Σελίδες

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Επιστολή-κόλαφος για Ερντογάν από 46 βουλευτές των ΗΠΑ


Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά συνολικά 46 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, εξέφρασαν εγγράφως τη διαμαρτυρία τους για τη συμπεριφορά του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα όχι με επιστολή που απευθύνεται προς τον ίδιο, αλλά προς τον πρόεδρο της χώρα και εσωκομματικό αντίπαλο του Ερντογάν, τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Οι διαμαρτυρίες των Αμερικανών βουλευτών αφορούν σχόλια και δηλώσεις του πρωθυπουργού τα οποία θεωρήθηκαν στις ΗΠΑ ως «αντισημιτικά». Ζήτησαν δε από τον Γκιουλ να προβεί σε δημόσια καταδίκη της «αντισημιτικής ρητορικής».
Η επιστολή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης που είχε απευθυνθεί στον ίδιο τον Ερντογάν, ζητώντας του να αποσύρει δηλώσεις με τις οποίες είχε εξισώσει τον Σιωνισμό με «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Φυσικά ο Ερντογάν τους είχε γράψει στα παλιά του τα παπούτσια, με τη γνωστή αβρότητα και διπλωματική ευγένεια που τον διακρίνει.
Οι υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτύρονται όμως ειδικότερα και για τη «θεωρία εβραϊκής συνωμοσίας» την οποία διέρρευσαν κύκλοι το κυβερνώντος κόμματος και ο ίδιος ο Ερντογάν έκανε λόγο για το «λόμπι των επιτοκίων», ενώ στην «εβραϊκή διασπορά» έριξε το φταίξιμο ευθέως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπεσίρ Αταλάι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: