Σελίδες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Κουρδική φωτιά άναψε ξανά στην Τουρκία


 


Με επιθέσεις από ξηράς και αέρος κατά βάσεων του PKK απάντησε η Αγκυρα. “Η εκδίκηση για τους θανάτους των στρατιωτών θα είναι τρομερή” προειδοποίησε ο Γκιουλ. Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο από τον Ερντογάν, που ματαίωσε το ταξίδι του στο Καζακστάν.
Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη νοτιοανατολική Τουρκία μετά τις συντονισμένες επιθέσεις Κούρδων ανταρτών κατά αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην επαρχία Χακαρί, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 26 Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό 22. Αμεση ήταν η αντίδραση της Αγκυρας. Τούρκοι κομάντος εξαπέλυσαν επιχείρηση αναχαίτισης των Κούρδων ανταρτών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος
ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Καζακστάν, συνεδρίασε χτες εκτάκτως με τους συμβούλους, τους υπουργούς και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι “η εκδίκηση για τους θανάτους των στρατιωτών θα είναι τρομερή”. Δεδομένων των εξελίξεων, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σερβία.
“Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό που συνέβη. Αυτοί που μας προκάλεσαν τέτοιο πόνο θα βιώσουν μεγαλύτερο πόνο. Αυτοί που νομίζουν ότι θα αποδυναμώσουν τη χώρα μας με αυτές τις επιθέσεις ή ότι θα την εκβιάσουν, θα καταλάβουν ότι η εκδίκηση γι’ αυτές τις επιθέσεις θα είναι μεγάλη” προειδοποίησε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Για “εξωφρενική τρομοκρατική επίθεση” έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ καταδίκη υπήρξε και από την Κ. Αστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο Firatnews, μετά τις συντονισμένες επιθέσεις Κούρδων ανταρτών, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις από ξηράς και αέρος κατά βάσεων του PKK, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 15 Κούρδων ανταρτών.
“Ενα τάγμα, που στην Τουρκία αποτελείται από 600 μέχρι χίλιους στρατιώτες, κινήθηκε εναντίον των ανταρτών, αναγκάζοντάς τους να αναδιπλωθούν στις βάσεις τους” μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο.
Μάχες στα σύνορα
Ο εκπρόσωπος του PKK στο Ιράκ, Ντότζαρ Χόμο, δήλωσε ότι “επίγειες μονάδες του τουρκικού στρατού επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα στην περιοχή του Χακαρί. Περίπου 100 Κούρδοι αντάρτες εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις σε οκτώ σημεία στις περιοχές Κουκούρκα και Γιουκσέκοβα, στην επαρχία Χακαρί, όπου βρίσκονται πολλά φυλάκια της τουρκικής συνοριακής χωροφυλακής, η οποία ανήκει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Η ένταση στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα και οι επιθέσεις Κούρδων ανταρτών του PKK έχουν πολλαπλασιαστεί.
Η Αγκυρα έχει απαντήσει με τη σύλληψη δεκάδων Κούρδων με το πρόσχημα παροχής βοήθειας σε τρομοκράτες, αλλά και με αεροπορικές επιδρομές σε κουρδικές θέσεις στο βόρειο Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε επισκεφθεί το στράτευμα της περιοχής για να τονώσει το ηθικό των στρατιωτών.
Οι χθεσινές επιθέσεις, οι πιο αιματηρές των τελευταίων ετών, σημειώθηκαν ένα 24ωρο μετά την έκρηξη που συντάραξε την επαρχία Μπιτλίς, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε αστυνομικοί και τρεις πολίτες, ανάμεσά τους ένα δίχρονο κοριτσάκι.
Τους τελευταίους μήνες, οι Κούρδοι αντάρτες, που επιδιώκουν μεγαλύτερη αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχουν εντατικοποιήσει τις επιθέσεις τους με αποτέλεσμα περισσότεροι από 120 άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ή επιθέσεις του PKK.
ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Οι μυστικές επαφές με το ΡΚΚ
Στις αρχές Οκτωβρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει πως ο διάλογος με το κουρδικό κόμμα PKK, που έχει διακοπεί μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών, μπορεί να επαναληφθεί αν κριθεί αναγκαίο.
Οπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος μετά το ταξίδι του στην ΠΓΔΜ την περασμένη χρονιά -συγκεκριμένα στο Οσλο-, είχε μυστικές συνομιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη του PKK. Το περιεχόμενο των συνομιλιών (διέρρευσε στον τουρκικό Τύπο) είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: