Σελίδες

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ενοχοποιούν το ΡΚΚ για την επίθεση

RSS 

| Εκτύπωση

Οι Κούρδοι αυτονομιστές του ΡΚΚ είναι οι πιθανότεροι δράστες της επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και προκάλεσε τον τραυματισμό 32 ανθρώπων (15 αστυνομικών και 17 πολιτών), ανακοίνωσαν χθες Τούρκοι αξιωματούχοι, αποκλείοντας σχεδόν το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκονται ισλαμιστές της αλ Κάιντα. Ο καμικάζι τραυμάτισε 32 ανθρώπους κατά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο, κυρίως τουρίστες. Οι περισσότεροι από τους σοβαρά τραυματισμένους είναι αστυνομικοί.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, δήλωσαν αξιωματούχοι, παρότι στο παρελθόν η Πόλη έχει γίνει στόχος Κούρδων αυτονομιστών, μελών της αλ Κάιντα και Τούρκων ακροαριστερών. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν από τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, που είχε ανακοινώσει το ΡΚΚ. «Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση και η μέχρι στιγμής πρόοδος που επιτεύχθηκε στην έρευνα δίνουν πιθανότητες 90% το ΡΚΚ να βρίσκεται πίσω από την επίθεση», δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι των ερευνών θεωρούν ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα η επίθεση να είναι έργο αριστεριστών, αλλά «η αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις αποκλείονται».
Από την πλευρά του το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξή του στη επίθεση αυτοκτονίας και ανακοίνωσε ότι παρατείνει την εκεχειρία που είχε κηρύξει τον Αύγουστο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Firat News, το οποίο πρόσκειται στο PKK. Η εκεχειρία, η οποία κηρύχθηκε στις 13 Αυγούστου και στη συνέχεια παρατάθηκε κατά ένα μήνα στις 30 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις αρχές του Ιουνίου 2011.
Εθνική οργή, λέει ο Ερντογάν
Ο Άχμετ Ντενίζ, ανώτατος αξιωματούχος στην ηγεσία του PKK, που εδρεύει στο βόρειο Ιράκ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες των ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η οργάνωση συνδέεται με την επίθεση.
Η επίθεση συμπίπτει, επίσης, με τις συλλήψεις 16 μελών μίας αριστερής οργάνωσης, του Μετώπου Επαναστατικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Κινήματος (DHKP/C), η οποία είχε πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην πλατεία Ταξίμ, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, το 2001.
Βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν μία σειρά από επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη το Νοέμβριο του 2003, από τις οποίες σκοτώθηκαν 62 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Πολλοί ένοπλοι ισλαμιστές συνελήφθησαν τον τελευταίο μήνα.
Αλλά αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει την πιθανότητα να εμπλέκονται στην τελευταία επίθεση ισλαμιστές. «Η αστυνομία επικεντρώνει τις έρευνές της στο PKK και στο DHKP-C», είπε ο Σαμίλ Ταγιάρ, αρθρογράφος στην εφημερίδα «Star», που φέρεται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, εκφράζοντας εθνική οργή για την επίθεση, κοντά στο Μνημείο της Δημοκρατίας στη μνήμη του ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ, δήλωσε: «Σήμερα είναι η μέρα για τις εντονότερες διαμαρτυρίες κατά της τρομοκρατίας».
«Δεν θα επιδειχθεί καμία επιείκεια σε αυτούς που θέλουν να πλήξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Τουρκία. Η επίθεση αυτή δεν πρόκειται να πλήξει τους στόχους της Τουρκίας για ενότητα, αδελφοσύνη και ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ερωτηθείς για το αν σημαίνει κάτι, επειδή η επίθεση πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν από τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός που είχε ανακοινώσει το ΡΚΚ, είπε πως είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα και ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν στοιχεία.
Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τουρκική κυβέρνηση. «Πρόκειται για ένα σκανδαλώδες έγκλημα», τονίζει η Κλίντον στο ανακοινωθέν της, στο οποίο εκφράζει την αλληλεγγύη των Αμερικανών προς την Τουρκία. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία, στη μάχη κατά του εξτρεμισμού και για να εγγυηθούν την ασφάλεια στους ειρηνικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο», προσθέτει στο ανακοινωθέν η Κλίντον.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: