Σελίδες

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Φυσικό αέριο: Να ξεκαθαρίσουμε τις σκόπιμες ασάφειες για το «μερίδιο» των Τουρκοκυπρίων

 της Φ. Αργυρού
Σε συνέχεια του προηγούμενου μου άρθρου «Το ταμιευτήριο αερίου για τους Τουρκοκύπριους» (αναρτήθηκε στο μπλόγκ μου στις 27.12.2011 βλέπε www.fanoulla.koukouvagia.com ) πιστεύω πρέπει να ξεκαθαρίσουμε απαρχής κάποιες σκόπιμες ασάφειες για το περιβόητο «μερίδιο» των Τουρκοκυπρίων, γιατί πολλά υποφέραμε στο παρελθόν μέχρι σήμερα, για τέτοιες… ασάφειες.

Ηδη ο αγαπητός βετεράνος δημοσιογράφος της Σημερινής Σάββας Ιακωβίδης, επεσήμανε στις 29.12.2011 ορισμένα πράγματα με το άρθρο του « Μόνον υπό όρους οι Τ/κύπριοι να επωφεληθούν του αερίου» όταν έγραψε μεταξύ άλλων «… Αν οι Τ/κ θεωρούν ότι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας – γιατί, τότε, παίρνουν διαβατήρια και ταυτότητες; – να αποκηρύξουν το ψευδοκράτος και να απαιτήσουν μαζί μας αποχώρηση του Αττίλα και των εποίκων, χωρίς τουρκικές εγγυήσεις σε μελλοντική λύση. Δέχονται; Επειδή δεν πρόκειται να δεχτούν, θα χάσουν και τα αβγά και τα πασχάλια. Δεν είναι νοητό να γίνεται λόγος για δήθεν Ειδικό Ταμείο, στο οποίο να κατατίθεται το… μερίδιό τους, είτε βρεθεί είτε όχι λύση. Οι καθαρές εξηγήσεις κάνουν τους καλούς συμπατριώτες. Δεν μπορεί οι Τ/κ να στηρίζουν το ψευδοκράτος, να αρμέγουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, και να ... επιμένουν και σε οφέλη από το αέριο».
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/451292
Το ίδιο επεσήμανε και το προσφυγικό σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια με ανακοίνωσή του 31.12.2011 με τίτλο «Η ανακάλυψη του φυσικού αερίου επιβάλλει την αλλαγή πολιτικής», στην οποία τονίζει:
«…Αλλαγή πολιτικής συνεπάγεται να σταματήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπόσχεται μερίδιο στο παράνομο υποτελές στην κατοχή Καθεστώς στα κατεχόμενα( διότι αυτό είναι που εννοεί ο Πρόεδρος όταν αναφέρεται σε Τουρκοκύπριους) και να σταματήσει να υπόσχεται συνεκμετάλλευση του Φυσικού πλούτου μας στην κατοχική δύναμη , την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι εφόσον αποφασίσουν να συνταχθούν μαζί μας στον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου και επανενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως Κύπριοι πολίτες θα έχουν τότε κάθε δικαίωμα να απολαμβάνουν μαζί με τον υπόλοιπο Κυπριακό Λαό τα οφέλη απο το Φυσικό Αέριο.
Το Δημόσιο Συμφέρον και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Κυπριακού Λαού στο σύνολό του, επιβάλλουν την πιο πάνω πορεία. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελεί συνέχιση της εξυπηρέτησης των ξένων συμφερόντων αντί αυτών του Κυπριακού Λαού με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον. Ελπίζουμε οι Πολιτικές Ηγεσίες να αρθούν στο υψος των περιστάσεων και να μην θυσιάσουν στο βωμό των ξένων συμφερόντων και το ατού του Φυσικού Αερίου, προσθέτοντας ακόμη μια καταστροφική αποτυχία στο ενεργητικό τους.»http://www.koukouvagia.com/h_anakaluci_tou_fusikou_aeriou_epiballei_tin_allagi_politikis1325319377.html
Στις ίδιες γραμμές και οι επισημάνσεις του προέδρου της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο κ. Πάνου Ιωαννίδη σε ραδιοφωνική εκπομπή (Ράδιο Λόγος) στις 30.12.2011. Οι δηλώσεις του κ. Ιωαννίδη στο σύνδεσμο εδώ:
http://www.freedomjustice.com.cy/CMSTemplates/FREEDOMJUSTICE/Video.aspx?aliaspath=/NewsAndEvents/PhotosVideos/33681
Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης
Ο Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης όμως , η εφημερίδα που κατά τα άλλα διατηρεί μία πολύ σωστή γραμμή για το Κυπριακό, στο πολύ εύστοχο άρθρο της ημερ. 30.12.2011 δυστυχώς στη τελευταία του παράγραφο έπεσε θύμα της λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής Χριστόφια/Μαρκουλλή/Πραξούλας (βλέπε προηγούμενο μου άρθρο), όταν έγραψε με τίτλο «Το Δώρο της «Αφροδίτης»
«…Θα πρέπει, παράλληλα, να σταλεί σαφές μήνυμα ότι οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα χάσουν τίποτα από όσα δικαιούνται από την εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Να υπάρξει μια εγγυημένη φόρμουλα για τους Τουρκοκυπρίους ακόμη και πριν από τη λύση του Κυπριακού, για να μην δοθούν αφορμές τις οποίες ψάχνει η Τουρκία. Ταυτόχρονα, οι χειρισμοί που θα γίνουν να αναδείξουν το ζήτημα των υδρογονανθράκων σε καταλύτη για μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ολοι οι κάτοικοι του νησιού δικαιούνται να ζήσουν και να ευημερήσουν σε μια ενωμένη Κύπρο, κι αυτό μπορεί να γίνει τώρα με την ορθή εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.»



Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν λοιπόν με απλά λόγια δύο σοβαρά πράγματα:
1) ΄Οσοι αναφέρονται σε «μερίδιο» των Τουρκοκυπρίων είτε πριν είτε μετά τη λύση του Κυπριακού, ενσυνείδητα εννοούν μερίδιο προς το παράνομο κατοχικό μόρφωμα της Τουρκίας πράγμα που παραβιάζει και τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 541 και 550. (Κάτι που σίγουρα ο Εθνικός Κήρυκας δεν υποστηρίζει γι΄αυτό- εφόσον αναφέρεται κιόλας σε «Τ/κ πολίτες της Κ.Δ.»- και πιστεύω έπεσε θύμα των κυβερνητικών δηλώσεων). Πρώτοι ένοχοι για αυτή την έντεχνη φιλο-τουρκική ασάφεια είναι οι κυβερνώντες στο νησί Χριστόφιας, Μαρκουλλή, Πραξούλα, αλλά και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τη δήλωσή του σε συγκέντρωση σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων το Μάρτιο του 2011 (βλέπε προηγούμενο μου άρθρο). Πράγμα που πηγάζει από την ανελέητη συμφωνία Χριστόφια/Ταλάτ της 23ηςΜαίου 2008 επαναφέροντας το απορριφθέν Σχέδιο Ανάν για δύο διζωνικές συνιστώσες πολιτείες, δίχως την έγκριση του λαού, κάτι που απέρριψε ο λαός στις 24.4.2004. Τη θέση αυτή βέβαια ( για 50%-50% μοιρασιά με το ψευδοκράτος) υποστηρίζουν η Άγκυρα το Λονδίνο και η συνοδοιπόρος Ουάσιγκτον.
2) Επιπλέον ψήνεται και μία τριτοκοσμική θεωρία ότι ουσιαστικά όλοι οι Ελληνοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα… εισπράττουν μερίδιο από τα έσοδα του φυσικού αερίου άρα σπεύδουν όλοι οι τουρκολάχνοι να προλάβουν ότι θα πρέπει να …έχουν και οι Τουρκοκύπριοι το μερίδιό τους! Μα μήπως είδατε πουθενά στο κόσμο, σε οποιαδήποτε χώρα που παράγει φυσικό αέριο, πετρέλαιο, διαμάντια, κάρβουνο ή οτιδήποτε άλλο, οι πολίτες να στέκονται ουρά έξω από γραφεία της κυβέρνησής τους να παίρνουν «μερίδιο» και έμεινε να εξασφαλιστεί το «μερίδιο» των Τουρκοκυπρίων; Μήπως η Βρετανία έδωσε γρόσι σε κανένα πολίτη της από τα κέρδη του πετρελαίου της βόρειας θάλασσάς της (North Sea Oil);
Επομένως, να δοθεί επιτέλους τέρμα σ΄αυτό το ηλίθιο και δουλοπρεπές επιχείρημα προς όφελος της κατοχικής Τουρκίας και των συμμάχων της. Τα όποια έσοδα από οποιοδήποτε φυσικό πλούτο κτλ μιας χώρας πάνε στα ταμεία της χώρας, του κράτους για ενίσχυση των οικονομικών πόρων του κράτους και κατά συνέπεια καλύτερη ευημερία όλων των νομίμων πολιτών της χώρας αυτής. Έτσι και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ή και μελλοντικά πετρελαίου, θα ενισχύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία οικονομικώς και κανένας δεν έχει «μερίδιο» άρα δεν τίθεται κανένα θέμα «ειδικού ταμείου» είτε για … τους Τουρκοκύπριους είτε για τους Μαρωνίτες, Λατίνους, Αρμένιους, πολιτικούς πρόσφυγες, λαθραίους ή μη μετανάστες, αιτητές ασύλου ή συνταξιούχους!!! ΄Οποιοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο εννοούν το ψευδοκράτος και τίποτα λιγότερο.
΄Οπως έγραψε και ο αγαπητός Σάββας Ιακωβίδης, οι Τουρκοκύπριοι οφείλουν να αποφασίσουν από μόνοι τους. Να αποκηρύξουν τη κατοχή και να δηλώσουν την επανένταξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Αλλοιώς θα πρέπει πλέον και η κυπριακή κυβέρνηση, και ας ελπίζουμε θα βρεθεί τελικά και εκείνη η ηγεσία που αναζητείται, να ΑΠΟΣΥΡΕΙ όλα τα διαβατήρια, ταυτότητες και γενικά δωρεάν διευκολύνσεις (ιατρικές περιθάλψεις) που προσφέρει αυτή η κυβέρνηση προς τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι κατάντησαν ως σούπερ πολίτες, ρατσιστικά να εκμεταλλεύονται τους Ελληνοκύπριους τόσο οικονομικά και πολιτικά με τα διαβατήρια, ταυτότητες της Κ.Δ και όλες τις αμέτρητες διευκολύνσεις και χρηματικές χορηγίες που απολαμβάνουν και μέσω της Ε.Ε. με την έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης όσο και με τις κλεμμένες και υπό κατοχή περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας πάλι δικά τους…
Το φυσικό αέριο είναι ένας πλούτος που μας έστειλε ο Θεός την πλέον κρίσιμη στιγμή, το οποίο θα πρέπει να τύχει σοβαρής εκμετάλλευσης και χρήσης από την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως όπλο για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, όλων των ξενόφερτων λύσεων, συμφωνιών και «γενναιόδωρων» υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς και όχι ως ακόμα μία φιλοτουρκική απλοχεριά υποτέλειας των ηττημένων μυαλών και ξενοκίνητων πιονιών στην κυπριακή κοινωνία.

Ολόκληρο το άρθρο του Εθνικού Κήρυκα Νέας Υόρκης
Το δώρο της «Αφροδίτης»
Ο εντοπισμός μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), από τη γεώτρηση που διενήργησε η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, στο οικόπεδο «Αφροδίτη», που είναι ένα από τα δεκατρία συνολικά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, σηματοδοτεί ίσως και την έναρξη μιας νέας εποχής για την Κύπρο και την περιοχή. Αυτό που απαιτείται είναι να γίνουν οι σωστοί χειρισμοί και μια συνετή διαχείριση του φυσικού αυτού πλούτου που μπορεί να βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των ενεργειακών χωρών.
Είμαστε συγκρατημένοι και δεν πανηγυρίζουμε ακόμη για τα ευρήματα, καθώς η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής που δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται. Με την Τουρκία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απειλεί ακόμη και με πόλεμο. Γνωρίζοντας την τουρκική πολιτική ιδιοσυγκρασία την οποία χαρακτηρίζει η προκλητικότητα, είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι απειλές θα ενταθούν με την πλήρη επιβεβαίωση για τον εντοπισμό τεραστίων ποσοτήτων υδρογονανθράκων.
Κατ’ αρχήν η επιλογή της Noble Energy, μιας αμερικανικής εταιρείας κολοσσού στην τομέα των πετρελαίων, στην οποία επενδύει με κεφάλαια και το Ισραήλ, για τη διεξαγωγή της πρώτης γεώτρησης, ήταν μια σοφή ενέργεια, γιατί έγινε στη βάση των εμπλεκομένων συμφερόντων. Ηδη η Τουρκία βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα για υλοποίηση των απειλών της διότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, που φρόντισαν κιόλας να στείλουν, έστω και με έμμεσο τρόπο, το μήνυμα προς την Αγκυρα ότι έχουν και αυτοί συμφέροντα και θα τα προστατεύσουν. Αν δεν υπήρχε η εμπλοκή της Noble, ούτε που να διανοηθούμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Χίλαρι Κλίντον θα στήριζαν ανοικτά και εμφαντικά το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Με τον ίδιο σοφό τρόπο θα πρέπει όμως να προχωρήσει και η αδειοδότηση στα άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε τυχοδιωκτική ενέργεια από πλευράς Τουρκίας, η οποία είναι ικανή και διαθέτει περισσό θράσος να προχωρήσει η ίδια σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα πρέπει και τα άλλα οικόπεδα να δοθούν σε εταιρείες κολοσσούς πίσω από τις οποίες υπάρχουν συμφέροντα μεγάλων κρατών, η εμπλοκή των οποίων θα δημιουργήσει μια ομπρέλα προστασίας και των κυπριακών συμφερόντων.
Θα πρέπει, παράλληλα, να σταλεί σαφές μήνυμα ότι οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα χάσουν τίποτα από όσα δικαιούνται από την εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Να υπάρξει μια εγγυημένη φόρμουλα για τους Τουρκοκυπρίους ακόμη και πριν από τη λύση του Κυπριακού, για να μην δοθούν αφορμές τις οποίες ψάχνει η Τουρκία. Ταυτόχρονα, οι χειρισμοί που θα γίνουν να αναδείξουν το ζήτημα των υδρογονανθράκων σε καταλύτη για μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ολοι οι κάτοικοι του νησιού δικαιούνται να ζήσουν και να ευημερήσουν σε μια ενωμένη Κύπρο, κι αυτό μπορεί να γίνει τώρα με την ορθή εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: