Σελίδες

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

«Αντάρτικο» κατά του ευρώ!


Παλινδρομούν σε πρακτικές συνδιαλλαγής του παρελθόντος ή επινοούν νέες νομισματικές λύσεις για να διευκολύνουν την επιβίωσή τους εν μέσω της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

Είναι οι σύγχρονοι Ρομπέν των Δασών -άλλοτε δήμαρχοι, άλλοτε ιδιώτες- που τυπώνουν τοπικά νομίσματα για να νικήσουν τους «απάνθρωπους τεχνοκράτες».

Όπως στη γαλλική πόλη Πεζένας στη νότια Γαλλία, η οποία αποφάσισε να επαναστατήσει εναντίον της ευρωπαϊκής νομισματικής δικτατορίας. Σήμερα η πόλη που κάποτε έγινε παγκοσμίως γνωστή γιατί συνέδεσε το όνομά της με τον Μολιέρο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ως η γαλλική πολιτεία που τυπώνει το δικό της νόμισμα γυρίζοντας την πλάτη στο ευρώ.           

Ακόμα και το γραφείο τουρισμού αλλάζει ευρώ σε occitan, ενώ φέτος το δημαρχείο... αναμένεται να «συνδράμει» την προσπάθεια ενός Γάλλου επιχειρηματία -ιδιοκτήτη μπαρ- που ηγήθηκε της νομισματικής πρωτοβουλίας, την οποία έχουν ήδη έχουν υιοθετήσει 40 έμποροι· η δε ορισμένου χρόνου διάρκεια ζωής του occitan εξασφαλίζει τη μη κερδοσκοπία!

Ο Μολιέρος θα ήταν σίγουρα περήφανος! Όχι όμως και ο Αρπαγκόν, ο μολιερικός φιλάργυρος ήρωας.

Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι της γαλλικής κωμόπολης προσχωρούν στο τοπικό νόμισμα, καθώς στόχος είναι να εκμηδενιστεί η συνωμοσία των τραπεζών στο όνομα του τριπτύχου «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».

Είχε προηγηθεί το ιταλικό παράδειγμα στην πόλη Φιλετίνο υπό την ηγεσία του Λούκα Σελάρι. Η πόλη κήρυξε την ανεξαρτησία της τυπώνοντας τα δικά της νομίσματα. Το πρόσωπο του επαναστάτη δημάρχου Λούκα Σελάρι, που είχε αποφασίσει να αντισταθεί στα μέτρα λιτότητας, υπάρχει πλέον και σε χαρτονομίσματα. Ο Λούκα Σελάρι αποφάσισε να βαδίσει στα χνάρια του Σαν Μαρίνο, του λιλιπούτειου κρατιδίου στην κεντρική Ιταλία, που απολαμβάνει 1710 χρόνια ελευθερίας και μοναξιάς!

Για κάποιους ωστόσο η ώθηση στην τοπική οικονομία και η μάχη ενάντια στη δικτατορία του ευρώ πραγματοποιείται μέσω μιας επιστροφής στο νομισματικό παρελθόν.

Όπως στο χωριό Μουγκάρδος στη βόρεια Ισπανία, που επανέφερε το ισπανικό νόμισμα.

Έχουν περάσει περισσότερα από εννέα χρόνια από τότε που η Ισπανία γύρισε «νομισματική σελίδα». Κι όμως τελικά μοιάζει να βιάζεται να επιστρέψει στην πεσέτα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: