Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Ποιοι είναι οι "φύλακες" κ. Βενιζέλο; Μήπως για τους "φύλακες" του είδους δημιουργήθηκαν οι φυλακές κ. Βενιζέλο;


Ευάγγελος Βενιζέλος: "Όποιοι μου κάνουν κριτική για τα υποβρύχια εργάζονται για συμφέροντα"

Κύριε Βενιζέλο εσείς δεν είστε ο εισηγητής της παραγραφής των ανομημάτων των υπουργών;
Κύριε Βενιζέλο εσείς δεν είστε ο ΥΕΘΑ που ώθησε στη πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, με την σύμφωνη γνώμη της στρατιωτικής ηγεσίας, χιλιάδες Έλληνες Αξιωματικούς σε αποστρατεία;

«Όσοι αρθρογραφούν κατά της νέας συμφωνίας που υπέγραψα για τα υποβρύχια 214 εργάζονται για ξένα συμφέροντα, κοινώς «τα παίρνουν» ή «λαδώνονται» για να με κτυπούν" υπονόησε με σαφήνεια σήμερα στην Βουλή στην Επιτροπή Εξοπλισμών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ δήλωσε ότι «Τα δύο νέα υποβρύχια 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ τα αγόρασε η Ελλάδα ελαφρά φθηνότερα απ’ότι τα αγόρασε η Τουρκία»

Σε ότι αφορά την κριτική που του ασκείται (βασικά από την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, το defencenet.gr και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ) για τη νέα σύμβαση, είπε «Aσκούνται άμεσες ή έμμεσες πιέσεις ενίοτε «μεταμφιεσμένες σε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Οι φύλακες όμως έχουν γνώση ...και το μήνυμα έχει σταλεί προς κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο» είπε ο υπουργός.

Ποιοι είναι οι «φύλακες» δεν είπε.

Οι «φύλακες», οι συνάδελφοί του στο κόμμα και στο υπουργικό συμβούλιο που άρπαξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις πρώτες συμβάσεις των υποβρυχίων; Οι «φύλακες» που έβαλαν τον ελληνικό λαό την ώρα που ο κοσμάκης πεινάει, να πληρώσει 750 εκατομμύρια ευρώ για υποβρύχια που του χάριζαν επτά μήνες πριν; Οι «φύλακες» που δέχθηκαν να συνδιαλλαγούν με απατεώνες; Ποιοι απ’ όλους τους «φύλακες»;

Κατ’ αυτό τον τρόπο, πάντως, επιχείρησε να ποινικοποιήσει για άλλη μια φορά την κριτική που του ασκείται με έγγραφα και ντουκουμέντα στα οποία δεν μπόρεσε φυσικά να απαντήσει, αφού παραμένει Ηρακληδέας της σύμβασης που έδωσε στους, αγνώστου πατρός, Λιβανέζους του συμπαθέστατου Iσκαντάρ Σάφα και τους απατεώνες διαφθορείς Γερμανούς της HDW και Ferrostaal.

Σε ερώτηση για την αποκάλυψη της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ και τoυ defencenet.gr (επιστολή Atzpodien προς Γιάννη Παπαθανασίου) γιατί δεν δέχθηκε την πρόταση των Γερμανών για δύο δωρεάν υποβρύχια Type 209 (επίσημα μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για το 1400/209 ΑΙΡ ή το Type 209PN που είναι το ίδιο το 214, είπε ότι «Είχαν καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά τα Type 214»!

Δηλαδή ο άνθρωπος ομολόγησε ότι δεν δέχθηκε να του χαρίσουν δύο υποβρύχια, έστω Type 1400/209 AIP, αλλά πλήρωσε 750 εκατ. ευρώ παραπάνω για να αγοράσει τα 214! Και το ταβάνι της Βουλής ακόμα στέκεται στην θέση του.

Οι διαφορές είναι ελάχιστες και εν προκειμένω σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσε την τεράστια δαπάνη των 750 εκατ. ευρώ που κατέληξε στην τσέπη των γνωστών απατεώνων.

Έστω και αν δεχθούμε ότι υπήρχε κάποια μικρή διαφορά, αυτά τα 750 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να διατεθούν για ανταλλακτικά, για βενζίνες αεροσκαφών, λάδια πλοίων και σε χίλιες δύο άλλες περιπτώσεις, παρά τα καταλήξουν στην τσέπη των απατεώνων. Αλλά φαίνεται ότι η τσέπη των Γερμανών απατεώνων έχει χαρακτηριστικά «συγκοινωνούντων δοχείων»…

Από εκεί και πέρα χρησιμοποίησε και εκφράσεις του τύπου «Στεγανοποιήσαμε με τη νέα σύμβαση των υποβρυχίων το χθες με το σήμερα», για να προκαλέσει την αντίδραση του Ε.Μεϊμαράκη, ο οποίος θεώρησε ότι υπονοούσε τον ίδιο και αντέδρασε για να έρθει η διευκρίνιση του Ε.Βενιζέλου ότι του ασκεί κριτική επί της πολιτικής του και όχι επί της ηθικής του.

Έγινε και γενικότερη συζήτηση επί των εξοπλιστικών και ειδικότερα επί των διακρατικών συμβάσεων, όπου για πρώτη φορά τις διαχώρησε και είπε ότι «Άλλο η διακρατική που έχει άλλη ισχύ και άλλο μία συμφωνία μεταξύ δύο προέδρων».

Στην πρώτη περίπτωση αναφερόταν στην πιο ισχυρή νομικά διακρατική με τα ρωσικά ΤΟΜΑ BMP-3HEL και στην δεύτερη των φρεγατών FREMM, όπου υπάρχει υπογεγραμμένο ένα σαφώς πιο αόριστο MοU με την Γαλλία, αλλά βέβαια επανέλαβε με σαφήνεια ότι «Θα τηρηθούν και θα υλοποιηθούν και οι δύο διακρατικές.

Κανείς, πάντως, ούτε σε Ρωσία, ούτε σε Γαλλία, δεν πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος υπουργός μπορεί να υλοποιήσει την οποιαδήποτε σύμβαση και διακρατική συμφωνία. "Έδώ κοροϊδεύουν τους Αμερικανούς με τoν εκσυγχρονισμό των ΑΗ-64Α Apache θα διστάσουν να "κάνουν πλάκα στους Ρώσους;"" σχολίαζε δυτικός διπλωμάτης σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι σήμερα στην Μηλιώνη..

Φυσικά σε ότι αφορά τους Ρώσους η Μόσχα θεωρεί πλέον ότι η ελληνική πλευρά και ειδικά ο Ε.Βενιζέλος πάσχει από έλλειψη αξιοπιστίας και φαίνεται ότι οι υποψίες της επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι σήμερα άφησε να εννοηθεί ότι τώρα … μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο της διακρατικής συμφωνίας ή θα «παγώσει» την συμφωνία με τα BMP-3 και θα προωθήσει άλλα συστήματα όπως τα SHORADS, διατηρώντας ταυτόχρονα σε ισχύ την συμφωνία για τα BMP-3HEL! Aυτό τουλάχιστον μεταδίδουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές μέλη της Επιτροπής.

Έγινε και αναφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την σύμβαση για τις πυραυλακάτους, όπου η βρετανική BAE Systems «έχει λαμβάνειν» από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (τα οποία με την σειρά τους «έχουν λαμβάνειν» από το υπουργείο) και είπε ότι το θέμα θα λυθεί εντός των επόμενων ημερών. Όσο για την προώθηση της υπόθεσης της προμήθειας των υποβρυχίων στην Επιτροπή Διαφάνειας, είπε ότι να περιμένουμε πρώτα τι θα πει ο εισαγγελέας…

Ας δούμε και την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείο για τις θέσεις του υπουργού σήμερα στην Βουλή:

"Μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου συνήλθε σήμερα η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε κατ’ αρχάς ότι κατά την περίοδο αυτή η Ελλάδα διαπραγματεύεται κρίσιμες συμβάσεις επί τη βάσει δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2007-2009, προκειμένου να διαφυλαχθεί η συνέχεια της Πολιτείας και η αξιοπιστία της χώρας.

Η διαπραγμάτευση όμως αυτή γίνεται με γνώμονα τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από την εθνική αμυντική σχεδίαση, λαμβανομένου υπόψη και του δημοσιονομικού πλαισίου μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προστατευθούν όλοι οι συντελεστές της εθνικής ισχύος, ένας εκ των οποίων είναι η οικονομική της κατάσταση και η κοινωνική της συνοχή.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ασκούνται άμεσες ή έμμεσες πιέσεις ενίοτε «μεταμφιεσμένες» ως δήθεν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Οι φύλακες, όμως, έχουν γνώση και το μήνυμα αυτό έχει σταλεί προς κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της, της 17.3.2010, συζητώντας για το προσύμφωνο του συνολικού συμβιβασμού με τη γερμανική πλευρά για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και το μέλλον του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, εξέτασε και την τιμή των νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, σε αναφορά με πληροφορίες για την τιμή υποβρυχίων ίδιου τύπου που προμηθεύτηκαν άλλες χώρες, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Τα στοιχεία που παρουσίασε τότε εμπιστευτικά η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η τιμή των ελληνικών υποβρυχίων, όχι μόνο δεν ήταν ανώτερη, αλλά ήταν σαφώς κατώτερη σε σχέση με τις παραγγελίες άλλης χώρας. Επιπλέον δε, η τιμή των ελληνικών υποβρυχίων έχει προσδιοριστεί ως σταθερή και χωρίς προσαυξήσεις έως το τέλος της σύμβασης που υπολογίζεται για το 2019.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με βάση επικαιροποιημένα πρόσφατα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΘΑ η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται με αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η τιμή των δύο νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού αφορά το ολοκληρωμένο προϊόν, άρα και τις εργασίες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και όχι μόνο τα υλικά και την τεχνογνωσία της γερμανικής πλευράς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι στον χώρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχει επέλθει μία ριζική θεσμική αλλαγή που θέτει στο επίκεντρό της τον ρόλο της Βουλής, η οποία όχι απλώς ενημερώνεται αλλά έχει την δυνατότητα να ασκεί πλήρη έλεγχο και να λαμβάνει γνώση όλων των εγγράφων. Χαρακτηριστικό δε, παράδειγμα νέας σύμβασης είναι αυτή που κυρώθηκε με τον Ν. 3885/2010, δυνάμει του οποίου οι Υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας υπέγραψαν τελικώς τη σύμβαση. Της δε υπογραφής, προηγήθηκε αναλυτική ακρόαση των εκπροσώπων των αντισυμβαλλομένων εταιριών από τη Βουλή, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Αναφερόμενος στις πυκνές δημοσιογραφικές πληροφορίες -κυρίως για παράνομες πληρωμές συνδεδεμένες με την αρχική σύμβαση των υποβρυχίων του 2000- ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για έγγραφο που απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το οποίο ζητά να δηλώσει το Δημόσιο παράσταση πολιτικής αγωγής, τόσο ενώπιον της γερμανικής, όσο και ενώπιον της ελληνικής Ποινικής Δικαιοσύνης.

Ζήτησε δε, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με το ίδιο έγγραφο, να επεξεργαστεί τις νομικές βάσεις επί των οποίων μπορούν να προβληθούν αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου κατά των εμπλεκομένων νομικών και φυσικών προσώπων που φέρονται να διέπραξαν πράξεις εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου. Το τελευταίο αυτό έγγραφο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων του που από τον Απρίλιο του 2010 έχουν αποσταλεί τόσο προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε στη συνέχεια τη Βουλή για τις προσπάθειες της Κυβέρνησης (Υπουργείο Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Θαλασσίων Υποθέσεων, κτλ) να στηρίξει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα σε σχέση με ξένους υποκατασκευαστές και προμηθευτές. Κύριος στόχος της Κυβέρνησης είναι να διαφυλαχθεί -τόνισε ο κ. Βενιζέλος- η ελληνική ναυτική υποδομή, μέσα στο πλαίσιο της κοινοτικής έννομης τάξης και με θεμελιώδη κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του Πολεμικού Ναυτικού που, όπως είναι γνωστό, ναυπηγεί σειρά πυραυλακάτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία με στόχο τη σύναψη νέας διακρατικής συμφωνίας-πλαίσιο που να διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών, προς αμοιβαίο όφελος και με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων που έχουν τεθεί ως προς τις προτεραιότητες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξοπλισμών για τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, παράλληλα με την εφαρμογή χρηματο-οικονομικών σχημάτων που δεν εντείνουν την δημοσιονομική πίεση για τα επόμενα χρόνια σε βάρος της χώρας μας.

Ήδη, όπως τόνισε ο Υπουργός, έχουν ανταλλαγεί τα κείμενα του σχεδίου της διακρατικής αυτής σύμβασης, που θα καλύπτει τόσο τις μελλοντικές, όσο και τις εν ισχύ συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ ενημέρωσε την επιτροπή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Γαλλική Δημοκρατία για το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, για το οποίο υπάρχει απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2008 και κοινή δήλωση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού.

Η διαπραγμάτευση γίνεται, όπως τόνισε ο Υπουργός, στο πλαίσιο των αρχών που έχει θέσει η Κυβέρνηση για τις προτεραιότητες του εξοπλιστικού προγράμματος, με βάση τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και με στόχο πάντα να διαφυλαχθεί η εθνική βιομηχανική αμυντική υποδομή, να γίνουν σεβαστές οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και να καλλιεργηθούν οι ελληνογαλλικές σχέσεις προς αμοιβαίο όφελος, όχι μόνον αμυντικό, αλλά και πολιτικό και οικονομικό. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζεται συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και διακρατική συμφωνία-πλαίσιο για τους εξοπλισμούς."


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: