Σε τεντωμένο σκοινί και πάλι οι σχέσεις Δύσης και Τεχεράνης καθώς σε απάντηση στις αμερικανικές προειδοποιήσεις για νέες κυρώσεις και στις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για «νέο κύμα εκτελέσεων» η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ προτάσσει και πάλι τα ισχυρά της διαπραγματευτικά όπλα: πετρέλαιο και πυρηνικά.
Από τη Βιέννη και τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου υποστήριξε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με το Ριάντ ώστε στην περίπτωση ενός δυτικού εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο να μην αυξηθούν οι σαουδαραβικές πετρελαϊκές εξαγωγές, και έτσι να μην απορροφηθεί το σχετικό σοκ στις αγορές. Την ίδια στιγμή τα ιρανικά ΜΜΕ επικαλούνται καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές και... υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ εξετάζει και τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, με στόχο να «κορυφώσει» τις πιέσεις της στο μέτωπο του πετρελαίου.
Σε παράλληλες εξελίξεις η Τεχεράνη φέρεται έτοιμη για νέες πυρηνικές δραστηριότητες σε υπόγειες εγκαταστάσεις πρώην στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Φόρντοου κοντά στην ιερή πόλη των σιιτών, Κομ. Οι προετοιμασίες βρίσκονται στα τελικά στάδια, δηλώνουν διπλωματικές πηγές στο Reuters υποστηρίζοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού αλλά και η μεταφορά πυρηνικού υλικού τονίζοντας ότι «οι Ιρανοί επιστήμονες είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί και να ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό υψηλού επιπέδου ουρανίου».
Προσεκτικός παραμένει στους χειρισμούς του προς το Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που όπως φαίνεται συντάσσεται με τις απόψεις του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι και παγίως διατηρείται μακριά από φιλοπόλεμες ιαχές. Μιλώντας στο συνέδριο του think tank «Atlantic Council», ο Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζίμι Κάρτερ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να προσέξουν σε μεγάλο βαθμό τις διμερείς εντάσεις, υποστηρίζοντας ότι τον ανησυχεί «η κλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης». «Εάν προχωρήσουμε σε ανοιχτή σύγκρουση με το Ιράν, φοβάμαι ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά. Στον αντίποδα, ερωτηθείς για τη στάση του Λευκού Οίκου μετά την καταστροφή αμερικανικού κατασκοπευτικού σκάφους που κατέπεσε στην Τεχεράνη και «κρατήθηκε σε ομηρία», ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι δήλωσε ότι «έπρεπε να τους είχαμε βομβαρδίσει».
Την ίδια στιγμή η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει νέες κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε τελευταία έκθεση της οργάνωσης υποστηρίζεται ότι από την αρχή του 2011 μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου τουλάχιστον 600 κρατούμενοι θανατώθηκαν σε δημόσιες ή μυστικές εκτελέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου