Σελίδες

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ξενύχτησαν για να μας... κουρέψουν στο μισό και να μας εποπτεύουν εσαεί!


Image
'Επειτα από ολονύχτια, άγρια παζάρια -κυρίως με τους τραπεζίτες, ώστε το κούρεμα του ελληνικού χρέους να γίνει σε εθελοντική βάση και να μη σημειωθεί πιστωτικό γεγονός- οι ηγέτες του Eurogroup κατέληξαν σε συμφωνία για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στις 05:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς βρίσκονταν σε διαρκή συνεδρία από το απόγευμα της Τετάρτης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί ήταν αυτός που ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την επίτευξη συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την ενίσχυση του ταμείου Στήριξης EFSF, το οποίο προικοδοτείται με 1,3 τρισ. ευρώ. Η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2012, οπότε οι τράπεζες διαθέτουν επάρκεια ρευστότητας με το λεγόμενο δείκτη του 9%.


Το τρίτο σημείο συμφωνίας, χωρίς οι λεπτομέρειες της οποίας να έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αφορά στην ενίσχυση του μηχανισμού παρακολούθησης των χωρών που βρίσκονται σε κρίση χρέους, άρα και της Ελλάδας, που αποτελούσε γερμανικό προαπαιτούμενο.
Νωρίτερα, Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί έστειλαν τελεσίγραφο στους τραπεζίτες, εκβιάζοντας με μονομερή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε περίπτωση μη συμφωνίας για κούρεμα σε ποσοστό 50% και άνω (γεγονός που θα σήμαινε πιστωτικό γεγονός), μετατρέποντας έτσι τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης σε πραγματικό θρίλερ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε αρχικά ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαιρετικά σκληρές, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη έπρεπε να πάρει αποφάσεις «εξαιρετικά κρίσιμες». Ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε μείωση 50% του ελληνικού χρέους, ποσοστό που ερμηνεύεται σε 100 δισ. ευρώ ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Ακολουθήσαμε την έκθεση της τρόικας που έκρινε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μόνο εφόσον μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω αυτή της μείωσης του 50% που αποφασίστηκε σήμερα», πρόσθεσε.
 
«Η Ευρωζώνη στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών και έκανε αυτό που έπρεπε για το Ευρώ συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους», υπογράμμισε η Καγκελάριος της Γερμανίας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
 Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
 
«Η σημερινή απόφαση για την Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο να καταστεί διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος. Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ενα νέο πρόγραμμα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους. Η Ελλάδα όμως θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
«Μέχρι το 2020 το χρέος θα έχει υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ. Οι συνθήκες από τον Ιούλιο επιδεινώθηκαν και ένα νέο πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ θα μπει σε ισχύ μέχρι τέλος του έτους με ευθύνη της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει 50% του ελληνικού χρέους ή 100 δισ. ευρώ. Επιπλεόν πενταπλασιάζονται οι πόροι του ΕΤΧΣ στα 1.000 δισ. ευρώ, μέσω μόχλευσης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) υπολόγισε ότι οι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχονται περίπου στα 106,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούν στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προηγήθηκαν της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 9%.
 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: