Σελίδες

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Σαμαράς: δεν χωρίζουμε την Ελλάδα σε Δεξιούς και Αριστερούς


Από factorx στις 

Σε εξέλιξη είναι η Τρίτη Σύνοδος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στα νέα γραφεία του κόμματος επί της Λεωφόρου Συγγρού.
Στη συνεδρίαση παραβρίσκεται και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος
ξεναγήθηκε νωρίτερα στα νέα γραφεία από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.
Κατα την διάρκεια της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της κυβέρνης για την οποία είπε οτι βρίσκεται σε κατάσταση ημί-διάλυσης και ημί-παράλυσης, ενώ απο την άλλη μεριά η ΝΔ αποδεικνύει ότι έχει σχέδιο.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε μεταξύ άλλων:
«Τρείς λαλούν και δυό χορεύουν»!
Σήμερα θέλω να σταθούμε σε δύο πράγματα, σε δύο κρίσιμες διαπιστώσεις. Από τις οποίες προκύπτει κι ένα σημαντικό πολιτικό συμπέρασμα:
Η πρώτη διαπίστωση: Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση ημί-διάλυσης και...
ημί-παράλυσης.
Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες αρρυθμίες κυβερνητικού έργου. Πρόκειται για πολλαπλά, μαζεμένα και αλλεπάλληλα κρούσματα σύγχυσης και παλινωδιών.
Από το… «επικολυρικό δράμα» που είδαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τις εξαγγελίες της Τρόικας για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τις καταγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, τις διαψεύσεις του υπουργού Οικονομικών, τις διαψεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού και τις… διαψεύσεις των διαψεύσεων του Πρωθυπουργού!
Μέχρι την εγκύκλιο για τους ημί-υπαίθριους που αποσύρθηκε πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει, τις δημόσιες διαφωνίες κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου για το ρόλο του Οικονομικού Εισαγγελέα στη δίωξη του Οικονομικού εγκλήματος.   Μέχρι τις παραιτήσεις Γενικών Γραμματέων υπουργείων και τις μόνιμες διαφωνίες μεταξύ της υπουργού Περιβάλλοντος και του υπουργού Υποδομών, με τελευταία αφορμή την πετρελαιοκίνηση.
Κορυφαίος παράγοντας και ιστορικό στέλεχος του ίδιου του ΠΑΣΟΚ τα συνόψισε όλα αυτά με πέντε λέξεις: «Τρείς λαλούν και δυό χορεύουν»!
Συμφωνούμε απόλυτα. Έτσι ακριβώς είναι η κυβέρνηση:
Τρείς λαλούν και δυό χορεύουν!
Και η δεύτερη διαπίστωση: Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει αυτή την εικόνα της διάλυσης, η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι έχει Σχέδιο. Ότι οι προτάσεις της πέρσι τον Ιούλιο ήταν σωστές, ήταν μπροστά από τα πράγματα, έχουν ήδη επαληθευθεί κι έρχονται σήμερα να το παραδεχθούν όσοι τότε τις αγνόησαν ή τις διαστρέβλωσαν.
Τι είπαμε εμείς πέρσι; Είπαμε ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό. Όμως σήμερα όλοι παραδέχονται ότι είχαμε δίκιο…
Τι άλλο είπαμε πέρσι; Ότι ένα βασικό σφάλμα του Μνημονίου είναι ότι δεν φρενάρει, αντίθετα πολλαπλασιάζει το χρέος. Δεν σταματά τη δυναμική ελλειμμάτων -χρέους, την ενισχύει και την ανατροφοδοτεί. Και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό. Όμως σήμερα όλοι παραδέχονται ότι είχαμε δίκιο…
Και όταν το ΠΑΣΟΚ μας ζητούσε στήριξη, δεν ήθελε συναίνεση – ήθελε συνενοχή! Γιατί κατά βάθος δεν έχουν διάθεση συναίνεσης – έχουν φόβο ευθύνης!
Κοινωνικό Συμβόλαιο διεξόδου με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που έμαθε πολύ καλά να μοιράζει υποσχέσεις και παροχές από δανεικά. Τώρα που διαψεύστηκαν οι υποσχέσεις, τώρα που δεν υπάρχουν πια δανεικά για να τα μοιράσει, αποδείχθηκε ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να «παραδώσει τα κλειδιά της χώρας» και να κάνει ό,τι του λένε.
Εμείς, επιμένουμε στο Σχέδιό μας. Επιμένουμε στις προτάσεις μας. Και μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου, μέσα στον Απρίλιο, θα εμφανίσουμε επικαιροποιημένο το Σχέδιό μας. Το «Ζάππειο-ΙΙ».
Ήδη, το ετοιμάζουμε.
Την ίδια στρατηγική εξόδου από την κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.
Την ίδια στρατηγική αποδέσμευσης από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα.
Και προτάσεις πιο εξειδικευμένες:
Και για την άμεση Ανάκαμψη.
Και για τη μείωση του χρέους με αξιοποίηση της περιουσίας.
Και για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων από τις αδικίες που υπέστησαν.
Εμείς, όμως, είμαστε εδώ!
Είπαμε στον Ελληνικό λαό ότι τον οδηγούν σε αδιέξοδο. Μέχρι τώρα αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο.
Υποσχεθήκαμε στον Ελληνικό λαό ότι του προσφέρουμε διέξοδο.  Αποδείξαμε ότι  το μπορούμε.
Είχαμε δίκιο και στην κριτική μας. Είχαμε δίκιο και στις προτάσεις μας.
Ενισχύσαμε την αξιοπιστία μας. Σε μια εποχή που η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος βρίσκεται στο Ναδίρ. Σε μια στιγμή που η αξιοπιστία της κυβέρνησης κατρακυλά.
“Περάσαμε το σημείο καμπής”
Δείξαμε ότι προχωράμε ίσια, δεν υποκύπτουμε σε πιέσεις, δεν πέφτουμε σε παγίδες, δεν ξεφεύγουμε από την πορεία μας.
Ενώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσα στον πανικό του, τη μια διαρρέει πρόωρες εκλογές και την άλλη τις αποκλείει.
Μόνοι τους το διαρρέουν, μόνοι τους το διαψεύδουν. Κι ύστερα το ξανά-διαρρέουν…
Εμείς «δε τσιμπάμε»! Προχωράμε το δρόμο μας. Δεν μας απασχολούν τα πολιτικάντικα καμώματα μιας κυβέρνησης που παραπαίει.
Όλες οι ενδείξεις πιστοποιούν ότι έχουμε περάσει το σημείο καμπής και έχουμε δυναμική, έχουμε ούριο άνεμο.
Χτίζουμε μια σχέση Εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία.
Υπογράφουμε ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο διεξόδου με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.
Υπογράφουμε κι ένα Πολιτικό Συμβόλαιο Αξιοπρέπειας.
Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Δεν κοροϊδεύουμε κανένα. Λέμε σε όλους αυτά που πιστεύουμε. Αλλά δεν δεχόμαστε την ισοπέδωση των πάντων.
Για τις εξελίξεις στην περιοχή και την ΑΟΖ
Δεν ξέρουμε που οδηγούνται οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ελπίζουμε στο καλύτερο. Αλλά και ανησυχούμε. Όπως όλοι οι Ευρωπαίοι. Κι όχι μόνον οι Ευρωπαίοι…
Τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να διακηρύξουμε ΑΟΖ και να σπεύσουμε να την οριοθετήσουμε μαζί με τις άλλες χώρες, όπου έχουμε επικάλυψη ορίων.
Μεταξύ των οποίων με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Με την Κύπρο και το Ισραήλ δεν έχουμε πρόβλημα.
Με την Αίγυπτο πρέπει να βιαστούμε.
Λίγο αργότερα μπορεί να είναι αργά. Ακούει κανείς;
Όπως φαίνεται η κυβέρνηση είναι αλλού. Εντελώς αλλού…
Τώρα η Ευρώπη είναι έτοιμη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να πιέσει την Τουρκία για την επανα-προώθηση λαθρομεταναστών. Αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται αλλού. Εντελώς αλλού…
Για το Κινημα “δεν πληρώνω”
Εξηγήσαμε καθαρά ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη στάση «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω», που υιοθετούν κάποιοι. Αλλά δεν διστάσαμε να πούμε, αναλύοντας το φαινόμενο, ότι είναι η κυβέρνηση που πυροδοτεί με την αναλγησία της και με την ανευθυνότητά της αυτές τις συμπεριφορές.
Είχαμε προβλέψει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι η εφαρμογή του Μνημονίου και τα αδιέξοδα στα οποία θα οδηγήσει δυναμιτίζουν την κοινωνία και διαλύουν την κοινωνική συνοχή.
Αυτό ακριβώς γίνεται τώρα. Το «δεν πληρώνω» δεν εμφανίστηκε ούτε πέρσι ούτε πρόπερσι. Τώρα εμφανίστηκε! Μετά από τους πρώτους έξη μήνες του Μνημόνιου. Γιατί άραγε; Αναρωτήθηκε κανείς;
Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο πρώτος που υιοθέτησε το «δεν πληρώνω» είναι η ίδια η κυβέρνηση! Που χρωστάει επιστροφές σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, ιδιαίτερα κατασκευαστικές και εξαγωγικές, αλλά και σε αγρότες. Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται απέναντι από τους «μπαταξήδες». Είναι η ίδια ο πρώτος μπαταξής…
Κι όχι μόνο «δεν πληρώνει», αλλά και ζητά από αυτούς στους οποίους η ίδια χρωστάει, να πληρώσουν εκείνοι τις δικές τους οφειλές στο κράτος χωρίς συμψηφισμό…
Εμείς επιμένουμε στο συμψηφισμό που δεν θα κόστιζε τίποτε και θα ήταν ανακούφιση για πολλούς κλάδους της Οικονομίας.
Αλλά είπαμε: η κυβέρνηση είναι αλλού. Εντελώς αλλού…
Χτύπησαν το Έλληνα στο φιλότιμο!
Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές και απέναντι σε τέτοια κυβέρνηση, εξ αρχής ανίκανη και ανεύθυνη, και σήμερα εμφανώς παραζαλισμένη, η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλη την κοινωνία.
– Με τις ιδέες της. Τις ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.
–Με την κριτική της. Που και υπευθυνότητα δείχνει, και την αλήθεια υπηρετεί και σε κανένα δε χαρίζεται.
– Με τις προτάσεις της. Που ανοίγουν αληθινή διέξοδο από την κρίση. Και δημιουργούν Ελπίδα και Προοπτική.
Δεν χωρίζουμε τους Έλληνες σε Δεξιούς και Αριστερούς. Όλοι συνειδητοποιούν ότι κινδυνεύουν το ίδιο από την κρίση κι από τα αδιέξοδα. Απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία. Και δίνουμε στο λαό, όχι υποσχέσεις, όχι ψέματα, όχι ξύλινη γλώσσα, αλλά ένα Συμβόλαιο Αξιοπρέπειας με όλη την κοινωνία.
Εδώ και μια εβδομάδα κάτι έχει αλλάξει: όταν έγιναν αυτά που έγιναν, όταν ακούσαμε να μας λένε «πουλάτε για να ξελασπώσετε»…
Χτύπησαν το Έλληνα στο ευαίσθητο σημείο του: Στο φιλότιμο!
Και ξέρετε κάτι; Ο Έλληνας μπορεί να διαφωνεί σε όλα, να τσακώνεται με όλους, να είναι πολύ υπομονετικός και πολύ απείθαρχος ταυτόχρονα, πολύ ανθεκτικός και πολύ απρόβλεπτος ακόμα…
Αλλά έχει Αξιοπρέπεια! Κι όταν του θίξει κανείς τόσο βάναυσα το φιλότιμο, τότε αυτό το αίσθημα Αξιοπρέπειας, γίνεται φοβερό όπλο. Που ξεσηκώνει τους πάντες και ενώνει τους πάντες.
Αυτό το συμβόλαιο Αξιοπρέπειας υπογράφουμε κάθε μέρα με τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: