Σελίδες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η Κυπριακή Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για οριοθέτηση της ΑΟΖ



Λευκωσία: Επικυρώθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ για τη μεταξύ τους οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Η συμφωνία αυτή, η οποία χαιρετίσθηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής, με ιδιαίτερη μνεία εκ μέρους του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέα Αγγελίδη, στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς και στον πρεσβευτή της Κύπρου στο Ισραήλ, Τάσο Τζιωνή, έγινε στη Λευκωσία, στις 17 Δεκεμβρίου 2010.

Η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επεκτείνεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων προς το εξωτερικό της χωρικής θάλασσας του νησιού, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η οριοθέτηση της ΑΟΖ γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω διμερών συμφωνιών με βάση τις πρόνοιες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές της Μέσης Γραμμής και για το σκοπό αυτόν, η Κύπρος έχει ήδη συνομολογήσει σχετικές Συμφωνίες με την Αίγυπτο και με το Λίβανο.
Από την κυπριακή κυβέρνηση θεωρείται ότι η συμφωνία αυτή με το Ισραήλ συνιστά μίαν οικονομικώς, πολιτικώς κα στρατηγικώς πολύ σημαντική συμφωνία, που ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα της ενέργειας και ως προς την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης θεωρείται ότι η συμφωνία αυτή θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη σταθερότητα και στην πολιτική εγγύηση των επενδύσεων στην ΑΟΖ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: