Wind, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του υφυπουργού Νότη Μηταράκη."Σήμερα είχαμε ένα καλό νέο. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και άλλα καλά νέα και από άλλους συγγενείς ή άλλους χώρους» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Σημείωσε, επίσης, ότι αν επιμείνουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, μπορούμε να μπούμε στη φάση της συγκομιδής και πως οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο.
"Η σημερινή συμφωνία αποτελεί παράδειγμα και για άλλες επενδύσεις, το επόμενο δάστημα» δήλωσε ο Ν. Μηταράκης.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών κ.κ. Ν. Ζαρκαλής και Περσιάνης ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συμφωνία για μερική κοινή χρήση των δικτύων τους και πως αυτή η επένδυση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργήσει πάνω από 650 νέες θέσεις εργασίας.
"Αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία» τόνισαν στις δηλώσεις τους και οι δύο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: