Σελίδες

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Έτοιμο να τιναχτεί το καπάκι της μεγάλης κρίσης στα Βαλκάνια

Picture 0 for Έτοιμο να τιναχτεί το καπάκι της μεγάλης κρίσης στα Βαλκάνια
Δόθηκε από τον Τύπο η δέουσα έκταση στις διαδηλώσεις της Τουρκίας, ίσως επειδή ήσαν απρόσμενες για ένα καθεστώς που έδειχνε σταθερό, ίσως επειδή υπήρχαν νεκροί. Στη γειτονιά μας όμως, συμβαίνουν συνταρακτικά γεγονότα που η επιρροή τους στη χώρα μας είναι αναπόφευκτη, αλλά ελάχιστο χρόνο ή χώρο αφιερώνουμε γι’ αυτά.
Δεν υπάρχει γειτονική χώρα, όπου το καπάκι της μεγάλης κρίσης να μη είναι έτοιμο να τιναχτεί, στην δε Βουλγαρία τα πράγματα αναμένεται να έχουν δραματική εξέλιξη.
Στην Αλβανία, ο κ. Μπερίσα αμφισβητεί εμμέσως το εκλογικό αποτέλεσμα και ζητά έρευνες για να διαπιστωθεί η αλλοίωσή του, όπως υποστηρίζει. Θυμίζουμε ότι επί πολλούς μήνες δεν λειτουργούσε το αλβανικό Κοινοβούλιο, επειδή ο κ. Ράμα κατά τις προηγούμενες εκλογές είχε τότε αμφισβητήσει τη νομιμότητα των αλβανικών εκλογών. Τώρα ο κ. Μπερίσα του ανταποδίδει τα ίσα.
Στα Σκόπια, μόνον η αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμπτύξουν έναν κοινό φορέα, επιτρέπει στον κ. Γκρούεφσκι να διατηρείται στην εξουσία, ενώ καθημερινές είναι οι εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, οι δε διαμαρτυρίες για την κακή κατάσταση της οικονομίας είναι συνεχείς.
Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου επιτίθενται στο Βελιγράδι που «τους πούλησε» και απειλούν με αυτονόμηση του σερβικού τομέα, με την κυβέρνηση της Πρίστινα να προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιήσει ένοπλα μέσα αν
προχωρήσουν σε τέτοια ενέργεια. (Για την Βουλγαρία θα αναφερθούμε στη συνέχεια).
Κοινό στοιχείο της κατάστασης των βαλκανικών χωρών -μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης- είναι η διαφθορά. Και δεν το διαπιστώνουν αυτό μόνον οι πολίτες των χωρών, αλλά έρχονται και οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών που το επιβεβαιώνουν. Το γεγονός ότι η διαφθορά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, ελάχιστα με ενδιαφέρει, ασχολούμενος με τα του οίκου μου και τον περίγυρό του. Και δεν μπορώ να βρω αισιόδοξο στοιχείο που να δείχνει ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.
Στην Βουλγαρία, βρισκόμαστε στην 40ή ημέρα διαδηλώσεων, όπου το κύριο σύνθημα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Κι εκεί, όπως κι εδώ, εξακολουθούν οι αδιαφανείς διορισμοί ημετέρων, η δε κυβερνητική αλλαγή όχι μόνον δεν παρουσίασε σημάδια θετικής προοπτικής για το μέλλον, αλλά ζητείται και η προκήρυξη νέων εκλογών.
Όμως, πριν από λίγο καιρό, έπεσε η κυβέρνηση Μπορίσοφ με το σύνθημα «κάτω η φτώχεια», ανέλαβε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση, και τώρα οι Βούλγαροι βρίσκονται ξανά στους δρόμους (είναι μήνες τώρα που διαδηλώνουν, με διαφορετικά κίνητρα) με το σύνθημα «κάτω η διαφθορά». Η αδυναμία διοίκησης του κράτους είναι όμως ίδια.
Ομαδόν και με λεωφορεία υπό την προστασία της βουλγαρικής Αστυνομίας μετακινούνται από και προς το Κοινοβούλιο οι πολιτικοί, με τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Μιχαήλ Μίκοφ του σοσιαλιστικού κόμματος, να ανακοινώνει ότι η ολομέλεια που είχε προγραμματιστεί ακυρώνεται καθώς, όπως είπε, «δεν είναι δυνατή η συνεδρίαση, διότι η ζωή των μελών της Βουλής είναι σε κίνδυνο».
Ο δε πρώην πρωθυπουργός κ. Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού κ. Πλάμεν Ορεσάρκσι και εκλογές. Οι οποίες φυσικά, δεν πρόκειται να αλλάξουν σε κάτι την κατάσταση. Η κλιμάκωση της έντασης στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αποτελεί σοβαρή δοκιμασία για την κοινωνία και τους πολιτικούς.
Είναι γεγονός, πως οι διαδηλώσεις -πλην της τελευταίας- διεξάγονται ειρηνικά και πολιτισμένα, με ασήμαντα επεισόδια. Τα όσα έγιναν την προηγούμενη νύχτα όμως σοκάρισαν τους πολίτες. Πολλοί έμειναν με την εντύπωση, ότι πιθανώς ορισμένη κατηγορία πολιτών επωφελήθηκαν από την αδιαλλαξία των δύο πλευρών για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ τους.
Η επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα προς διάλογο και συναίνεση στο όνομα της σταθερότητας και της προόδου του κράτους. Παρόμοιες εκκλήσεις απευθύνει και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ, αλλά διάλογος ακόμη δεν υπάρχει.
Η Βουλγαρία βιώνει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, για την οποία δύσκολο μπορεί να βρεθεί λύση. Πιθανώς τα γεγονότα κατά τις επόμενες μέρες θα καταστήσουν τα πράγματα πιο σαφή. Όσο μάλιστα η ανεργία εξακολουθεί να είναι το σπουδαιότερο πρόβλημα των Βουλγάρων -σύμφωνα με έρευνα πάνω από 400.000 νέοι είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν τώρα και τα επόμενα χρόνια- η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια: