Σελίδες

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Θέλουν οι Τ/κ κοινή πάλη; Να αποκηρύξουν το ψευδοκράτος, την εξάρτηση και τις εγγυήσεις της Τουρκίας, να απαιτήσουν αποχώρηση των εποίκων και να συστρατευθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε μαζί να παλέψουμε για τα συμφέροντά μας στην Ε.Ε.


Ποια κοινή πάλη Ε/κυπρίων - Τ/κ;

Εκτύπωση | 01/03/2011 |

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στα κατεχόμενα μάς ενδιαφέρουν πολλαπλώς. Πρώτα επειδή επιβεβαιώνεται ξανά η ασφυκτική λαβή της Τουρκίας στους Τουρκοκυπρίους. Κι ύστερα επειδή σημειώνεται μια προσπάθεια απεξάρτησης της τ/κ κοινότητας από τη μέγγενη της κατοχικής δύναμης. Έτσι είναι τα πράγματα; Πρόκειται, δηλαδή, για «άνοιξη των Τ/κυπρίων», κατά το στυλ και την έκταση της γνωστής «Άνοιξης της Πράγας»; Ναι, αλλά εκείνη συνετρίβη κάτω από τις ερπύστριες των σοβιετικών αρμάτων. Στα κατεχόμενα, παρατηρείται μια διαχρονική συντριβή των Τ/κυπρίων κάτω από το τουρκικό πέλμα. Από το τέλος της δεκαετίας του 1940, η Τουρκία αποφάσισε ότι εκείνη θα είχε στο εξής το επάνω χέρι στις υποθέσεις των Τ/κ. Κανείς Τ/κ ηγέτης δεν ήταν και δεν είναι ελεύθερος να αποφασίζει ερήμην της Τουρκίας. Και πότε; Όταν ακόμα η Κύπρος στέναζε κάτω από τον βρετανικό αποικιοκρατικό ζυγό.
Από το 1956, με τις γνωστές εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ, η Άγκυρα είχε κωδικοποιήσει την τουρκική εθνική πολιτική στο Κυπριακό. Έκτοτε την ακολουθεί με αταλάντευτη αδιστακτότητα. Οι στόχοι εκείνης της πολιτικής παρέμειναν αμετακίνητοι. Απλώς η μεθοδολογία μεταβάλλεται ανάλογα με τις καταστάσεις και τα λάθη της ελληνικής πλευράς. Κιουτσιούκ, Ντενκτάς, Ταλάτ, Έρογλου, είναι θλιβερά πιόνια και υποτελή ανδράποδα στην υπηρεσία της τουρκικής πολιτικής. Δεν υπηρετούν τα συμφέροντα των Τ/κ ή της πατρίδας τους, Κύπρου, αλλά πρακτορεύουν εκείνα της Τουρκίας. Με απλά λόγια, οι εκάστοτε Τ/κ ηγέτες αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της κοινότητάς τους και της Κύπρου. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα έπρεπε να είχε φωτίσει τους ηγέτες της ελληνικής πλευράς να απαιτήσουν να συνομιλούν με την Τουρκία, όχι με τους εδώ εγκάθετούς της.
Με αφορμή διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των Τ/κ εξαιτίας των οικονομικών μέτρων, που η Τουρκία απαιτεί να ισχύσουν και στα κατεχόμενα επειδή, προφανώς, συνειδητοποιεί την τεράστια οικονομική αφαίμαξη, γίνεται λόγος για «εξέγερση» των Τ/κ ή για… «επανάσταση». Τι συμβαίνει; Αντιδρούν για τα οικονομικά μέτρα και την εξάρτησή τους από την Τουρκία. Κυρίως, αγωνιούν από τον υπερκερασμό τους από τους εποίκους, που ρυθμίζουν πλέον και την πολιτική ζωή στα κατεχόμενα. Φοβούνται αφομοίωση και αφανισμό τους. Οι φόβοι τους είναι δικαιολογημένοι. Ζητούν από τους Έλληνες να κάνουν κοινή πάλη και να τους βοηθήσουν. Αλλ’ ήδη διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν κάνει πάρα πολλά για τους Τ/κ. Εκείνοι, τι κάνουν για να υλοποιηθεί η κοινή πάλη;
Νέμονται τα εκατομμύρια της Τουρκίας, την τεράστια βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε. Λοιπόν, θέλουν κοινή πάλη; Να αποκηρύξουν το ψευδοκράτος, την εξάρτηση και τις εγγυήσεις της Τουρκίας, να απαιτήσουν αποχώρηση των εποίκων και να συστρατευθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε μαζί να παλέψουμε για τα συμφέροντά μας στην Ε.Ε. Ποιαν άλλη ασφάλεια και εγγύηση των δικαιωμάτων τους θέλουν, παρά μέσα στην Ε.Ε.; Δεν είναι νοητό να στηρίζουν το ψευδοκράτος, να παραπονιούνται για την Τουρκία και να ζητούν από εμάς βοήθεια χωρίς οι ίδιοι να αποκηρύσσουν το ψευδοκράτος και την κατοχή της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: