Σελίδες

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

“Έντονη” συνέντευξη Τύπου για Ράιχενμπαχ


 



Προσπάθεια να αποσείσει τις υποψίες ότι αποτελεί "τοποτηρητή" της ΕΕ στη χώρα έκανε ο επικεφαλής της "Ομάδας Δράσης" της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχσε συνέντευξη Τύπου. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι ρόλος του "δεν είναι να συνυπογράφει ή να επικυρώνει υπουργικές αποφάσεις".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την Επιτροπή τη συνδρομή της. Είμαστε εδώ γιατί ζητήθηκε η βοήθειά μας στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων που θέλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Ακούμε από τους υπουργούς τι θέλουν να κάνουν και τους ρωτάμε πού μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Οι υπουργοί είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι κι εμείς οργανώνουμε τη βοήθεια που μας υποδεικνύεται από τις ελληνικές αρχές" ανέφερε.

Σε ερώτηση αν αντίστοιχη υπηρεσία προσφέρει η Επιτροπή και σε άλλη χώρα, ο κ. Ράιχενμπαχ παρατήρησε ότι "αντίστοιχο αίτημα δεν έχει υποβληθεί από άλλη χώρα", παρατήρησε όμως ότι "η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που παρακολουθείται από την τρόικα".

"Τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων έχουν διατεθεί επίσης στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Πρέπει λοιπόν να ελεγχθεί αν αυτά χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, ώστε οι χώρες που τα λαμβάνουν να αποκτήσουν ένα βιώσιμο χρέος", σημείωσε.

Τέλος, σε ερώτηση σχετική με τον χαρακτηρισμό "γκαουλάιτερ" που του αποδίδεται (και που παραπέμπει στη ναζιστική Γερμανία) από ορισμένα ΜΜΕ, ο κ. Ράιχενμπαχ λακωνικά παρατήρησε πως "η σύγκριση με προηγούμενες καταστάσεις μου είναι ακατανόητη".

"Το σημαντικότερο είναι ότι έχει δημιουργηθεί μία καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, εμείς παρέχουμε την τεχνική υποστήριξη και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να υποστηριχτεί η υλοποίηση από την Ελλάδα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος", είπε.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος προέταξε ως "σημαντικότερη" ανάγκη την επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή και ανταγωνιστική τροχιά. Για τον λόγο αυτό, είπε, χρειάζονται οριζόντιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε ότι σε αυτή του την επίσκεψη οι συνομιλητές του υπουργοί ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και η ελληνική πλευρά δείχνει να προχωρά στις δεσμεύσεις της.

Ως προς την Υγεία σημείωσε πως προτεραιότητα είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, που είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο. "Εμείς", είπε, "θα αναζητήσουμε τις καλύτερες εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί από αποτελεσματικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν αλλού".

Στο χώρο της Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός σημείωσε την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας των δικών και "εμείς νομίζουμε ότι πιο κοντά στο ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι το γαλλικό". Επίσης, προσέθεσε, πως "ο υπουργός θέλει να αποδώσει έμφαση στην εξωδικαστική διευθέτηση των διαφορών και στην πρακτική αυτή υπάρχει χρήσιμη εμπειρία από τη Μεγάλη Βρετανία".

Αναφορικά με την ενέργεια, ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι επειδή στα έργα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας απαιτείται συνεργασία με άλλους εταίρους, η παρέμβαση της Ομάδας Δράσης είναι στην κατεύθυνση αναζήτησης των δυνάμει συνεργατών.

Ως προς το κτηματολόγιο, η προσπάθεια της χώρας μας για τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου κτηματολογίου πρέπει να επιταχυνθεί, είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος και σημείωσε ότι η Ολλανδία έχει επεξεργαστεί μία αποτελεσματική πρακτική επ΄αυτού.
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας πως πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθούν πρόστιμα και η λειτουργία των χωματερών να συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία, υπάρχουν, είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, δύο ειδών δυσκολίες: οι περιορισμένοι πόροι της εθνικής συνεισφοράς και η περιορισμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ως προς το πρώτο έχει προταθεί από την Επιτροπή (και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας) η μείωση της ελληνικής συνεισφοράς κατά 5% και η εφαρμογή του μέτρου με αναδρομική ισχύ.

Ως προς το δεύτερο πρόβλημα εξετάζεται "η δημιουργία της δυνατότητας χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα κονδύλι 500 εκατ. ευρώ, που θα δοθεί ως εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα δώσει την αναγκαία ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Αναφορικά με τις κοινές δράσεις των υπουργείων ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε τον κίνδυνο να χάσει η χώρα μας λεφτά "αν δεν ολοκληρωθούν κάποια έργα". Ο κοινοτικός αξιωματούχος αναφέρθηκε σχετικά στη διαβεβαίωση του κ. Χρυσοχοΐδη ότι καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε "να απορροφηθούν κοινοτικά κονδύλια σε ένα καλό ποσοστό" (π.χ. στο έργο των αυτοκινητοδρόμων) ή να αξιοποιηθεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία στη διαχείριση των σκουπιδιών.  UDemand

Δεν υπάρχουν σχόλια: