Σελίδες

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Με βολές εκατέρωθεν...



Η Χεζμπολάχ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ


Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χάσαν Νασράλα κάλεσε σήμερα τους μαχητές του να είναι έτοιμοι για ένα νέο πόλεμο με το Ισραήλ, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ. 

“Θα ήθελα να πω στους Ισραηλινούς ότι στη μνήμη των μαρτύρων μας, λέγω στους μαχητές της αντίστασης (Χεζμπολάχ) ότι μια ημέρα μπορεί να τους ζητηθεί να απελευθερώσουν τη Γαλιλαία”, δήλωσε ο Νασράλα σε ένα συλλαλητήριο που σηματοδοτεί την τρίτη επέτειο από τη δολοφονία του Ιμάντ Μουγανίγιε, στρατιωτικού ηγέτη του κινήματος. Ο Μουγανίγιε σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας στη Συρία στις 12 Φεβρουαρίου του 2008.


“Θέλω να σας διαβεβαιώσω και να πω στους Ισραηλινούς ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί το αίμα του Ιμάντ Μουγανίγιε δεν θα πάει χαμένο”, τόνισε ο Νασράλα στους οπαδούς του, μιλώντας μέσω βιντεολίνκ.
Αναφερόμενος στην παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ο Νασράλα δήλωσε: “ευχαριστούμε την επανάσταση στην Αίγυπτο, ειδικά εμείς στην Χεζμπολάχ, διότι οδήγησε στη διαφυγή του Σάμι Σεμπάμπ”.
Ο Σεμπάμπ που έγινε δεκτός ως ήρωας στο συλλαλητήριο, επωφελήθηκε από την αναταραχή στην Αίγυπτο για να ξεφύγει μαζί με χιλιάδες άλλους κρατούμενους από την φυλακή Ουάντι ελ-Νατρούν.
Ο Σεμπάμπ καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο σε 15ετη κάθειρξη. Ήταν ο ηγέτης ενός πυρήνα 49 ατόμων οι οποίοι κατηγορούνται ότι το 2009 σχεδίαζαν επιθέσεις κατά αιγυπτιακών τουριστικών περιοχών και σκαφών που χρησιμοποιούν την Διώρυγα του Σουέζ, καθώς και για λαθρεμπόριο όπλων στη Λωρίδα της Γάζας. Από αυτούς, μόνο 26 έχουν συλληφθεί.
Η προειδοποίηση του Νασράλα ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει το Ισραήλ ήρθε μια ημέρα αφότου ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, επεσκέφθη τα στρατεύματα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και προειδοποίησε ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να εισβάλει ξανά στο Λίβανο. Σε σχόλιά του που δημοσιεύτηκαν στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Μπαράκ αναφέρει: “Η Χεζμπολάχ θυμάται τη βαριά ήττα που υπέστη από εμάς το 2006, αλλά δεν είναι για πάντα, και μπορεί να κληθείτε να εισβάλετε εκ νέου”. Το σχόλιο αυτό το έκανε κατά πρώτη του περιοδεία στη βόρεια συνοριακή περιοχή με το νέο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ Μπένι Γκανζ.
Ισραήλ και Χεζμπολάχ πολέμησαν άγρια επί 33 ημέρες το 2006, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.200 άνθρωποι στο Λίβανο, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι, και 160 Ισραηλινοί, ως επί το πλείστον στρατιώτες.

Eθνικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: