Σελίδες

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ο Λουκάς Παπαδήμος παρατηρητής της καταρρέουσας κυβέρνησής του!





Την ώρα που στο εσωκομματικό μέτωπο του ΠΑΣΟΚ, οι διεργασίες για την διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος κορυφώνονται, οι διαμάχες μεταξύ των υπουργών της μεταβατικές κυβέρνησης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ασυνεννοησία και συγκρούσεις σημειώνονται καθημερινά ανάμεσα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να απαιτεί προσήλωση στο κυβερνητικό έργο, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο... ανασχηματισμού.

Το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση ωστόσο είναι το επικρατέστερο σενάριο αυτή την ώρα αφού ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από το κυβερνητικό σχήμα όπως έχει διαφανεί από τις πρόσφατες δηλώσεις του. 

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς... τους υπουργούς ότι το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο που έχουν αναλάβει σχετικά με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο, εν όψει της επίσκεψης που θα πραγματοποίηση η τρόικα στην χώρα μας στις αρχές του 2012. Παράλληλα, την περασμένη Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός αν χρειαστεί θα ασκήσει το δικαίωμα του ανασχηματισμού, προκαλώντας προς στιγμήν αναταραχή στα κυβερνητικά μέλη και αναταράξεις στους κομματικούς μηχανισμούς.

Οι υπουργοί, όπως φάνηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και από δημόσιες τοποθετήσεις τους ακυρώνουν νομοσχέδια και ρυθμίσεις των προκατόχων τους, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επικείμενες εκλογές.

Το συγκρουσιακό κλίμα στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο για την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας στους δημοσίους υπαλλήλους είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί την ίδια στιγμή που ασκούσαν κριτική στον αρμόδιο υπουργό για αποτυχία, την οποία και ο ίδιος παραδέχθηκε, ζητούσαν παράλληλα να εξαιρεθούν από το μέτρο οι υπάλληλοι στα δικά τους υπουργεία. Επί παραδείγματι, ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης έχει ζητήσει την εξαίρεση των οδηγών στις συγκοινωνίες, η Άννα Διαμαντοπούλου την εξαίρεση των εκπαιδευτικών, ενώ την εξαίρεση υπαλλήλων από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών έχουν ζητήσει οι αντίστοιχοι υπουργοί Δ. Αβραμόπουλος και Σ. Δήμας. Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας χθες σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους άφησε αιχμές κατά των συναδέλφων του υποστηρίζοντας ότι αν και ζητούν εξαιρέσεις και λένε «εγώ δεν μπορώ να δώσω κανέναν για εφεδρεία» δεν καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις.

Ο Δημήτρης Ρέππας δέχτηκε επίθεση στο υπουργικό μεταξύ άλλων κι από τους Ανδρέα Λοβέρδο και Άννα Διαμαντοπούλου, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της άποψης ότι το μέτρο της εφεδρείας προκαλεί προβλήματα στη σωστή λειτουργία των κρατικών φορέων.

Ο κ. Βενιζέλος στην ίδια συνεδρίαση άσκησε κριτική για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο οποίος με σημερινές του δηλώσεις έσπευσε να σχολιάσει πως η απογραφή του 2010 δεν έχει σχέση με την εργασιακή εφεδρεία.

Ένα ακόμη μέτωπο με αρνητικές επιπτώσεις στο κυβερνητικό έργο είναι αυτό μεταξύ Ραγκούση και Βορίδη. Ο νέος υπουργός Υποδομών ακύρωσε το νομοσχέδιο του προκατόχου του για την απελευθέρωση των ταξί και κατηγορήθηκε από αυτόν ότι πράττει με το βλέμμα στις κάλπες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξακολουθεί να ασκεί ανοιχτά κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου και δηλώνει «παρών» στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ.

Το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου φαίνεται να επιβαρύνει και η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να ασκεί αντιπολίτευση με βάσει την γραμμή Σαμαρά σχετικά με το μνημόνιο. Η ΝΔ φαίνεται να μη συναινεί στη λήψη νέων μέτρων, είτε για τη νέα δανειακή σύμβαση είτε για την κάλυψη της τρύπας του προϋπολογισμού.

Ήδη και αρχηγοί κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αρχίζουν να μιλούν, έστω και έμμεσα, για αποτυχία του κυβερνητικού σχήματος. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε προχθές μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Είπε ότι για την επιτυχή αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης τούτο το σχήμα δεν βοηθάει και πρότεινε ένα πιο μικρό.

Είναι συνεπώς πασίδηλο ότι τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της μεταβατικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ ο προβληματισμός είναι εάν ο κ. Παπαδήμος θα παραμείνει παρατηρητής των όσων συμβαίνουν ή εν τέλει θα αναλάβει πρωτοβουλίες όπως το Σύνταγμα ορίζει. Οι σκέψεις του πάντως φαίνεται αρχικώς να έχουν διατυπωθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα διαφανούν οι προθέσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: