Σελίδες

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Οι συζητήσεις για το Κυπριακό


Άριστος Μιχαηλίδης: Θέλουμε να ξεκαθαριστεί αυτό το πράγμα…


Ένα ολόκληρο χρόνο σχεδόν μας κοροϊδεύει ο Έρογλου στις συνομιλίες και «πείθει» το διεθνή παράγοντα για την εποικοδομητική του στάση, αλλά δεν έγινε καμιά ενέργεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά για να για να ξεσκεπαστεί το πραγματικό πρόσωπο της Άγκυρας και του Έρογλου. Ακόμα και όταν δόθηκαν ευκαιρίες, είτε με προτάσεις, είτε με δηλώσεις, είτε με σοβαρές προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμενε πως δεν υπάρχει τίποτε άλλο για να κάνει παρά να αφοσιωθεί στη διαδικασία και κατηγορούσε ως υπονομευτές όσους Ελληνοκύπριους, του ζητούσαν να απαιτήσει ξεκαθάρισμα της βάσης των συνομιλιών. Την περασμένη βδομάδα παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βάση των συνομιλιών η οποία φαίνεται ότι δεν είναι τόσο ξεκαθαρισμένη τελικά.
«Τι σημαίνει δεν είναι ξεκαθαρισμένη η βάση;» ρωτούσε δήθεν ρητορικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας. «Εμείς θέλουμε, όμως, να ξεκαθαριστεί και από τον νέο ηγέτη αυτό το πράγμα. Αυτό είναι που θέλουμε» (9/2/2011). Ένα το κρατούμενο, λοιπόν: Είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί αυτό το πράγμα.
Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας μίλησε επίσης προς την ίδια κατεύθυνση: «Εμείς πρέπει να μένουμε στα γεγονότα», είπε, «δεν χωρούν ωραιοποιήσεις, ούτε απλοποιήσεις, να ξέρουμε όλοι μας ποια είναι η βάση των συνομιλιών και πάνω σε αυτήν να συνεχίσουμε». Δύο τα κρατούμενα: Δεν ξέρουμε όλοι ποια είναι η βάση, τελικά.

Παράλληλα, διαβάζουμε στο πολιτικό ρεπορτάζ ότι Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν να συντονιστούν για να ανατρέψουν την εικόνα που δημιούργησαν κάποιοι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν συνεργάζεται» και «προβάλλει προσκόμματα» και ότι ο Έρογλου είναι «εποικοδομητικός», παρότι καταθέτει θέσεις για λύση δυο κρατών και βρίσκεται πολύ μακριά από τη βάση λύσης. Τρία τα κρατούμενα: Επιτέλους οι ηγεσίες μας παραδέχθηκαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις εντυπώσεις που δημιουργούν «κάποιοι».
Ήταν βεβαίως φανερό από καιρό τι έκαναν οι στρατευμένοι στο πλευρό του Αττίλα αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Φόρεϊν Όφις, αλλά εμείς νομίζαμε ότι θα κερδίσουμε την εύνοια τους με τα καλοπιάσματα και τις χημείες. Έστω κι αν επιβεβαιωθεί ξανά το «στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα», τουλάχιστον οι ενέργειες που θα γίνουν, πρέπει να συνδυαστούν με τις εξελίξεις στα κατεχόμενα και την απροκάλυπτη συμπεριφορά της Άγκυρας που χωρίς περιστροφές παρουσιάζει πια σαν επαρχία της Τουρκίας, διορίζει νομάρχη, ετοιμάζει σχέδια μεταρρυθμίσεων στη διοίκηση της «ΤΔΒΚ» και αποκαλύπτει επίσημα και δημόσια ότι η παρουσία της στην Κύπρο δεν αφορά τους Τουρκοκύπριους αλλά τα παράλογα και παράνομα στρατηγικά της συμφέροντα. Δηλαδή, τώρα που η Τουρκία μας δίνει νέα επιχειρήματα, ας μην τα εξοντώσουμε ρίχνοντας το βάρος μας μόνο σε αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε πριν από ένα χρόνο, την ώρα που ο Έρογλου έδινε απλόχερα ευκαιρίες και σήμερα μπορεί στους ξένους να φαίνονται ύποπτα…
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: