Σελίδες

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Στα πρόθυρα διάσπασης οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ.

του Θανάση Τσίτσα

Ο υπερσυντηρητικός σχολιαστής Γκλεν Μπεκ, σε μια ραδιοφωνική του εκπομπή, κάλεσε τους ακροατές του να «μη χρηματοδοτούν τους Ρεπουμπλικανούς»....
«Οι Συντηρητικοί, είτε πρόκειται να αποχωρήσουν από το GOP ή να παραμείνουν στο σπίτι τους», προέβλεψε ο συνεργάτης του FOX News και εκδότης του συντηρητικού RedState.com, Ερικ Ερικσον.
Η Σάρα Πέιλιν απείλησε σε πρόσφατη ομιλία της ότι θα εγκαταλείψει τους Ρεπουμπλικανούς. Η οργάνωση Senate Conservatives Fund, που χρηματοδοτεί εκστρατείες υποψηφίων, στοχεύει στις προκριματικές εκλογές του 2014 να μην υποστηρίξει τους εκλεκτούς του ρεπουμπλικανικού κομματικού κατεστημένου. Ο Ερικ Ερικσον, ένας από τους πιο αξιοσέβαστους Συντηρητικούς δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι «αν εμφανιζόταν ένα τρίτο κόμμα, θα διασπούσε πλήρως τους Ρεπουμπλικανούς».


Εξέγερση εν όψει
Κουρασμένα, επειδή τους θεωρούν δεδομένους ψηφοφόρους και με το αίσθημα της «προδοσίας» να τους πνίγει, τα μέλη του Tea Party, ενός υπερσυντηρητικού κινήματος που γεννήθηκε το 2009 ενάντια στις κρατικές δαπάνες και το νομοσχέδιο για την Υγεία (Obamacare), ετοιμάζονται να εξεγερθούν προτού οι κάλπες στηθούν και πάλι. Στο επίκεντρο του θυμού τους είναι το ίδιο το κόμμα των Ρεπουμπλικανών (GOP), κυρίως μετά

την αποτυχία του να στριμώξει το Λευκό Οίκο στις διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους και την αναγκαστική υποχώρησή του για το «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έληξε έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις 16 Οκτωβρίου.«Θα δώσουν όλη την ενέργειά τους στις προκριματικές εκλογές το 2014 και αν αποτύχουν θα αποσυρθούν. Θεωρώ ότι το GOP έχει ήδη διασπαστεί», υποστήριξε ο Ερικσον, ο οποίος θεωρεί ότι αιτία ήταν οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του κόμματος ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους το νομοσχέδιο για την Υγεία (Obamacare).
Τα μηνύματα που λαμβάνει η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών από τη βάση του κόμματος είναι δυσοίωνα, αφού σιγοβράζει μια σκληρή σύγκρουση με τους οπαδούς του Tea Party. «Είναι κουρασμένοι και πιο θυμωμένοι από ποτέ. Πιστεύουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές όταν εκλέγονται ενδιαφέρονται περισσότερο για το τι σχολιάζουν για αυτούς τα ΜΜΕ, παρά για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι που τους εξέλεξαν», σχολίασε ο Στιβ Ντις, ραδιοφωνικός παραγωγός στην Αϊόβα, ο οποίος θεωρεί ότι το GOP είναι ένα «πολιτικό κόμμα σε αποσύνθεση». Και δεν είναι ο μόνος. Ομάδες και οργανώσεις, όπως η Senate Conservatives Fund και η Heritage Action, περιφρονούν την ελίτ του κόμματος και σκοπεύουν να διαθέσουν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων τους σε υποψηφίους που θα αντιμετωπίσουν τους εκλεκτούς του GOP.
Το κομματικό κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών δεν φαίνεται να κατανοεί ότι το Tea Party δεν είναι μια πτέρυγα του GOP και ότι λειτουργεί πλέον ως μια αυτόνομη δύναμη. Η πρόσφατη διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και η φαγωμάρα που ξέσπασε από τις φατρίες των Ρεπουμπλικανών έπεισε πολλούς Συντηρητικούς ότι το πάλαι ποτέ κραταιό GOP δεν είναι ικανό πια να τους αντιπροσωπεύει. Η δυσαρέσκεια αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, όπου καταγράφονται πρωτοφανή χαμηλά ποσοστά αποδοχής. Σύμφωνα με το Gallup, μόνο το 28% έχει θετική άποψη για τους Ρεπουμπλικανούς, το χαμηλότερο ποσοστό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Για μερίδα Συντηρητικών αναλυτών, που βλέπουν το Tea Party ως μια καταστροφική δύναμη, η συζήτηση ενός σχίσματος επιβεβαιώνει απλώς τις υπόνοιες ότι αυτοί οι ακτιβιστές είναι μια ριζοσπαστική, αποσταθεροποιητική δύναμη, μηδενιστές που στερούνται πίστης. Ο εξτρεμισμός τους μολύνει ολόκληρο το GOP και δεν μπορεί να απελευθερώσει το κόμμα για να γλιστρήσει πίσω στο πολιτικό κέντρο.
Στο κίνημα του Tea Party στις ομοσπονδιακές περιφέρειες μετέχουν δυσαρεστημένα μέλη του GOP, καθώς δεν συμπλέουν με τους χειρισμούς του κόμματός τους έναντι της κυβερνητικής πολιτικής. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένα συνονθύλευμα διαφορετικών ομάδων, με διαφορετικές προτεραιότητες, που ευελπιστούν να ανατρέψουν το κατεστημένο.
Ορισμένες ομάδες του Tea Party δρουν εντελώς ανεξάρτητα, κατηγορώντας μαζί Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς για την κατάσταση της χώρας. Αλλες ομάδες κινούνται στον ευρύτερο χώρο των Ρεπουμπλικανών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι λόγω των ανταγωνιστικών «αποστολών» του κινήματος, επισκιάζονται ορισμένοι από τους ηγέτες του, πράγμα που οδηγεί σε συγκρούσεις και δυσπιστία μεταξύ τους.

Τρίτο κόμμα
Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής (RNC), Εντ Γκιλέσπι, υποστηρίζει ότι συζητήσεις περί ενός τρίτου κόμματος επαναλήφθηκαν και τη δεκαετία του '90 με την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου Τεξανού επιχειρηματία Ρος Περό. «Θα προτιμούσα το Tea Party να ταρακουνήσει το GOP, παρά να υποστηρίξει υποψηφίους ενός τρίτου κόμματος, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς αυτοκαταστροφικό».
Πάντως, οι πραγματιστές και οι οπαδοί του Tea Party δείχνουν να συμφωνούν ότι οι δύο πλευρές δεν διαφωνούν ως προς την πολιτική γραμμή όσο για την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί για το πώς θα μειωθούν οι δαπάνες και πώς θα εξουδετερώσουν το Obamacare. Οι Συντηρητικοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές έξω από αυτό το δεδομένο δικομματικό πλαίσιο - αν και εκτός από το ζήτημα της εύθραυστης ενότητας οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν εξίσου να παραλύσουν και από την απώλεια της ιδεολογικής βάσης τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: