Σελίδες

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η Ευρώπη ανησυχεί

«Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι δεν αποδέχονται το θέμα της μετανάστευσης» υποστηρίζει δημοσίευμα στον ιστότοπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης EUObserver στο οποίο αναφέρεται ότι αν και οι ευρωεκλογές απέχουν ακόμα επτά μήνες, επικρατεί φόβος για το τι θα δείξουν για την κατάσταση της ΕΕ, καθώς το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο αναμένεται ότι θα φέρει ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα.
Πρόσφατη δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές το τοποθετεί μπροστά από τα υπόλοιπα γαλλικά παραδοσιακά κόμματα.
Το βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (Ukip) ενδέχεται επίσης να γίνει το μεγαλύτερο βρετανικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ το αντιμεταναστευτικό κόμμα PPV έρχεται επίσης πρώτο στην Ολλανδία.
Το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας αναμένεται επίσης να αυξήσει τις έδρες του.
Το ίδιο ισχύει και για τα παρόμοια ακροδεξιά κόμματα στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.
Στον ευρωπαϊκό βορρά, οι ευρωσκεπτικιστές Αληθινοί Φινλανδοί αναμένεται επίσης να βελτιώσουν εντυπωσιακά την ευρωπαϊκή τους παρουσία, σύμφωνα με το άρθρο.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υποδεχτεί και κάποιους ασυνήθιστους νεοφερμένους», συνεχίζει το άρθρο αναφερόμενο στην ελληνική νεοφασιστική Χρυσή Αυγή η οποία —αν, όπως αναφέρεται, δεν απαγορευτεί— μπορεί να πετύχει την είσοδό της στο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά.
Εκπροσώπους στις Βρυξέλλες μπορεί να στείλει και το νέο αντιευρωπαϊκό γερμανικό κόμμα AfD, καθώς και οι εθνικιστές Σουηδοί Δημοκράτες.
Στο μεταξύ, αναφέρεται στο άρθρο, ορισμένοι ηγέτες λαϊκιστικών κομμάτων προσπαθούν να συγκεντρωθούν σε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα υπό την καθοδήγηση της Μαρίν Λεπέν (γαλλικό Εθνικό Μέτωπο) και του Χέερτ Βίλντερς (ολλανδικό PVV).
Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει εύκολο να δικαιολογηθεί η άνοδος των ακροδεξιών και ριζοσπαστικών κομμάτων από την οικονομική κρίση, τη σκληρή λιτότητα και την υψηλή ανεργία.
Οι ειδικοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτό είναι λάθος.
Σύμφωνα με τον Κας Μούντε, Ολλανδό ειδικό στα εξτρεμιστικά κόμματα, «δεν μπορούμε να κάνουμε το γενικό ισχυρισμό ότι η οικονομική κρίση οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς».
Ο ίδιος σημειώνει ότι σε 8 από τα 28 κράτη μέλη δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων από τις πέντε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα (Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος).
Από τις 20 χώρες όπου υπάρχει σημαντική παρουσία ακροδεξιών κομμάτων, εκλογική άνοδος σημειώθηκε σε 11 χώρες μεταξύ 2005-2013. Στις υπόλοιπες 9 δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο αυτό.
Ήδη, αναφέρει το άρθρο, πλήθος ευρωπαϊκών χωρών πιέζουν για αλλαγές στο καθεστώς ελέγχου των εσωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων ή στην πολιτική πρόσβασης μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε κοινωνικές παροχές.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των Financial Times, το 83% των Βρετανών τάσσεται υπέρ του περιορισμού της πρόσβασης των μεταναστών σε κοινωνικές παροχές. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία αγγίζει το 73% και στη Γαλλία το 72%.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στη διατήρηση των ευρωπαϊκών αρχών όπως η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και υπογραμμίζει τα οφέλη της μετανάστευσης για την οικονομία ως αντίβαρο στην ευρωπαϊκή γηράσκουσα κοινωνία.
Κατά τον Mούντε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν απειλούνται από την ακροδεξιά, αλλά από την πλήρη απουσία οράματος από εκείνους που έχουν την εξουσία στην ΕΕ, γεγονός που προκαλεί απόγνωση και αναταραχή. .


Δεν υπάρχουν σχόλια: