Σελίδες

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Αμερικανός Βουλευτής Καλεί Τον Κέρι Να Σταματήσει Τις «Φιλοπόλεμες Ενέργειες Της Τουρκίας’


Το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου Ελιοτ Έγκελ κάλεσε τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να σταματήσει τις «φιλοπόλεμες ενέργειες της Τουρκίας» που στόχο έχουν να εμποδίσουν την Κύπρο από το να αξιοποιήσει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΣΕΚΑ, με επιστολή του ημερομηνίας 1ης Αυγούστου, ο κ. Εγκελ ενθαρρύνει τον κ. Κέρι να διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση την ανησυχία των ΗΠΑ για τέτοιου είδους ενέργειες και να απευθύνει προειδοποίηση προς την Άγκυρα κατά τέτοιων «επικίνδυνων ενεργειών», και να δώσει «σημασία σε αυτό το θέμα με τη μορφή του κατ’ επείγοντος».
Η επιστολή του κ. Έγκελ αναφέρεται στις φιλοπόλεμες ενέργειες της Τουρκίας το 2011 κατά του δικαιώματος της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενεργειακές πηγές, και σημειώνει την ενεργό αποθάρρυνση τέτοιων ενεργειών από την τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά σε δημοσίευμα στον Τύπο στις 30 Ιουλίου, σύμφωνα με το οποίο πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εμπόδισε ένα ιταλικό πλοίο να εισέλθει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο κ. Κέρι υπηρετούσε μέχρι πρότινος στην αμερικανική Γερουσία στη θέση που κατέχει τώρα ο κ. Έγκελ ως ο πιο υψηλόβαθμος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Το θέμα αυτό ηγέρθηκε στον κ. Έγκελ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, από τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και την εταιρεία Μανάτος και Μανάτος, που εργάστηκαν στενά με τον κ. Έγκελ για δεκαετίες σε θέματα που αφορούν την Κύπρο. Μια τέτοια προσπάθεια, σημειώνεται, είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για τους αγνοούμενους στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: