Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

"Καλόν εντάφιον η βασιλεία"


Θέλω να πιστεύω πως οι περισσότεροι απο σας γνωρίζετε ποια ή ποια το είπε αυτό κάποτε. Πρίν απο πολλά...μα πολλά χρόνια και βάλε.
Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα στον Ιουστινιανό στη "στάση του νίκα"!!
Εκεί το λοιπόν κυρία μου στον Ιππόδρομο υπήρχαν οι Πράσινοι και οι Βενετοι. Οταν κατά τη διάρκεια των αγώνων στο ιππόδρομο ξεσπασαν ταραχές ο αυτοκράτορας έβαλε τη φρουρα των αγώνων να τους διαχωρίσει.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονισω πως αυτό λέει το βιλίο Ιστορίας της Ε' Δημοτικού....προπαγάνδα κυρία μου να μην ξέρουν τα παιδάκια την πραγματική αλήθεια!!
Οι ταραχές για άλλους λόγους γινήκαν!
Ομως αυτοί τί κάνανε λέτε?
Ενώθηκαν και στράφηκαν εναντίον της φρουράς κραυγάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά του λογοθέτη των οικονομκών Ιωάννη Καπαδόκη, του νομοθέτη Τριβωνιανού αλλά και εναντίον του αυτοκράτορα και του ζητούσαν... να παραιτηθεί.
Βγήκαν έξω απ' τον Ιππόδρομο πήγαν στην πόλη, λεηλάτησαν την αγορά και δημόσια κτίρια (σας θυμίζουν όλα αυτά μέχρι στιγμής κάτι...?) φωνάζοντας " νίκα-νίκα".
Ο αυτοκράτορας και οι ηγέτες των Δήμων δεν μπορούσαν να τους σταματήσουν. Οι στασιαστές το λοιπόν αντί να σταματήσουν "επιστράτευσαν" έναν αξιωματούχο του παλατιού τον Υπάτιο ,τον μετέφεραν στον ιππόδρομο και τον ανακήρυξαν αυτοκράτορα.
Ο αυτοκράτος βρήθηκε σε δύσκολη θέση και σκέφτηκε μέχρι και να παρατηθεί.
Ομως η αυτοκράτειρα του είπε πως "Οποιος γεννήθηκε αναπόφευτα θα πεθάνει. Στο βασιλιά όμως είναι αδικαιολόγητη η φυγή. Εγώ δεν θα μπορούσα να ζω χωρίς την πορφύρα, ούτε επιθυμώ να ζήσω την ημέρα που δεν θα με αποκαλούν βασίλισσα. 
Εαν λοιπόν εσύ βασιλιά θέλεις να σωθείς, μπορείς. Και χρήματα πολλά έχουμε, και θάλασσα και πλοία. Σκέψου όμως μήπως στο μέλλον, μετανιώσεις που σώθηκες φεύγοντας, αντί να μείνεις εδώ και να πεθάνεις. 
Διότι σε μένα αρέσει κάποιος λόγος παλαιός που λέει ότι είναι καλό να πεθαίνει κανείς βασιλιάς".
Το λοιπόν μετά έγινε ο χαμός. Εδωσε εντολή ο αυτοκράτορας στους στρατηγούς του να καταπνίζξουν με κάθε τρόπο τη στάση. Ετσι και έγινε. 
Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 
Για πολλά χρόνια οι αγώνες του ιπποδρόμου διακόπηκαν και κάθε φωνή λαϊκής διαμαρτυρίας σώπασε.
Ομως στη "στάση του νίκα" κανείς τους δε νίκησε!!
Ούτε ο λαός αλλά ούε και το γόητρο του αυτοκράτορα!
Τι σας θυμίζουν όλα αυτά Ελληνες? Πήγε ο κόσμος κάποτε στο Σύνταγμα φώναξε και τον γρονθοκόπησαν αλύπητα.
Οι φωνές σώπασαν !!
Αναρωτιέμαι μέχρι πότε!
Τί περίμενε όλος αυτός ο λαός άραγε...?
Να παραιτηθεί ο γιωργάκης?
Τώρα που έχουμε τον "δοτό" τί καλύτερο υπάρχει?
Τίποτε κυρία μου!
Θα υπογράψουν το επόμενο μνημόνιο με βάση το αγγλικό δίκαιο και μετά...αλίμονό μας!
Τί κάνουμε μετά?
Απλές σκέψεις είναι κυρία μου...τίποτις άλλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: