Σελίδες

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πρόεδρος Αλβανοτσάμηδων: Γιατί είμαστε κατά της απογραφής των Ελλήνων στην Αλβανία




Μάρτιος 1, 2011.
Ο πρόεδρος του «Κόμματος Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας»  Σπετίμ Ίντριζι/Shpëtim Idrizi(φωτό), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Lajm’, αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του είναι κατά της απογραφής του πληθυσμού στην Αλβανία.
 Ισχυρίζεται ότι δεν είναι κατά της  καταγραφής κατ’ αρχήν, αλλά  με τους όρους που αυτή η απογραφή θα γίνει.
«Αν στην Αλβανία δεν υπήρχαν χιλιάδες Αλβανοί πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν  σύνταξη  300 ευρώ από την Ελλάδα και στην... περίπτωση που δηλώσουν Αλβανοί θα τους τα κόψουν, αν δεν πιέζανε οι ελληνικές οργανώσεις απειλώντας τους Αλβανούς, αν δεν δηλώσουν Έλληνες θα ακυρώσουν τα έγγραφα των συγγενών τους που κατοικούν στην Ελλάδα, αν δεν είχαν διανεμηθεί εκατομμύρια ευρώ, για να αγοράσουν μια ψεύτικη δήλωση, τότε σίγουρα δεν θα ήμουν κατά της εθνικής απογραφής», δήλωσε ο Ίντριζι.


Lajm’: Οι Αλβανοτσάμηδες μπορούν να πραγματοποιήσουν το όνειρο της επιστροφής τους στα σπίτια τους;
Σπετίμ Ίντριζι: Σας ευχαριστώ για το θέμα που θίξατε με τόσο άμεσο τρόπο, που δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω εξίσου άμεσα. Οι Τσάμηδες Αλβανοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, σε καμιά περίπτωση,  δεν αμφιβάλουμε ότι θα έρθει η ημέρα της επιστροφής και για τον σκοπό αυτόν εργαζόμαστε.
Εύχομαι, όσοι έχουν απελαθεί και βρίσκονται στη ζωή θα μπορούσαν αν δουν τα σπίτια τους  και να επιστρέψουν σε αυτά. Η οριστική λύση του  ζητήματος των αλβανοτσάμηδων θα ερχόταν με την επιστροφή τους στις μητρικές εστίες. Μετά από μια βιβλική έξοδο, η ιστορία έχει δείξει ότι υπάρχει πάντα μια υποτροπή.
Lajm’: Υπάρχει  αυξημένη πιθανότητα υλοποίησης αυτού του ονείρου μετά την προσχώρηση της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου;
Σπετίμ Ίντριζι: Το αλβανικό έθνος, όπως έχει δείξει η ιστορία, ανεξάρτητα από τις ιστορικές συνθήκες, ήταν ανέκαθεν κατανεμημένο σε διάφορες πολιτικές ενότητες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υλοποίηση των εθνικών στόχων είναι κοινή για όλους, ένας από αυτούς, ο οποίος υλοποιήθηκε,  ήταν η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου είναι μια δεύτερη ιστορική στιγμή, η μεγαλύτερη μετά την ανεξαρτησία της Αλβανίας.
Ένα ισχυρό αλβανικό έθνος θα αποτελούσε πανάκεια για όλες τις πληγές του. Και αυτές είναι: οι Αλβανοί στην πΓΔΜ, οι Αλβανοί στο σερβικό Πρέσεβο, στο Μαυροβούνιο και στην Τσαμουριά.
Αυτός ο αιώνας είναι ο αιώνας των Αλβανών και στο τέλος του θα είναι πολύ διαφορετικός, από ό, τι πριν από έναν αιώνα.
Lajm’: Ποια είναι η στάση σας προς τις κυβερνητικές θέσεις, όπως λόχου χάρη, τις θέσεις της σημερινής αλβανικής κυβέρνησης, για την επιστροφή των Αλβανοτσάμηδων στα σπίτια τους;
Σπετίμ Ίντριζι: Ο σκοπός ίδρυσης και των δύο πολιτικών δυνάμεων του PDI  και του PDU που ενώθηκαν και αποτελούν το κόμμα ‘PDIU’ είναι η ευαισθητοποίηση του αλβανικού κράτους σχετικά με το ζήτημα των Τσάμηδων Αλβανών.
Η στάση της κυβέρνησης Μπερίσα  προς το ‘PDIU’ είναι μια στάση που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση της Αλβανίας: να πιέζει συνεχώς, δηλαδή, για εποικοδομητική επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων, για την επίλυση του θέματος των Αλβανών της πΓΔΜ και για την επίλυση των ζητημάτων των Αλβανών μεταναστών, καθώς όλα αυτά αποτελούν εθνικά ζητήματα της Αλβανίας. Εμείς έχουμε καταφέρει σε πολύ λίγο χρόνο να ευαισθητοποιήσουμε τον αλβανικό λαό και θα συνεχίσουμε να πράττουμε το ίδιο.
Lajm’: Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή των Αλβανών –Τσάμηδων, με πιέσεις μιας βρετανικής εταιρείας;
Σπετίμ Ίντριζι: Έχουμε προσλάβει μια βρετανική δικηγορική εταιρεία, η οποία είναι γνωστή στον τομέα του διεθνούς δικαίου με παρόμοιες διεργασίες, ώστε να επιλύσει με νόμιμο τρόπο το ζήτημα των Τσάμηδων.
Σε λίγες ημέρες, μετά από την αρχική έρευνα, θα αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε: Να καταφύγουμε, δηλαδή, στα Δικαστήρια και τι πρέπει να απαιτήσουμε. Δεν επιδιώκουμε μόνον την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων αλλά να καθοριστεί τι ακριβώς συνέβη  στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου: τη γενοκτονία, δηλαδή, κατά των Αλβανών-Τσάμηδων και την επιστροφή όλων των δικαιωμάτων στον αλβανικό πληθυσμό από την Ελλάδα.
Δεν είναι τίποτε λιγότερο ή τίποτε περισσότερο από τα δικαιώματα που ζητάει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
Lajm’: Γιατί το κόμμα σας είναι κατά της αλβανικής απογραφής πληθυσμού;
Σπετίμ Ίντριζι: Δεν είμαστε κατά γης απογραφής γενικά, είμαστε όμως αντίθετοι με τις προϋποθέσεις που γίνεται αυτή. Σας εξήγησα πιο πριν. Οι ελληνικές κυβερνητικές οργανώσεις οργανώνουν τους ‘Βορειοηπειρώτες’ και ρίχνουν εκατομμύρια ευρώ για να διογκωθεί ο αριθμός της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και αυτό στοχεύει σε σχέδια και ιδέες του 19ου αιώνα, που μιλούν για την «Βόρειο Ήπειρο»/ “Epirin e Veriut”.  Η Αλβανία δεν είναι πολυεθνικό κράτος και  δεν θα καταστεί τέτοια αν και η οικονομική και η κοινωνική κατάσταση στη χώρα δεν είναι ευνοϊκή.
--
Τίτλος : «Milionat nxisin pakicën greke në Shqipëri»
Δημοσίευση: “Lajm Maqedoni”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: