Σελίδες

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Όταν ο Αντώνης έμπαινε στον Λευκό Οίκο Πηγή:www.capital.gr

του Θανάση Μαυρίδη

Κάθε συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον ηγέτη της μοναδικής υπερδύναμης στον πλανήτη έχει μεγάλη σημασία. Σηματοδοτεί εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως στις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιστορικός του μέλλοντος, λοιπόν, θα αναφέρει την σημερινή συνάντηση. Το ερώτημα είναι τι θα λέει παρακάτω...
Κατ΄ αρχάς θα πρέπει να σημειώσουμε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δείχνει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα τεκταινόμενα στον χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι Αμερικανοί δεν παρακολουθούν με την ίδια ζέση τις εξελίξεις, όπως τις παρακολουθούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το φθηνό φυσικό αέριο φαίνεται να αλλάζει τις προτεραιότητές τους.
Η δεύτερη σημείωση αφορά την οπτική τους για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά θέματα. Με την γερμανική ηγεσία της Ευρώπης βρίσκονται σε μόνιμη τριβή, καθώς είναι διαφορετική η συνταγή που προτείνει και εφαρμόζει η κάθε πλευρά για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για την Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι περισσότερο από μία διαχείριση μιας μακροχρόνιας σχέσης. Η Ελλάδα δεν έχει για τους Αμερικανούς το μεγάλο ειδικό βάρος του παρελθόντος. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα επιθυμούσαμε μία αναβάθμιση του ρόλου μας στην περιοχή και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας στρατηγικός στόχος της επίσκεψης Σαμαρά.
Τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει δημοσιεύματα που φέρουν τους Αμερικανούς να

υποστηρίζουν την προοπτική μιας πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα. Όσο κι αν έχουμε ψάξει σχετικά, η "είδηση" αυτή δεν προκύπτει από κάπου και μοιάζει να είναι ένα εύρημα κάποιων που ήθελαν με αυτό τον τρόπο να περάσουν ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον. Μοιάζει περισσότερο με δήλωση καλών προθέσεων...
Από το ρεπορτάζ, λοιπόν, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Ο κ. Σαμαράς, όμως, θα ήθελε μία έμμεση διάψευση αυτής της νέας αστικής φήμης, αφού αυτό θα ενίσχυε την θέση του στο φυσικό του ακροατήριο στο εσωτερικό της χώρας.
Ο αμέσως επόμενος στόχος είναι να ζητηθεί η βοήθεια των ΗΠΑ, έτσι ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν την βοήθεια προς την Ελλάδα και να μην καταρρεύσει το πρόγραμμα μετά από τις γερμανικές εκλογές. Και σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν οι Αμερικανοί. Περισσότερο διότι δεν επιθυμούν μια γερμανική Ευρώπη και λιγότερο διότι αγωνιούν για την τύχη της Ελλάδας.
Και πάμε τώρα στα πιο σπουδαία, εκεί όπου οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί μας θα πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερο από το να μας κτυπήσουν φιλικά στην πλάτη ή να εκφράσουν μία άποψη επί ενός θέματος. Κι αναφερόμαστε στα εθνικά μας θέματα, αλλά και στην προοπτική της εκμετάλλευσης του εθνικού μας πλούτου και σε σχέση με εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι εξελίξεις στη Συρία έχουν ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας και πιθανότατα να έχουν δίκιο. Αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί. Όπως επίσης και το αν οι Αμερικανοί έχουν διάθεση να ενεργήσουν στην περιοχή για να επιβάλλουν μία οποιαδήποτε λύση ή αν θα στείλουν όλα τα θέματα σε μία επανεξέταση στο μέλλον. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εμπλακούν. Αν ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, καταφέρει να αποσπάσει οτιδήποτε σε αυτό το πεδίο θα είναι επιτυχία.
Μέχρι στιγμής, πάντως, ο κ. Σαμαράς έχει χειριστεί με ικανοποιητικό τρόπο θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κι αυτό θα πρέπει να το δει κανείς συνεκτιμώντας και το γεγονός ότι οι διεθνείς μας σχέσεις και η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχουν κλονιστεί από την κρίση. Παρ΄ όλα αυτά, η πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει τόσο εύκολα και έχει σημασία να πάρουμε σήμερα μία γεύση από το πως βλέπουν τον κόσμο οι Αμερικανοί να εξελίσσεται στην περιοχή μας στις επόμενες δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: