Αν υπάρχει ένα ακριβές στοιχείο που να καταδεικνύει το μέγεθος της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες, τότε αυτό είναι το ύψος των επισφαλών δανείων τους και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν για να τακτοποιήσουν τις κάθε είδους τραπεζικές υποχρεώσεις τους. Η νομισματική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι και σε αυτό το σημείο αποκαλυπτική. Ήδη, από το Σεπτέμβριο του 2010, ο πήχης του 10%, έχει εκπέσει και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα απειληθεί κι αυτός του 12% και ούτω καθεξής. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει να σημειωθεί το εξής:
Η πρόβλεψη ήταν ότι το 10% θα κατέπεφτε στο τέλος του πρώτου 6μήνου του 2011. Το πιθανότερο όμως είναι ότι τότε θα καταρριφθεί ο στόχος του 12%, αποδεικνύοντας με τον πλέον έμπρακτο τρόπο ότι τα δεδομένα αλλάζουν άρδην προς το χειρότερο.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ακόμα μεγαλύτερο βάθεμα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, συνιστά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο κανείς δεν θέλει και δεν μπορεί να σκεφτεί στην παρούσα φάση πως θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί. Κι αυτό γιατί, ο ρυθμός της ελληνικής οικονομίας „τρέχει“ πλέον με έναν ρυθμό της τάξης του -4,6%, αντί του -4,2%, που ήταν η αρχική εκτίμηση την ώρα που η πρόβλεψη που γίνεται για το τέλος του έτους είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Πόσοι όμως ακόμα κι εντός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πιστεύουν ότι στο 4ο τρίμηνο του 2011, η ελληνική οικονομία θα τρέχει με θετικό πρόσημο; Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι.
Όπως ελάχιστοι πίστευαν ότι αρχές του 2011, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων στις τράπεζες θα ήταν μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των αρχών του 2010 κι ότι οι επισφάλειες θα είχαν προ πολλού σπάσει το φράγμα του 10% και θα όδευαν ολοταχώς προς το 12%.
Aυτό το άρθρο προέρχεται από το: S: Το εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί την ελληνική οικονομίαAMYNIA http://amynias.blogspot.com/2011/02/blog-post_6890.html#ixzz1ENw7eLEf
Under Creative Commons License: Attribution
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου