Σελίδες

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Σε δίκη κομμουνιστής βασανιστής


To ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας θα εξετάσει την υπόθεση ενός πρώην διοικητή κομμουνιστικών φυλακών, του AlexandruVisinescu, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο έξι πολιτικών κρατουμένων.Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα αναλάβει την υπόθεση, λόγω της νομικής πολυπλοκότητάς της, αλλά και επειδή έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τους θανάτους στη διαβόητη κομμουνιστική φυλακή Ramnicu Sarat.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρουμανίας, δεν υπάρχει χρονικό όριο για τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων.
Από το 1956 έως το 1963 ο Alexandru Visinescu ήταν ο διευθυντής της φυλακής Ramnicu Sarat, στην οποία φυλακίστηκαν πολιτικοί ηγέτες της προ-κομμουνιστικής περιόδου και άνθρωποι της πνευματικής ελίτ της Ρουμανίας.


Η φυλακή Râmnicu Sarat ιδρύθηκε το 1901 και από την ίδρυσή της μέχρι το 1938, ήταν τόπος εγκλεισμού για κοινούς εγκληματίες και αργότερα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου Β΄, για τους πρώτους πολιτικούς κρατούμενους, τα μέλη της Σιδηράς
Φρουράς. Μετά την εγκαθίδρυσης του κομμουνισμού, εκεί οδηγήθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ιερείς και άλλοι εχθροί του καθεστώτος. Θεωρήθηκαν «εχθροί του λαού», «ληστές» και «αντεπαναστάτες».Το ινστιτούτο που ερευνά τα εγκλήματα του κομμουνισμού, (Investigation of Communist Crimes and the Memory of the Romanian Exile - IICCMER) ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την δίωξη του 87χρονου Visinescu, για τους θανάτους. Οι εν λόγω κρατούμενοι πέθαναν από ξυλοδαρμούς, πείνα, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και έκθεση στο κρύο. 35 συνολικά 35 φάκελοι τωνπρώην διοικητών έχουν παραδοθεί στους εισαγγελείς.
Οι Ρουμάνοι σοκαρίστηκαν όταν ο Visinescu καταράστηκε δημοσίως έναν κάμεραμαν και όρμησε στους δημοσιογράφους αρκετές φορές που ζητούσαν μια δήλωσή του για τις κατηγορίες εναντίον του.


Δείτε το βίντεο:

Η απάνθρωπη συμπεριφορά των πρώην δεσμοφύλακες και τα χιλιάδες των θυμάτων έχουν δημιουργήσει έναν εθνικό διάλογο στη Ρουμανία με πολλούς να αναρωτιούνται γιατί οι πρώην δεσμοφύλακες όχι μόνο δεν έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια, ακόμη και αν ο κομμουνισμός τελείωσε πριν από 23 χρόνια, αλλά λαμβάνουν και τις υψηλότερες συντάξεις στη Ρουμανία!

Συνθήματα έξω από το σπίτι του βασανιστή τα οποία ζητούν τον θάνατό του
Ο Πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου αυτό το Σαββατοκύριακο είπε ότι ποτέ δεν είναι αργά για τη δικαιοσύνη και είπε ότι ο Visinescuθα πρέπει να παραδοθεί στο δικαστικό σύστημα. Ο Visinescu από την πλευρά του, λέει ότι ακολουθούσε μόνο διαταγές και έκανε τη δουλειά του.
Περισσότερα από 500.000 Ρουμάνοι είχαν φυλακιστεί για την αντίθεσή τους στο κομμουνιστικό καθεστώς και το ένα πέμπτο από αυτούς πέθανε.
Ο κομμουνισμός στην Ρουμανία έπεσε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1989, αλλά πρώην κομμουνιστές και πρώην πράκτορες της Σεκιουριτάτε, της μυστικής αστυνομίας, συνέχισαν να ασκούν επιρροή στην πολιτική, τις επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης, και να προστατεύουν αποτελεσματικά άτομα σαν τονVisinescu.




ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: