Σελίδες

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ψέματα των Βρυξελλών για τα στοιχεία

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, την επομένη ακριβώς των εκλογών, η Eurostat έδωσε τα στοιχεία για την αναθεώρηση του ελλείμματος: Στο 15,4% το 2009, με το χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ.

Όσο για το έλλειμμα του 2010, εκτιμήθηκε στο 9,4% με το χρέος να φθάνει στο 144% του ΑΕΠ. Φυσικά, οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους επειδή η Eurostat επικύρωσε επιτέλους τα ελληνικά στοιχεία – τα οποία, βέβαια, έχει ξαναεπικυρώσει, αλλά απλώς επειδή ήθελε να κάνει το χατίρι των εκάστοτε κυβερνήσεων – οπότε γιατί να μη  σκεφθεί κανείς πως και τώρα πράττει το ίδιο;

Το γεγονός ότι το χρέος της Ελλάδας οδεύει ολοταχώς προς το 150% του ΑΕΠ και αυτό αποτελεί χρεοκοπία, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν. Πάνω απ’ όλα η αξιοπιστία των στοιχείων!

 «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι η πρώτη φορά, ύστερα από πέντε ή έξι χρόνια, που τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν συνοδεύονται από αστερίσκους και επιφυλάξεις», είπε ο εκπρόσωπος της Επθιτροπής Αμαντέο Αλφατάζ.

Και λέει ψέματα. Διότι δεν πρόκειται καθόλου για «πρώτη φορά». Όπως είναι γνωστό και όπως προκύπτει από την έρευνα τα ελληνικά στοιχεία συνοδεύονταν από αστερίσκους και επιφυλάξεις και πολύ πριν – το 2002, για παράδειγμα.

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. υποστηρίζει πως όποια νέα μέτρα επιβληθούν θα οφείλονται στις αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010.
 Ελευθερη Ζωνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: