Σελίδες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Το ΔΝΤ σε κείμενο εργασίας αποκαλύπτει το πάρτυ της σπατάλης την περίοδο 99 μέχρι το 2004

  Στη σελίδα 76 του κειμένου εργασία του ΔΝΤ με τίτλο Macroprudential Policy: What Instruments and How to Use Them? Lessons from Country Experiences, όπου Macroprudential Policy σημαίνει Μακροπρολητική πολιτική, έννοια άγνωστη στους έλληνες πολιτικούς, οι επιστήμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρουσιάζουν το πάρτι στο οποίο οδήγησαν την κοινωνία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1995 – 2004.
Χωρίς να μπω στο καθαρά θεωρητικό περιεχόμενο του κειμένου αυτού, στην αναζήτηση Greece μπορεί να
δει κανείς χωρίς να έχει και πολλές εξειδικευμένες γνώσεις μια σημαντική πληροφορία η οποία φανερώνει την μακροπολιτική μεθοδολογία των κυβερνήσεων της εποχής να οδηγήσουν τα νοικοκυριά σε ένα ανεξέλεγκτο πάρτι δανείων.
Το 1998 συγκεκριμένα το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 30% (την εποχή της τρέλας του Χρηματιστηρίου) κάτι που ήταν η γενεσιουργός αιτία τα νοικοκυριά να αυξήσουν στην συνέχεια τη σχέση εσόδων/δανείων από 27% το 2000 σε 52% το 2004. Να φτάσουν δηλαδή όλα τα νοικοκυριά να χρωστάνε σε δάνεια τα μισά από όσα εισέπρατταν ως έσοδα το 2004. Και επειδή το ελληνικό όνειρο μπερδεύτηκε με τον εφιάλτη οι ‘πλούσιοι’ σε δάνεια έλληνες μεγάλωσαν το χρέος τους βάζοντας το κεφάλι τους κάτω από ένα σπίτι με ακόμα περισσότερα δανεικά αυξάνοντας το έλλειμμα κάθε νοικοκυριού. Από 4% του ΑΕΠ σε δάνεια κατοικίας το 1995 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 23% το 2004 οδηγώντας στην φούσκα των ακινήτων που ταυτόχρονα έπιασε ταβάνι αυξάνοντας τις εμπορικές αξίες κατά 67%.
Τι σημαίνουν όλα αυτά θα μου πείτε. Κάτι πολύ απλό. Η ελληνική κοινωνία υπνώθηκε, δωροδοκήθηκε, και έγινε συνένοχη σε μια πορεία οικονομικού θανάτου της  χώρας πριν από το 2004 που η κυβέρνηση σήμερα ρίχνει όλες τις ευθύνες στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν προκαλώντας μια ακραία ‘ασύμμετρη’ νέα στρέβλωση στην οποία χτίζει το μέλλον της μετά μνημονίου εποχής για να διασωθεί μια κάστα κρατικοδίαιτων μεσσιών.
Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας. Το ντοκουμέντο στη διάθεση σας σελίδα 76 το κείμενο για την Ελλάδα αν και όλο το ντοκουμέντο είναι εξαιρετικά χρήσιμο….. περισσότερα στο Politicsonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: