Σελίδες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Χωρίς εθνική γραμμή η κυβέρνηση, δικαιώνεται ο Σαμαράς, επιμένει η ΝΔ


«Δεν βοηθιέται η χώρα με σύμπραξη στο κακό»

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 3:57 μμ

 

Αθήνα: Το επιχείρημα πως η κυβέρνηση δεν έχει εθνική γραμμή, αλλά και «κόκκινες γραμμές» προτάσσει η Νέα Δημοκρατία και επικαλείται και δηλώσεις υπουργών, όπως της Άννας Διαμαντοπούλου και του Μιχ. Χρυσοχοΐδη για να υποστηρίξει την άρνησή της να αποδεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού για ενιαία στάση στο εξωτερικό. 

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι ο αρχηγός της Αντ. Σαμαράς δικαιώνεται για τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και επικαλούνται έμπειρους και παλαίμαχους Eυρωπαίους κεντροαριστερούς πολιτικούς, τους Ζακ Ντελόρ και τον Ρομάνο Πρόντι. 
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο, ώστε να ζητήσει από τον κ. Σαμαρά να το υπερασπιστούν από κοινού. «Και πώς να υπάρχει εθνική γραμμή όταν ο κ. Βενιζέλος, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχθές, δήλωνε ότι οι 'διαπραγματεύσεις ξεκινάνε αύριο', δηλαδή ότι θα ξεκινούσαν μόλις χθες» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. 

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ κυριαρχεί η επισήμανση ότι όταν ένας πρωθυπουργός και ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνε στο εξωτερικό μαζί, κάτι ζητούν από κοινού ή κάτι πάνε να διαπραγματευθούν μαζί: άρα πρέπει να έχουν κοινή θέση από πριν, κάτι που δεν υπάρχει. 

Μάλιστα, επικαλούνται την κ. Διαμαντοπούλου που είπε νωρίτερα στη Βουλή πως «η διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών θέλει εθνικό πλαίσιο, θέλει πλαίσιο, στόχους και κόκκινες γραμμές». 

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους, υπάρχει και η συνέντευξη του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μιλώντας στο Real FM αποκάλυπτε: «Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες σ' αυτή τη λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων. Τώρα αν αποφασίζουν χωρίς εμάς αυτό είναι λάθος. Μήπως είναι η ώρα να δούμε πού βρισκόμαστε και ύστερα να δούμε που θα πάμε;». 

Ισχυρό όπλο για τη ΝΔ αποτελούν οι τελευταίες δηλώσεις των κ.κ. Πρόντι και Ντελόρ. «Μαθαίνουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα να πεθαίνουν δημοσιονομικά υγιείς» σημείωσε ο κ. Ντελόρ, σε συνέντευξή του στη «Le Monde», ενώ ο κ. Πρόντι ανέφερε στην ιταλική κρατική τηλεόραση: «Δεν μπορούμε να της ζητήσουμε περισσότερα. Θέλουμε να τη σκοτώσουμε;».

Θέλουν τις επιστολές προς την τρόικα
Σε αυτό το κλίμα, η ΝΔ επιμένει να δοθούν στη δημοσιότητα οι επιστολές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου προς την τρόικα. Συγκεκριμένα, στην ηγετική ομάδα της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός ζητά στήριξη σε κάτι που κανείς δεν ξέρει. 

«Θα πάει μόνος του στις Βρυξέλλες» 
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ και δεν έχει ούτε τώρα στόχο τη συνεννόηση. «Εάν αυτό επιθυμούσε, δεν θα εξύβριζε -μισή ώρα πριν τη συνάντηση- τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της. Και δεν θα έβαζε τον κ. Βενιζέλο να συνεχίσει -την ώρα της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά- από το βήμα της Βουλής, με ακόμη πιο ακραίες εκφράσεις, την επίθεσή του» είπε ο κ. Μιχελάκης και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί τη μία να ισχυρίζεται ότι τάχα 'ο Σαμαράς γνωρίζει και τον συκοφαντεί' και την ίδια ώρα να προσποιείται ότι θέλει το 'συκοφάντη' μαζί του». 

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς θα πάει στις Βρυξέλλες, όπως κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο, ανταποκρινόμενος στο εθνικό του καθήκον. «Δεν θα πάει όμως μαζί με τον πρωθυπουργό. Δεν βοηθιέται η χώρα με σύμπραξη στο κακό, στο λάθος» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως πάντα, θα υπερασπιστεί μια άλλη πολιτική που μπορεί να βγάλει πιο γρήγορα τη χώρα από τα αδιέξοδα που την οδήγησε, η πολιτική Παπανδρέου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: