Σελίδες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Προβληματισμό για το εάν πραγματικά ο κατοχικός ηγέτης θέλει λύση, εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας


Αρνείται διασύνδεση περιουσιακού με εδαφικό ο Έρογλου
 
  Λευκωσία:-
Τον προβληματισμό του εάν πραγματικά η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει λύση σύντομα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά και την εκ νέου άρνηση του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να δεχθεί τη διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό. Παράλληλα, την εντατικοποίηση των συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων εισηγήθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Ντερβίς Έρογλου, ενώ ζήτησε, επίσης, επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών, κάτι που θα συζητηθεί τη μεθεπόμενη Παρασκευή ενώπιον και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε, επίσης, την ανάγκη διασύνδεσης...
του περιουσιακού με το εδαφικό, λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να μην δέχεται τη διασύνδεση αυτή.
Ερωτηθείς κατά πόσον ζήτησε επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ασφαλώς και ζήτησα», προσθέτοντας ότι στην επόμενη συνάντηση ενώπιον και του κ. Ντάουνερ θα γίνει μια τέτοια συζήτηση.
«Από εκεί και πέρα μένω σε αυτά που δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, η οποία είπε αυτό που έγινε, δηλαδή ότι έχουμε επιβεβαιώσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην τελευταία συνάντηση μεταξύ των συμβούλων πάνω στα θέματα οικονομίας και ΕΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσθέτοντας, ότι συζήτησαν περαιτέρω για τη διαδικασία και για το θέμα της επαναβεβαίωσης της βάσης των συνομιλιών.
Αφού ανέφερε, ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη Παρασκευή, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εισηγήθηκε να γίνονται περισσότερες συναντήσεις στο επίπεδο των ηγετών «γιατί το θέμα δεν είναι θέμα μεταξύ των συμβούλων απλώς, είναι θέμα μεταξύ των ηγετών και αυτοί πρέπει να παίρνουν αποφάσεις».
«Αναμένουμε στην επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την μεθεπόμενη Παρασκευή, γιατί έχει ένα ταξίδι ο κ. Έρογλου, να συζητήσουμε αυτό το θέμα, δηλαδή της εντατικοποίησης των συναντήσεων μεταξύ των ηγετών», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση κατά πόσον ο κ. Έρογλου επιμένει να μην αποδέχεται τη διασύνδεση, ο Πρόεδρος απάντησε «δυστυχώς ναι, δυστυχώς επιμένει», προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό τον προβληματίζει «για το εάν πραγματικά η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει λύση σύντομα, όπως συνεχώς διακηρύττει».
Τόνισε, ότι χωρίς τη διασύνδεση δεν μπορεί να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το περιουσιακό.
«Πρέπει να ξέρουμε, τι γίνεται με το εδαφικό για να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για το περιουσιακό», ανέφερε.
Ερωτηθείς, εάν θα έρθουν περισσότεροι εμπειρογνώμονες των ΗΕ για το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχει εμπειρογνώμονας εδώ και καιρό, προσθέτοντας ‘το εάν θα έρθουν και άλλοι, είμαστε στο ακουστικό και πότε θα έρθουν και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε».
Τόνισε, ωστόσο, ότι το θέμα του περιουσιακού δεν μπορεί να συζητείται απομονωμένο από το θέμα του εδαφικού.
«Πρέπει να το ξέρουμε όλοι και να το γνωρίζει - και το γνωρίζει- και η τουρκοκυπριακή πλευρά και τα ΗΕ», είπε.
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες, γιατί η ίδια η ζωή απαιτεί λύση στο Κυπριακό.
«Δεν με βλέπετε ενθουσιασμένο, αλλά το χαμόγελό μου υποδηλοί ότι δεν χάνω τις ελπίδες μου. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, διότι η ίδια η ζωή απαιτεί λύση στο Κυπριακό», συμπλήρωσε.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει δημοσίευμα που φέρει τους Υπουργούς του ΔΗΚΟ να αποχωρούν από την Κυβέρνηση λόγω διαφωνίας μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αναφορικά με το θέμα υποψηφιότητας του κ. Χρήστου Μέση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το θέμα Μέση και η υποψηφιότητα είναι θέμα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχω καμία ανάμιξη εγώ σε αυτά, δεν έχω καμία νύξη περί πρόθεσης αποχώρησης. Από κει και πέρα ίδωμεν. Είμαι έτοιμος για όλα, πάντοτε με την επιθυμία να συνεχιστεί η συνεργασία. Από κει και πέρα», πρόσθεσε, «τα κόμματα θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Εγώ είμαι στη διάθεσή τους να συζητήσουμε ό,τι θέλουν».
Δηλώσεις της Λ. Μπάτενχαϊμ
Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιβεβαίωσαν σήμερα την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις δύο τελευταίες συναντήσεις των συμβούλων τους όσον αφορά θέματα οικονομίας και ΕΕ, όπως δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ.
Πρόσθεσε, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα ξανασυναντηθούν στις 25 Φεβρουαρίου και ότι στο μεταξύ θα έχουν ακόμα τρεις συναντήσεις οι σύμβουλοί τους, για να συνεχίσουν τη συζήτηση επί της οικονομίας, θεμάτων ΕΕ, και διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι «οι ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου δύο ώρες και η πρόοδος που επιτεύχθηκε κατά τις τελευταίες δύο συναντήσεις των εκπροσώπων τους για την οικονομία και θέματα ΕΕ έχει επιβεβαιωθεί από τους ηγέτες».
«Συζητήθηκε ο περαιτέρω σχεδιασμός και προγραμματισμός όσον αφορά τις συναντήσεις των ηγετών και των εκπροσώπων», είπε, προσθέτοντας ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου.
Επεσήμανε, ότι πριν από αυτό, οι σύμβουλοι θα συναντηθούν στις 18, 21 και 23 Φεβρουαρίου, για «να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την οικονομία, θέματα ΕΕ, και τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών».
Σε παρατήρηση, ότι οι ηγέτες είχαν πρόσφατα αποφασίσει να συναντώνται κάθε Τετάρτη, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι «αυτό είναι θέμα προγραμματισμού για κάποιον, δεν είμαι απολύτως σίγουρη, αλλά συμφωνήσαμε ότι θα συναντηθούν» στις 25 Φεβρουαρίου.
Σημείωσε, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ «θα βρίσκεται εδώ την ερχόμενη εβδομάδα», προσθέτοντας ότι «επιστρέφει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και για αυτό θα παραστεί στη συνάντηση της Παρασκευής».
Ερωτηθείσα, εάν έχει αποφασιστεί να μην πραγματοποιούνται συναντήσεις κάθε Τετάρτη, η κ. Μπάτενχαϊμ απάντησε αρνητικά. «Όχι. Δεν συζητήθηκε αυτό. Απλά είπαν, ότι θα συναντηθούν την Παρασκευή και ότι οι εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν αύριο, τη Δευτέρα και την Τετάρτη. Έτσι, θα πραγματοποιηθούν τρεις συναντήσεις των εκπροσώπων πριν συναντηθούν οι ηγέτες την ερχόμενη Παρασκευή», εξήγησε.

H εφημερίδα της "ΡΩΜΗΣΥΝΗΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: