Σελίδες

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ρεφενέ άμυνα;;

 
Προτάσεις από Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία και Βουλγαρία στο υπουργείο
 
Στη λογική τού «ρεφενέ άμυνα», κάτι σαν τα ρεφενέ πάρτι, φαίνεται να στρέφεται και η Ελλάδα, μετά τις Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εξοικονομήσουν πόρους.
«Η οικονομική κρίση επιβάλλει ευελιξία», είπε χθες ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την αμυντική συνεργασία ευρωπαϊκών χωρών και συνέδεσε τις σχετικές συζητήσεις με τη μείωση των εξοπλισμών, καθώς τα οπλικά συστήματα της μιας χώρας θα συμπληρώνουν αυτά της άλλης.

Η ερώτηση του δημοσιογράφου προς το ανώτατο στέλεχος έγινε και με λίγη δόση χιούμορ, καθώς κανείς δεν περίμενε τη συγκεκριμένη απάντηση. Ναι, έχουν υποβληθεί και μελετώνται από επιτελείς προτάσεις από Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία και Πολωνία για συνεργασία σε τομείς όπως αυτοί της εκπαίδευσης, των υποδομών, των μεταφορών ή ακόμη και κοινή χρήση υλικών και οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η μείωση του κόστους της άμυνας μπορεί να επιτευχθεί με συνεργασίες και έφερε σαν παραδείγματα: Η Ιταλία ενδιαφερόταν να πουλήσει στην Ελλάδα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αντ' αυτού, η χώρα μας μπορεί να καταβάλει ένα ποσό και να εκπαιδεύονται οι Ελληνες χειριστές σε ιταλικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Η Πολωνία διαθέτει μαχητικά F-16, τα οποία μπορούν να συντηρούνται στην ΕΑΒ.
Γ. Τσακ., Ινφογνωμων-πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: