Σελίδες

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ: Βουλευτές, Γερουσιαστές, εργάτες κατά Boeing…



Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η είδηση που έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τη λειτουργία του πολιτικο-οικονομικού συστήματος, της πολιτικής οργάνωσης και των πολιτικών αντανακλαστικών της πολιτικής ηγεσίας. Από τη μία πλευρά έχουμε τις ΗΠΑ και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι βουλευτές και γερουσιαστές για να φέρουν οφέλη στις πολιτείες τους, και από την άλλη οι Έλληνες βουλευτές που υποτάσσονται στο κομματικό συμφέρον και την αντίληψή του περί κατανομής του πλούτου στη χώρα.
Σε προηγούμενή μας είδηση, για την αγορά των αεροσκαφών A-29 Super Tucano από την Αμερικανική Αεροπορία, είδαμε ότι οι βουλευτές από 21 πολιτείες στήριξαν την πρόταση της Embraer, καθώς θα έδινε υποκατασκευαστικό έργο σε εταιρείες που είχαν έδρα στις πολιτείες όπου εκλέγονται.
Η νέα είδηση αφορά την Boeing και το πρόγραμμα για το νέο αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού και μεταφορών KC-46A. Ως γνωστό, το διάστημα προ της τελικής απόφασης είχε ξεσπάσει μεγάλος «πόλεμος» μεταξύ των υποστηρικτών της αμερικανικής («πατριωτικής») στήριξης της Boeing, έναντι του μεγάλου της αντιπάλου, της EADS.
Τελικά, επικράτησε η Boeing έχοντας ισχυρή στήριξη και από τους πολιτικούς παράγοντες όπου έχουν έδρα τα διάφορα εργοστάσιά της, καθώς και αυτά των υποκατασκευαστών.
Μία από τις πολιτείες στις οποίες έχει μονάδα παραγωγής είναι η Boeing, είναι το Κάνσας, στην πόλη Γουιτσιτά. Εκεί κατασκευάστηκαν τα KC-135, το Air Force One και τα Ε-4 (C2). Έτσι, θεωρήθηκε από την ομάδα του Κογκρέσου που υποστηρίζει την πολιτεία Κάνσας, ότι και το KC-46A θα κατασκευαζόταν σε μεγάλο ποσοστό εκεί.
Η Boeing μάλλον έχει αντίθετη άποψη, καθώς φαίνεται ότι έχει σαν σκέψη να κρατήσει την γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους στην πόλη Έβερετ της πολιτείας Ουάσινγκτον. Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση έγινε πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ της πολιτείας και πρώτο θέμα συζήτησης στα κανάλια και τα πολιτικά γραφεία, καθώς αν γίνει κάτι τέτοιο θα αυξήσει την ανεργία! Αυτό που φαίνεται πως δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα είναι το πως η Boeing ξεχνάει την πολιτική υποστήριξη που της παρείχαν έναντι της EADS.
Αρχικά υπολογιζόταν από τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του Κάνσας ότι 7.000 θα δημιουργούνταν από την παραγωγή του αεροσκάφους KC-46A, για αυτό και παρείχαν την στήριξή τους στην υποψηφιότητα της Boeing. Ωστόσο, το όλο σχέδιο είναι στον αέρα. Τουλάχιστον μέχρι η εταιρεία να λάβει την τελική της απόφαση εντός του έτους και σε συνάρτηση πάντοτε με τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον αμυντικό προϋπολογισμό.
Αυτό βέβαια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπέγραψε η Boeing με την ένωση των εργατών της, σύμφωνα με την οποία η ένωση μπορεί να πιέσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μη λάβει μέτρα εναντίον της εταιρείας για το άνοιγμα μονάδας παραγωγής στη Νότια Καρολίνα. Το Εθνικό Συμβούλιο Σχέσεων Εργασίας (National Labor Relations Board) είχε καταθέσει αγωγή κατά της Boeing, με την κατηγορία ότι άνοιξε το νέο εργοστάσιο ως αντίποινα στις ενώσεις εργαζομένων της πολιτείας Ουάσινγκτον. Αλλά η αγωγή απορρίφθηκε όταν η Boeing υπέγραψε νέα συμφωνία με την ένωση εργαζομένων, υποσχόμενη να κρατήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων εργασίας στις βορειοδυτικές πολιτείες.
Όπως έχουν δηλώσει τα αρμόδια στελέχη της βιομηχανίας, το εργοστάσιο στη Νότια Καρολίνα θα χρησιμεύσει για την υποστήριξη της παραγωγής των πολιτικών αεροσκαφών 787. Από την πλευρά τους, τα μέλη της ομάδας που υποστηρίζει το Κάνσας στο Κογκρέσο, έχουν δηλώσει ότι αν το KC-46A δεν παραχθεί στην πόλη Γουιτσιτά, τότε θα σταματήσει κάθε στήριξη προς την Boeing και σε «κακές» σχέσεις εις βάρος της!
Οι συγκρίσεις για τις κομματικές προτεραιότητες πολλών βουλευτών μας εις βάρος των νομών που εκπροσωπούν και των εργατοπατέρων, μελλοντικών βουλευτών που αγωνίζονται δήθεν για τα δίκαια του «εργάτη», είναι λυπηρές. Παρά τα όποια αρνητικά του πολιτικού και οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως οι ισορροπίες εντός αυτού (τα checks and balances όπως αποκαλούνται) μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις που βάζουν τα γυαλιά σε δήθεν σοσιαλιστές, δήθεν φιλελεύθερους και δήθεν πατριώτες εντός της Ελλάδας! DEFENCEPOINT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: