Σελίδες

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Τα κριτήρια της ΕΡΤ

Tης Χριστινας Κοψινη
Σήμερα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ξέρουμε ότι, πέρα από τις γενικόλογες διαβεβαιώσεις για τα θεόσταλτα προγράμματα, τίποτε το ειδικό δεν πρόκειται να ανακοινωθεί για τους ανέργους. Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική για την απασχόληση, πέραν των γνωστών προγραμμάτων. Αλλά και για αυτά απέτυχε να απορροφήσει εγκαίρως κονδύλια και να ζεστάνει λίγο τις μηχανές της αγοράς. Δικαίως όμως κάποιοι θα αναρωτηθούν τι νόημα έχουν αυτά τα προγράμματα όταν για να ενταχθεί μια επιχείρηση ακόμη και στο γενναιόδωρο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών 200.000 εργαζομένων, πρέπει στοιχειωδώς να ξέρει ότι μπορεί κάπου να πουλήσει το προϊόν που θα παραγάγει. Οτι κάπως θα τονωθούν η ζήτηση και η κατανάλωση. Και τέτοιες προσδοκίες η αγορά δεν έχει.
Την ίδια ώρα, αρχίζουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την κάλυψη θέσεων σε Δημόσιο ή ΔΕΚΟ. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να προτάξει το κριτήριο της ανεργίας για την κάλυψη των όποιων θέσεων ανοίγουν σε αυτές τις επιχειρήσεις που ελέγχει. Για παράδειγμα, είναι στα σκαριά δύο προκηρύξεις για την πρόσληψη 700 συμβασιούχων στην ΕΡΤ. Από τα κριτήρια πρόσληψης φαίνεται να απουσιάζει παντελώς η ανεργία, έστω η μακροχρόνια ή ακόμη κι αυτή που συνοδεύεται με σοβαρές οικογενειακές ανάγκες. Δεν γνωρίζουμε εάν η ΕΣΗΕΑ πρόταξε, όπως όφειλε, τη λίστα των ανέργων που έχει στα χέρια της. Πάντως, αντιρρήσεις για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ δεν προέβαλε. Και σε κάθε περίπτωση, όταν το Δημόσιο δεν νοιάζεται για τους ανέργους, πώς και ποιος θα απαιτήσει από τους ιδιώτες να κάνουν προσλήψεις; Η κρατική ραδιοτηλεόραση έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι άντρο διπλοθεσιτών και τριπλοθεσιτών, αλλά μάλλον δεν θέλει να αλλάξει τακτική. Μην αποκλείσετε λοιπόν από τις νέες προσλήψεις να εξαιρεθούν και πάλι όσοι δεν έχουν τις κατάλληλες συστατικές επιστολές.
Την ίδια στιγμή η κρίση της απασχόλησης στον χώρο των media είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Οι πηγές προσλήψεων, λίγες και συγκεκριμένες. Ο χώρος βαίνει προς συρρίκνωση με σοβαρότατες επιπτώσεις σε όλο τον καταμερισμό εργασίας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πλήττονται πρώτοι οι διοικητικοί υπάλληλοι και το τεχνικό προσωπικό. Ηδη στον χώρο υπάρχει λίστα ανέργων. Λογικά, σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες το πρώτο μέλημα της δημόσιας τηλεόρασης θα ήταν να ξεκινήσει από εκεί την αξιολόγηση των υποψηφίων. Ισως έτσι να βάραινε λιγότερο το αμαρτωλό παρελθόν της που την κατέστησε διαφθορείο κομματικών εξαρτήσεων. Να ξεχνάγαμε για λίγο τα 119 εκατομμύρια συσσωρευμένες ζημιές του ισολογισμού της, τις σπατάλες της και τους εκάστοτε αποκλεισμούς των συναδέλφων που δεν υποστηρίχθηκαν ποτέ από τις γνωστές λίστες των προσλήψεων που αγνοούσαν την ανεργία.
η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: