Δώστε στους χριστιανούς ίσα δικαιώματα και μάθετε καλά γερμανικά, είπε ο Γερμανός Πρόεδρος στους Τούρκους
Απευθύνθηκε στο τούρκικο κοινοβούλιο λίγες μόλις μέρες μετά που η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η πολυπολιτισμικότητα στη Γερμανία είναι μια αποτυχία.
Με την δήλωση αυτή που έκανε σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός της, η Γερμανίδα καγκελάριος, συντάχθηκε ουσιαστικά με τους Χριστιανοδημοκράτες, κυριότερος «εκπρόσωπος» αυτού του ρεύματος θεωρείται ο πρόεδρος του CSU (αδελφό κόμμα του CDU της Μέρκελ στη Βαυαρία) Χορστ Ζίχοφερ, ο οποίος δήλωσε ότι το πολυπολιτισμικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο «ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και είμαστε ικανοποιημένοι, πέθανε».
Ο Wulff τόνισε ότι η ένταξη δεν σημαίνει παραίτηση της τουρκικής κουλτούρας και ταυτότητας.
Ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι πολλοί Τούρκοι υποψιάζονται ότι το Βερολίνο προσπαθεί να κτυπήσει επάνω στο αντι-μεταναστευτικό συναίσθημα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κ. Wulff προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους μουσουλμάνους της χώρας του, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Τούρκοι, ότι "το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία".
Ο Πρόεδρος Wulff είναι πιο ‘μαλακός’ ομιλητής από την Καγκελάριο Μέρκελ και ο ίδιος ήταν πολύ προσεκτικός να περάσει τις θέσεις του διπλωματικά στους Τούρκους οικοδεσπότες του, αλλά το μήνυμά του για την ανάγκη της ενσωμάτωσης ήταν το ίδιο όπως της κ. Μέρκελ, αναφέρει ο Jonathan Head του BBC από την Κωνσταντινούπολη.
«Οι μετανάστες έκαναν τη Γερμανία πιο πλουραλιστική, πιο ανοιχτή και πιο κοσμική", δήλωσε ο κ. Wulff, στην Άγκυρα.
"Αλλά το να ζεις σε μια πλουραλιστική κοινωνία είναι και μια τεράστια πρόκληση.
"Η Τουρκία μπορεί να δείξει ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία, το Ισλάμ και το κράτος δικαίου, καθώς και το Ισλάμ και ο πλουραλισμός δεν χρειάζεται να είναι έννοιες αντιφατικές."
Ο κ. Wulff προέτρεψε επίσης την Τουρκία να δώσει στους Χριστιανούς ίσα δικαιώματα για την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας και να εκπαιδεύει τους ιερείς τους.
"Ο Χριστιανισμός ανήκει στην Τουρκία", είπε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ευχαρίστησε τον κ. Wulff, όταν συναντήθηκαν νωρίτερα την Τρίτη, για τη στήριξη των Μουσουλμάνων της Γερμανίας.
«Είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε σε κάθε πολίτη να μιλά τη γλώσσα της χώρας που διαμένει με ευφράδεια," είπε ο κ. Γκιουλ.
«Η χρήση των θεμάτων ένταξης για το κεφάλαιο της πολιτικής θα πρέπει να αποφεύγεται, αντίθετα όλοι πρέπει να συμβάλουν για να βρεθεί μια λύση", πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Wulff ζήτησε επίσης τη συνεργασία του πανίσχυρου Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το οποίο εκπαιδεύει και αποστέλλει ιμάμηδες να λειτουργήσουν στην τουρκική κοινότητα της Γερμανίας για τετραετή θητεία.
Οι γερμανικές αρχές πιστεύουν ότι οι ιμάμηδες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τους Τούρκους να ενταχθούν αν είχαν περισσότερους δεσμούς με τη Γερμανία – και για αυτό θα ήθελαν οι ιμάμηδες να εκπαιδεύονται σε τοπικό επίπεδο.
Υπάρχει μια καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα αυτό από ό, τι πριν από μερικά χρόνια, προσθέτει ο ανταποκριτής.
Τότε, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τις απαιτήσεις να «αφομοιωθούν» οι Τούρκοι στη Γερμανία, «ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε, ο Κρίστιαν Βουλφ επρόκειτο να μιλήσει για τα δικαιώματα της χριστιανικής μειονότητας στην Τουρκία: «Εάν είμαστε ανοιχτοί στα τζαμιά, στους μουσουλμάνους και στο Ισλάμ, τότε είναι αυτονόητο πως και η Τουρκία θα πρέπει να είναι ανοιχτή στο χριστιανισμό. Το 20% του πληθυσμού εκεί είναι Χριστιανοί και δηλώνουν πως υφίστανται πιέσεις, η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη για την εκκλησία και αυτό θα είναι ένα από σημαντικά θέματα συζήτησης».
Ο Γερμανός πρόεδρος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εκκλησιών και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός των θρησκευτικών μειονοτήτων είναι και ένα από τα βασικά θέματα που ενδιαφέρουν την ΕΕ στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας. Η Χριστιανική Ένωση στη Γερμανία αρνείται την πλήρη ένταξη της Τουρκίας και αντ’ αυτού προτείνει μια προνομιακή εταιρική σχέση. Ο Κρίστιαν Βουλφ πάντως δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στην Τουρκία και δηλώνει: «Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με δίκαιο τρόπο και το αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό. Υπάρχουν διαδικασίες στην Τουρκία, οι οποίες αξίζουν της προσοχής μας. Και οι συνταγματικές αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου