Σελίδες

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ο στρατός και πάλι στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας Φήμες και εξελίξεις τις τελευταίες ώρες για τις σχέσεις στρατού – πολιτικής εξουσίας.




Του Νίκου Στέλγια* 

Τις τελευταίες ώρες στην γειτονική χώρα λαμβάνουν σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά το μέλλον τις σχέσεις των ενόπλων δυνάμεων με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Την στιγμή που οι Τούρκοι δικαστές ετοιμάζουν κατηγορητήριο για τον πρώην αρχηγό της στρατιωτικής χούντας, στρατηγό Κενάν Εβρέν και τον πρώην επιτελάρχη Ιλκέρ Μπάσπουγ, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται και πάλι στο προσκήνιο της τουρκικής πολιτικής επικαιρότητας.

Την Τετάρτη, στην Άγκυρα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το κυβερνών κόμμα είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με την εκδίκαση των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Αμντουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με την τουρκική πρωθυπουργία, μετέδωσε την πληροφορία ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ενδέχεται να οδηγήσει σε παραίτηση και άλλους ...


κορυφαίους στρατηγούς. Τις απογευματινές ώρες, με γραπτή ανακοίνωση το τουρκικό επιτελείο διέψευσε την συγκεκριμένη πληροφορία.

Την Πέμπτη, η τουρκική εφημερίδα «Μilliyet» δημοσιεύει συνέντευξη του Τούρκου επιτελάρχη Νετζντέτ Οζέλ. Σε αυτή την συνέντευξη, ο κ. Οζέλ υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να χαρακτηρίζει τα μέλη του ΡΚΚ «τρομοκράτες».

«Δεν επιθυμούμε να χαρακτηρίζουμε τους πολίτες μας “τρομοκράτες”» υπογράμμισε ο Α/ΓΕΕΘΑ Οζέλ προσθέτοντας ότι όσοι έχουν ενστερνιστεί το ΡΚΚ έχουν παραπλανηθεί για διάφορους λόγους.

Επίσης ο Α/ΓΕΕΘΑ Οζέλ δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα συντονισμένης δράσης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουν σκοτωθεί 165 μέλη του ΡΚΚ, έχουν συλληφθεί 50 και έχουν παραδοθεί στις δυνάμεις ασφαλείας άλλοι 112.

Ο τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ ανέφερε επίσης ότι διαφωνεί με τις εκτιμήσεις ότι το ΡΚΚ έχει προχωρήσει σε εκεχειρία. «Στην πραγματικότητα το ΡΚΚ έχει χαρακτηρίζει τον χειμώνα πολεμική περίοδο» υπογράμμισε ο Οζέλ προσθέτοντας ότι το ΡΚΚ κηρύσσει εκεχειρία μόνο όταν υπάρχουν απώλειες της δύναμης του και χρησιμοποιεί το διάστημα της εκεχειρίας για να ανασυγκροτηθεί.

Επίσης ο Α/ΓΕΕΘΑ Οζέλ δήλωσε ότι τόσο η ιρακινή κυβέρνηση όσο και η περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων του βορείου Ιράκ δεν προσφέρουν βοήθεια στην Τουρκία για την καταπολέμηση του ΡΚΚ, ενώ η αμερικανική υποστήριξη μέσω παροχής πληροφοριών περιορίζεται στην περιοχή του βορείου Ιράκ. Διευκρίνισε επίσης ότι ο τουρκικός στρατός δεν έχει διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στην επαφές μεταξύ ΡΚΚ και Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙΤ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Α/ΓΕΕΘΑ Οζέλ δήλωσε:
- Σύμφωνα με το Σύνταγμα επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική και δεν μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση σε άλλη γλώσσα (ως μητρική) ή επίσημη χρήση άλλης γλώσσας στο Δημόσιο διότι αυτό θα οδηγούσε σε διαιρέσεις την Τουρκία.
- Δεν έχει ζητηθεί επίσημα η άποψη του Στρατού στο πλαίσιο της διαδικασίας εκπόνησης νέου Συντάγματος. Όπως όλοι οι θεσμοί, έτσι και ο Στρατός έχει τις απόψεις του για θέματα του νέου Συντάγματος που σχετίζονται με αυτόν και θα παρουσιάσει σχετική έκθεση στους αρμόδιους θεσμούς.
- Εξέφρασε την ελπίδα για επίλυση του ζητήματος μεγάλης διάρκειας προφυλακίσεων και ότι υπάρχει συναίνεση στην Τουρκία για την εν λόγω διευθέτηση.
- Εν καιρώ θα δημοσιοποιηθούν ντοκουμέντα για την σφαγή στο Ντερσίμ ( δεκαετία ’50)
- Ο στρατός δεν είναι αντίθετος στις νέες ρυθμίσεις για το θέμα των αντιρρησιών συνείδησης.
Η «Haberturk» σημειώνει ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ Οζέλ επεσήμανε ότι ο ΥΠΕΘΑ Ισμέτ Γιλμάζ απολογήθηκε για προγενέστερες δηλώσεις του ότι η άποψη του στρατού δεν θα παίξει κανένα ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης για την εξαγορά θητείας και ότι η απολογία του αυτή δείχνει την ωριμότητα και την ευγένεια του τούρκου ΥΠΕΘΑ.

Σήμερα, η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Γκιούλ συναντήθηκε με τον Τούρκο π/θ Ερντογάν και τον Α/ΓΕΕΘΑ Νετζντέτ Οζέλ για να ενημερωθεί λεπτομερώς για το επεισόδιο στο Ουλούντερε που στοίχισε την ζωή σε 35 άμαχους πολίτες.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης Γκιούλ- Οζέλ, αφίχθη στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν . Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η ΜΙΤ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω των αναφορών ότι ήταν υπεύθυνη για το επεισόδιο.

Στο μεταξύ ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Χουσεϊν Τσελίκ σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα καταβληθεί αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του επεισοδίου στο Ουλούντερε. Ο Τσελίκ τόνισε: « Όσο και αν δώσετε αποζημίωση, όσο και αν ζητήσετε συγνώμη δεν μπορείτε να φέρετε πίσω εκείνες τις ψυχές, Πάντως θα καταβληθεί αποζημίωση στους συγγενείς εκείνων που έχασαν την ζωή τους. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό».

Από την άλλη, σε σημερινό της δημοσίευμα, η «Hurriyet» αναφέρει ότι οι τούρκοι Αρχηγοί Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας επισκέφθηκαν χθες τον τούρκο Αντιπρόεδρο Μπουλέντ Αρίντς , εν μέσω φημών ότι δύο εξ αυτών σχεδιάζουν να παραιτηθούν αν τελικά συλληφθεί ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμούγ που αναμένεται να καταθέσει σήμερα έπειτα από εισαγγελική κλήτευση και αντιμετωπίζει κατηγορίες στο πλαίσιο της υπόθεσης «Συνομωσίας Διαδικτύου» .

Η «Cumhuriyet», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τους στρατιωτικού κύκλους της γειτονικής χώρας, χαρακτηρίζει «έκπληξη» την συνάντηση και σημειώνει ότι ο Αντιπρόεδρος Αρίντς δημοσιοποίησε μήνυμα στο Twitter εξηγώντας ότι η εν λόγω συνάντηση είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν και δεν συνδέεται με τις πρόσφατες εξελίξεις.

Επίσης αναφέρει ότι το Γενικό Επιτελείο σε ανακοίνωση του διαψεύδει τις φήμες περί παραίτησης των δύο Αρχηγών Όπλων.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της "Κ" στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: