Σελίδες

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Δεν βγαίνουν οι αριθμοί

Δεν βγαίνουν οι αριθμοί
Το μνημόνιο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και στη συνέχεια θα πάμε στη λεγόμενη ελεγχόμενη πτώχευση.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα, αρκεί μια ματιά στα βασικά οικονομικά δεδομένα.
Τα 110 δισ. του δανείου που συνοδεύει το μνημόνιο είναι πρακτικά αδύνατο να αποπληρωθούν στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Το ελληνικό Δημόσιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με υποχρεώσεις της τάξης των 60 δισ. το 2013 και άνω των 70 δισ. το 2014, ποσά που είναι απαγορευτικά για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα κι αν εφαρμόζαμε με επιτυχία την πολιτική του μνημονίου, θα χρειαζόμασταν αναδιάρθρωση του χρέους.
ΔΝΤ και Πάγκαλος λένε την αλήθεια
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84, το ΔΝΤ προωθεί ήδη την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από 3 σε 8 χρόνια, με αύξηση του επιτοκίου κατά 0,4% έως 0,7%. Πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την επεξεργασία της αρχικής πρότασης του διοικητή του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν, ο οποίος πρώτος επισήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Βέβαια, τα περισσότερα χρήματα τα έχουμε δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Προς το παρόν έχουμε κάποιες δυσκολίες να εξασφαλίσουμε την τρίτη και την τέταρτη δόση του δανείου και η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ δεν δείχνει να κατανοεί το πρόβλημα της Ελλάδας.
Ακόμη κι αν μετακινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ελληνική οικονομία θα εξασφαλίσει μία χρηματοδοτική ανάσα για το 2013-2015, δύσκολα, όμως, θα αποφύγει την ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Εάν κρίνουμε από τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η Γερμανία με τη διακριτική υποστήριξη της Γαλλίας θέλουν να εξαφανίσουν την ελληνική εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της Ευρωζώνης. Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ, οι αποφάσεις της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί υπέρ της συμμετοχής των ιδιωτικών τραπεζών και των ασφαλιστικών οργανισμών στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης προβληματικών οικονομιών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο της αγοράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την έξοδό μας στις αγορές προκειμένου να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε την έκπληξη και να αποφύγουμε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και στη συνέχεια την ελεγχόμενη χρεοκοπία εάν είχαμε μία δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία, εντυπωσιακά εξωστρεφή και με σοβαρό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Επειδή τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει, το πιθανότερο είναι ότι θα περάσουμε από το μνημόνιο στην αναδιαπραγμάτευση του χρέους του Δημοσίου και στη συνέχεια στην ελεγχόμενη χρεοκοπία, η μορφή της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.
city press

Δεν υπάρχουν σχόλια: