Σελίδες

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Oι ΗΠΑ κατασκοπεύουν την Νορβηγία

Η Νορβηγία ζήτησε επισήμως εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία στο Οσλο, η οποία, σύμφωνα με τα νορβηγικά μμε,...

Nορβηγία: "Έπεσαν από τα σύννεφα", οι Nορβηγοί, ανακαλύπτοντας, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Όσλο, παρακολουθούσε και φακέλλωνε πολίτες



Nορβηγία: "Έπεσαν από τα σύννεφα", οι Nορβηγοί, ανακαλύπτοντας, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Όσλο, παρακολουθούσε και φακέλλωνε πολίτες
Η Νορβηγία ζήτησε επισήμως εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία στο Οσλο, η οποία, σύμφωνα με τα νορβηγικά μμε, παρανόμως επόπτευε και "φακέλωνε" εκατοντάδες πολίτες εδώ και δέκα χρόνια στην σκανδιναβική αυτή χώρα.
    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV Nyhetskanalen η αμερικανική πρεσβεία είχε προσλάβει 15-20 άτομα περιλαμβανόμενων και πρώην ανώτατων φρουρών της νορβηγικής αστυνομίας, για να εποπτεύουν, από το 2000, πολίτες εγκαταστημένους στην Νορβηγία, ώστε να προλαμβάνουν πιθανές επιθέσεις κατά αμερικανικών συμφερόντων.
    Επίσης άτομα που μετείχαν σε διαμαρτυρίες φωτογραφίζονταν και προσωπικές πληροφορίες γι' αυτά καταγράφονταν σε ειδικά έγγραφα της Simas (Σύστημα Διαχείρησης και Ανάλυσης Ζητημάτων Ασφαλείας), σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.
    Για να ριχτεί φως στην υπόθεση αυτή το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών είχε μια συνάντηση με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο του υπουργείου, Μάρτε Λέρμπεργκ Κόπσταντ.
    "Η συνάντηση δεν βοήθησε στην αποσαφήνιση ερωτημάτων και έτσι είναι αναγκαίο όλα τα γεγονότα να τεθούν στο τραπέζι", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
    Σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Γιόνας γκαρ Στόρε αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της τηλεόρασης, αλλά επισήμανε πως "εάν παραβιάστηκαν οι νορβηγικοί νόμοι, αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό".
    Η αμερικανική πρεσβεία στο Οσλο εξέδωσε δύο ανακοινώσεις για το ζήτημα, στη μία αναφέρει ότι εργάζεται εντατικά για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα της νορβηγικής κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό και στη δεύτερη αναφέρει ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις αρχές όλων των χωρών που φιλοξενούν αμερικανικές πρεσβείες για να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια τόσο των πρεσβειών όσο και των επισκεπτών τους"
e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: