Σελίδες

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Περίπλοκο σκηνικό

του Π. Αθανασόπουλου

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο Ομπάμα, δείχνει το περίπλοκο διεθνές σκηνικό που διαμορφώνεται σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα. Ο πρόεδρος Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι η διαιώνιση ή επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη, μπορεί να έχει εκρηκτικές, καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία. Γιʼ αυτό δείχνει αποφασισμένος να επέμβει αποφασιστικά στα ευρωπαϊκά πράγματα. Το μήνυμα στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ήταν σαφές. Το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με πολιτικές λιτότητας.
Είναι απαραίτητο ένα νέο μείγμα, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ήταν μια έμμεση κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και γενικότερα στην κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική. Προδιαγράφει δε μια θετική αμερικανική προσέγγιση στο ζήτημα του περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, βέβαια, έστειλε μήνυμα και στην ελληνική πλευρά ότι οι μεταρρυθμίσεις και η προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν. Αυτό είναι απάντηση στις πολιτικές εκείνες δυνάμεις και τους αφελείς που νομίζουν ότι μια διαφορετική ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική για το

ελληνικό πρόβλημα, συνεπάγεται σταμάτημα ή χαλάρωση της προσπάθειας της δύσκολης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και επιστροφή στις παλιές, κακές συνήθειες και το καταστροφικό κοινωνικοοικονομικό μοντέλο του παρελθόντος.

Σαφές είναι επίσης ότι ο Ομπάμα δεν βλέπει το ζήτημα μόνο από οικονομική σκοπιά. Η κρίση στην Αίγυπτο και τη Συρία, η άνοδος του εξτρεμιστικού ισλαμισμού, η αστάθεια στην Τουρκία, οι εξελίξεις στο ισραηλο- παλαιατινιακό, αλλά και το θέμα του Ιράν, δημιουργούν μια πολύ επικίνδυνη ρευστότητα στην περιοχή. Σε αυτές τις συνθήκες, η ύπαρξη μιας σταθερής Ελλάδας αποτελεί στρατηγικής σημασίας θέμα για τις ΗΠΑ. Όλα αυτά δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική πλευρά. Όμως το σκηνικό παραμένει εξαιρετικά περίπλοκο.

Οι γερμανικές εκλογές και οι υφέρπουσες πολιτικές κρίσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, είναι αστάθμητοι παράγοντες. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο παρά να προωθήσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας. Παράλληλα, η επικείμενη προγραμματική συμφωνία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, δίνει την δυνατότητα επεξεργασίας ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. Ταυτόχρονα, πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση για να αντιμετωπίσει με τον πιο ευνοϊκό τρόπο για την χώρα τις εξελίξεις και ανακατατάξεις στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα αυτό
το διάστημα. 

Γιʼ αυτό πρέπει να πέσει στο κενό το σχέδιο κοινωνικής αναταραχής που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές αντιμνημονιακές δυνάμεις, για το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: