Καινοφανή τα διαδραματιζόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ωσάν να μην αρκούσε η οικτρή οικονομική κατάσταση και η επαπειλούμενη χρεοκοπία της χώρας, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απειλεί με προσφυγή στις κάλπες, εάν οι πολίτες δεν δώσουν «ψήφο αυξημένης ευθύνης» στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοικήσεως την προσεχή Κυριακή. Δραματικότερη ομολογία αποτυχίας κυβερνήσεως ήταν αδύνατοννα υπάρξει.
Ο κ. Παπανδρέου είχε βεβαίως πρόβλημα πολιτικής νομιμοποιήσεως για τα μέτρα που επέβαλε μετά τη συνομολόγηση του Μνημονίου με την τρόικα, ενώ άλλες ήταν οι προεκλογικές εξαγγελίες του... Ο ισχυρισμός ότι δεν γνώριζε την κατάσταση που θα παραλάμβανε κατέπεσε, αφού απεκαλύφθη ότι είχε ενημερωθεί από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Η προσπάθεια επιρρίψεως των ευθυνών, για την αθλιότητα που επικρατούσε στην ελληνική οικονομία, αποκλειστικά στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. λειτούργησε για ένα μικρό διάστημα. Ο θλιβερός ερασιτεχνισμός του λεγομένου «οικονομικού επιτελείου» της κυβερνήσεως κατά τη συνομολόγηση του Μνημονίου και η αδυναμία εξασφαλίσεως των εσόδων που προγραμμάτισε το υπουργείο Οικονομικών λειτούργησαν αρνητικά στην κοινή γνώμη.
Το ενδεχόμενο επιβολής και νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, η προοπτική αναδιαρθρώσεως του χρέους, που η κυβέρνηση διαψεύδει, αλλά όχι ο αντιπρόεδρός της κ. Θ. Πάγκαλος, και κυρίως το φάσμα περαιτέρω αυξήσεως της ανεργίας, ενέτειναν τις αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ, σε σημείο αφόρητο για τον κ. Παπανδρέου.
Κάτω από αυτήν την πίεση επινόησε δίλημμα, μοναδικό στα πολιτικά χρονικά της Ελλάδος. Συνάρτησε, επί της ουσίας, την προκήρυξη εθνικών εκλογών με την εκλογή λ.χ. του κ. Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα και του κ. Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, αν και οι εν λόγω υποψήφιοι δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, ή με την καταψήφιση του κ. Γιάννη Δημαρά στην περιφέρεια Αττικής. Θέατρο παραλόγου τόσο κραυγαλέων διαστάσεων δεν θα μπορούσε να επινοηθεί. Φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική του έπληξε τις βασικές δεξαμενές των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – τους υπαλλήλους και συνταξιούχους του στενότερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ. Αλλά και άλλους πρώην «μη προνομιούχους», που αναδείκνυαν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία επί είκοσι και πλέον έτη.
Πολίτες, όμως, της κατηγορίας αυτής δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να επιδείξουν νομιμοφροσύνη σε ένα κόμμα –τόσο απροσχημάτιστα νεοφιλελευθέρων πρακτικών– απλώς και μόνον επειδή ο σημερινός ηγέτης του ακούει στο όνομα «Παπανδρέου». Δεν είναι καν υποχρεωμένοι να στηρίξουν με την ψήφο τους τη Ν.Δ. Απλώς θα απέχουν. Αλλά και εάν ακόμη κερδίσουν στις εκλογές της Κυριακής οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, τα προβλήματα θα κλιμακώνονται διαρκώς και τελικώς ο κ. Παπανδρέου θα είναι ο πολιτικός που θα έχει επιτύχει την πλήρη αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ. Εξ ου το άγχος του και η νευρικότης.
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου