Σελίδες

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Πραγματική άσκηση ή σόου;''Aγνωστα κέντρα''. Πολιτικά κομματικά παιχνίδια και με τον Παρμενίωνα


Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Πριν λίγες ώρες γράφαμε για την μεγάλη διακλαδική άσκηση ''Παρμενίων'' που άρχισε χθες, ''πως φοβόμαστε ότι αποφασίστηκε να γίνει φέτος όχι για επιχειρησιακούς λόγους πρωτίστως''. Αλλά , προσθέταμε, (αποφασίστηκε να γίνει). επειδή, κατά την γνώμη μας, κυριαρχεί η ''πολιτική επικοινωνία”. Με τη διεξαγωγή της άσκησης, γράφαμε, ''επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα ότι όλα πάνε καλά στις Ένοπλες Δυνάμεις''.Και αυτό καθώς , όπως σημειώναμε, '' τα τελευταία χρόνια πρωτίστως για οικονομικούς λόγους δεν γινόταν (η άσκηση)''.

Ως ''σκεπτικό'' άλλος μπορεί να το δεχθεί, άλλος όχι.Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είναι εντελώς εκτός του ''πολιτικά ορθού'' να επιχειρεί να δώσει ένα τέτοιο μήνυμα αρκεί να συνοδεύεται και από μια πραγματική βάση: μια πραγματική άσκηση. Αν αυτό ισχύσει θα το ξέρουμε στο τέλος αλλά όλα δείχνουν αυτή την στιγμή ότι πρόκειται έναν κανονικό ''Παρμενίωνα"'!

Κατά την γνώμη μας λοιπόν δεν ενοχλεί τόσο η προσπάθεια πολιτικής ''εκμετάλλευσης'' ( η ''πολιτική επικοινωνία''...), αρκεί η''αξιοποίηση'' να πατάει γερά στα πόδια της - δηλαδή σε πραγματική άσκηση και όχι σόου, σε κάλυψη επιχειρησιακών/εκπαιδευτικών αναγκών.και δοκιμή σχεδίων και όχι ...επίδειξη για το Ρress Day!Μέχρι εδώ καλά λοιπόν, και θεμιτή η επιθυμία του του Πρωθυπουργού να θέλει να δει ένα μέρος της άσκησης, ακόμα και τροποποιώντας το πρόγραμμά του ή κάπως την εξέλιξη της άσκησης.

Έχουμε όμως λόγους να φοβόμαστε ότι ανεξάρτητα από όλα αυτά πλαγίως γίνεται μια συστηματική προσπάθεια κομματικής αξιοποίησης της άσκησης!Όχι μέσα από τα επίσημα υπηρεσιακά κανάλια - του Υπουργείου Αμυνας, του ΓΕΕΘΑ κλπ.- αλλά από ''άγνωστα κέντρα''!

Και να πώς:
Εδώ και λίγες μέρες έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας κυρίως μέσω του διαδικτύου ''ειδήσεις΄΄ ότι η Παρμενίων έχει να γίνει ''7 χρόνια'', ''5 χρόνια'', ''3 χρόνια'', ότι ''το 2010 ήταν να γίνει αλλά ο Βενιζέλος την ακύρωσε'' κλπ κλπ. Διάφορα σάιτ έγραφαν χαρακτηριστικά ότι ''θα εκτελεστούν σενάρια που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ τον Σεπτέμβριο του 2010 επί εποχής Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν ματαιώθηκε για μια ακόμα φορά'' .

Σε άλλο σημείο αναφερόταν ότι ''στρατιωτική άσκηση ανάλογου βεληνεκούς έχει να γίνει στην επικράτεια από το 2007''. Και ακόμα ότι για φέτος '' η απόφαση ελήφθη μετά από συνεννόηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον πρωθυπουργό''...
Σαφής η προσπάθεια : Κάποιοι ''ακύρωναν '' την άσκηση - αναφέρεται ονομαστικά για παράδειγμα ο κ Βενιζέλος - και κάποιοι άλλοι την υλοποιούν!
Αυτό ήταν και το μήνυμα που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο διαδίδονταν στο διαδίκτυο! Και μάλιστα με την ''σάλτσα'' ότι φέτος η άσκηση θα είναι ...επιθετική και όχι αμυντική!

Έλα όμως που ΔΕΝ είναι έτσι! Το 2010 η μεγάλη διακλαδική άσκηση ''Παρμενίων'' έγινε κανονικά - με τον τότε Υπουργό Αμυνας κ Βενιζελο να παρακολουθεί και μέρος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: